Košarka

PROam Sjever: Kriminalci i J.S.K. u finalu

Sportnet • četvrtak, 17.05.2012.
PROam Sjever: Kriminalci i J.S.K. u finalu

Iznimno zanimljivi polufinalni obračuni u PROam košarkaškoj ligi Sjever su završeni, a finale su izborili Sitni Kriminalci (prvaci 2010.) i J.S.K. (prvaci 2008. i 2009.). Publika će tako imati priliku gledati reprizu finala od prije tri godine.

Sitni Kriminalci su u dvije utakmice izbacili aktualne prvake PMF Tropicse. Nakon prve utakmice, u kojoj su Tropicsi bez svog centra Škofa bili u igri za pobjedu do posljednje sekunde, očekivalo se da će u kompletnom sastavu ipak prebroditi sve poteškoće i plasirati se u finale, posebno kada je kao bomba odjeknula vijest o ozljedi najboljeg igrača Kriminalaca, Siniše Brčine.

MVP sezone Veljko Grilj (15 p, 5 sk) već je u trećoj minuti susreta dostigao svoj broj poena iz prve utakmice (sedam), a odlično ga je pratio i Škof (13 p, 12 sk), a kada im se sa tri uzastopne trice u završnici prve četvrtine priključio i Nemec (23 p, 4 as), Tropicsi su otišli na dvoznamenkastu razliku. Izgledalo je kao da Sitni kriminalci bez Brčine jednostavno nemaju dovoljno obrambene kvalitete da se suprotstave prvacima. U drugoj četvrtini se jedinom raspoloženom igraču Kriminalaca, Češkiću (22 p), priključuju Bandić (19 p 6 sk) i Grmača (12 p 7 sk) i protiv malo izmiješane petorke Tropicsa rade veliku seriju koju ne zaustavlja ni brzi povratak na teren najboljih protivničkih igrača. Sitni Kriminalci odlaze na odmor s pet poena prednosti (39:34).

Grmača tricom otvara drugo poluvrijeme i Kriminalci se uspjevaju odlijepiti na pristojnu razliku. Povratak PMF Tropicsa u utakmicu se dogodio nakon tehničke pogreške Češkića zbog prigovora te prvaci rade seriju 7 -0 i ubrzo potom se vraćaju u vodstvo. Uslijedio je vatreni odgovor Sitnih kriminalaca kojima se bude, do tada potpuno neprimjetni, Jerčić (7 p, 4 sk, 4 as) i Soldo (7 p, 5 sk) te rade seriju 9:0. Tropicsi slobodnim bacanjima i tricom Nemeca dolaze na samo dva koša zaostatka. Ostala je još cijela četvrtina prvacima da se poigraju sa desetkovanim Sitnim kriminalcima i osiguraju majstoricu. Na iznenađenje svih prisutnih četvrtu četvrtinu bolje otvaraju Kriminalci forsirajući Bandića u igri leđima košu koji situacije jedan na jedan lako realizira, a u slučaju udvajanja pronalazi slobodne suigrače. Nervoza se uvlači u redove Tropicsa te promašuju otvorene šuteve, a kasnije i slobodna bacanja. Nadu im donosi Kosturin (10 p, 6 sk) s deset uzastopnih poena, ali ništa više nije moglo zaustaviti odlične Sitne kriminalce koji pogađaju sve ključne lopte i zasluženo dolaze do pobjede i plasmana u svoje treće finale.

Prvi susret J.S.K.-a i Privredne banke Zagreb obilježila je velika serija PBZ-a u četvrtoj četvrtini kojom su iščupali pobjedu i poveli u polufinalu 1:0. Igrači J.S.K.-a su iza utakmice sami sebe krivili za poraz jer su prosuli veliko vodstvo i promašili više važnih lopti koje su im mogle osigurati pobjedu. Pozitivna stvar iz prve utakmice je svakako bila ravnoteža u skoku koju im je donio Pajdek u borbi s centrima Privredne banke Zagreb. Na suprotnoj strani, PBZ je bio smiren i samouvjeren. Bili su svjesni da nisu briljirali u prvoj utakmici, ali ostavili su srce na terenu kada je to trebalo i na kraju slavili.

Druga utakmica počela je u izjednačenoj borbi pod obručima. Pajdek (11 p, 11 sk) i Vukobratović (16 p, 7 sk, 6 as) su predvodili J.S.K. dok su kod PBZ-a susret najbolje otvorili Vukšić (14 p, 4 sk) i Jerković ( 9 p, 11 sk). Kako je J.S.K. odlično kontrolirao reket i nije dopuštao napadačke skokove PBZ-u, tako je i njihovo vodstvo raslo. U drugoj četvrtini Mijić (29 p, 6 sk) namješta ruku i započinje svoju seriju trica kojom odvodi J.S.K. na dvoznamenkastu razliku. U trećoj četvrtini se razlika nije znatnije mijenjala. Kod J.S.K.-a se razigrao se i bivši trostruki MVP Herenčić (13 p, 7 sk, 5 as) dok mu je na suprotnoj strani dobro parirao Kaluđer (11 p). Do početka posljednje četvrtine druga utakmica je bila preslika prve. Sada su svi očekivali seriju Privredne banke Zagreb i neizvjesnu završnicu, ali svjedočili smo pravoj šuterskoj rapsodiji igrača J.S.K.-a. Sve što su uputili na koš je