Košarka

Letargična Cibona s mukama nadjačala Zadrane

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 04.05.2012.
Letargična Cibona s mukama nadjačala Zadrane
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone su i 13. put u isto toliko utakmica u Ligi za prvaka napustili parket sretniji od svojih suparnika. Ovog petka je u Domu Dražena Petrovića gostovao Zadar, kojem bi pobjeda puno značila u borbi za doigravanje, a iako je momčad Aleša Pipana dugo bila u igri, na kraju su plijen uzeli Cibosi, uz definitivni rezultatski bijeg tek u završnici susreta...

Za razliku od mnogih prethodnih ovosezonskih, novi Cibonin nastup u domaćem prvenstvu bio je rezultatski napet, s otvorenom utakmicom praktički do samog kraja. No, kao i dosad u Ligi za prvaka, momčad Jasmina Repeše je i u 12. kolu slavila pobjedu, s 88:79 protiv Zadra, koji je na ulasku u posljednju minutu bio na samo četiri poena zaostatka (81:77).

Ipak, bez ičega opipljivog u napadu u posljednjih 60 sekundi, Zadrani su propustili priliku da iznenade Cibose. Sa serijom poena Tomislava Zubčića, koji je u kontri i skoku kažnjavao pogreške suparnika, na semaforu je na kraju stajalo dosta uvjerljivih devet razlike, uz puno veću prednost za Vukove nego se činilo izglednim na ulasku u završnu minutu.

S ovom pobjedom, Cibona je stigla do 13-0 i izborila mogućnost da se idućeg tjedna u Splitu bori za 14 od 14 u Ligi za prvaka. Zadar je, s druge strane, porazom propustio šansu steći vjerojatno ključnu prednost pred Zagrebom CO, pa će im utakmica u kojoj će se sve odlučivati biti ona u utorak u Trnskom. U slučaju da Mravi ne iznenade Cedevitu i na taj način stignu korak ispred Zadrana, momčadi Aleša Pipana će u tom ogledu odgovarati i poraz do sedam poena zaostatka.

Otpočetka utakmice, s neobičnom domaćom petorkom u kojoj je na unutarnjim pozicijama bio dvojac Zubčić - Hampl, stvari su bile prilično izjednačene. Vukovi su otvorili susret bolje, serijom od 8:0 s kojom su poveli s 10:3 na ulasku u petu minutu, zaključivši taj niz naplaćivanjem dvije izgubljene lopte Zadrana. No, gostujući odgovor stigao je vrlo brzo, s glavnom ulogom Gorana Vrbanca.

Riječki šuter u zadarskom dresu, bivši Cibonin igrač, ubacio je pet uzastopnih poena, tricu i polaganje u kontri, za približavanje gostiju na 10:8 pet minuta do kraja četvrtine, a kada mu se ubačajima pod košem pridružio Ive Ivanov, Zadrani su u završnici prve dionice preuzeli stvari u svoje ruke. Kako među Cibosima tada nije bilo nikoga raspoloženog, ni obrambeno ni napadački, momčad Aleša Pipana je na prvi dvominutni predah otišla zadovoljnija od suparnika, s 27:23 u rukama.

U prvom dijelu druge četvrtine nisu bili dobri ni jedni ni drugi, no uz tricu Khalida el-Amina uz prekršaj, poslije čega je Amerikanac ubacio i dodatno bacanje, Cibona je već u 12. minuti bila u vodstvu, s 29:27 na semaforu. Sredinom tog perioda, domaći su se barem nakratko trgnuli i odmaknuli do 34:29, ali i dalje nisu uspijevali izgraditi veću prednost od +7 s početka susreta. Upravo suprotno - predvođen Karlom Vragovićem, još jednim nekadašnjim Ciboninim igračem, Zadar se u završnici prvog poluvremena vratio u egal.

Poslije 37:33 za Cibose tri minute do kraja druge četvrtine, Vragović je sa svojih pet minuta zadržao Zadrane u malom zaostatku, da bi Ivan Batur tricom sa sirenom donio 44:44 pri odlasku na 15-minutni predah. Kako su Cibosi kroz igrali prve dvije četvrtine, gosti su mogli imati i povoljniji rezultat u rukama, ali niti s egalom stvari nisu izgledale nepovoljno za Pipanovu momčad.

Kroz treću dionicu se sve dugo kretalo u sličnom smjeru. Cibona je s nekoliko mini-serija bježala, a Zadar ih stizao i hvatao priključak, no završnica četvrtine ipak je pripala Repešinoj momčadi. S četiri poena Antwaina Barboura, koji u ostatku utakmice nije bio raspoložen, Vukovi su odmaknuli poslije vodstva sa samo 57:56 i u završnih deset minuta ušli sa 65:58.

Nakon što je Hrvoje Kovačević prvo povisio na dotad najvećih devet razlike (67:58), a potom tricom donio 70:60 sedam i pol minuta do kraja, sve je izgledalo još povoljnije za domaće. No, sa svojom serijom od 7:0 Zadar se sasvim vratio u igru, približivši se na 70:67, a podjednako napeto ostalo je i na ulasku u posljednju minutu, kada su gosti na parketu imali Ivanova kao jedinog pravog aduta pod obručima i u ostatku petorke bili s "četiri mala" (Reed, Vragović, Batur, Ramljak).

Poslije koša i dodatnog bacanja Zacka Wrighta za Ciboninih 81:74, Ivan Batur uzvratio je tricom za Zadrovo približavanje na 81:77, ali bliže od toga gosti nisu stigli. U posljednjoj minuti je jedine poene za Zadrane ubacio Vragović, iz slobodnih bacanja, dok je Zubčić sa šest lakih poena zapečatio pobjedu Repešine momčadi, koja je, tako, i dalje stopostotna u domaćem prvenstvu.

Najefikasniji igrač Vukova bio je Zack Wright, s 20 poena i četiri skoka. Damjan Rudež pridružio se s 13, a Tomislav Zubčić s 12 poena.

Zadrane su s po 17 poena vodili ove večeri vrlo raspoloženi Ivan Batur i uobičajeno dobri Ive Ivanov, Batur i s pet, a Ivanov s devet skokova. Goran Vrbanc, kojega je Aleš Pipan držao na klupi kada se utakmica lomila, u posljednjoj četvrtini, pridodao je 13 poena, dok mu je minus bilo pet izgubljenih lopti.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 140+267
2Cedevita 113+196
3Split 104+29
4Zadar 86+46
5Zagreb 68+56
6Slavonski Brod 311-185
7Jolly JB 212-187
8Zabok 212-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina06.05.2012. u 15:08
    ajde, ajde... da Jasku nisu kupili El-Amina i Wrighta ne bi Cibona sada imala više od 9 pobjeda.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 02:58
    Nema razloga da suci ne sude korektno,to što je bio podjednak broj bacanja i faulova ne mora nužno značiti da su suci dobro sudili niti da nisu,a to je najčešća ocjena kojom se mjeri njihovo suđenje a koja je pogrešna,spominjanje sudaca je apsolutno bespotrebno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 01:04
    premalo je jasko imao vremena sve to poslozit,bilo je kasno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 23:22
    Neznam zašto svi pričaju o tome kako je cibona prosječna momčad ali kao s DOBRIM trenerom. Mislim ok ,Jasko je dobar trener, ali malo pogledajte igrače kao što su Rudež ,Zubčić, Suton.. Pa ovaj Rudež je jedini naš igrač koji je sposoan igrat na više pozicija, A 50% za tricu ima ove godine!! A vrlo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 23:14
    cibona nije 'letargična' nego ih je jasko nagazio da jedva stoje na nogama
    Obrisan korisnik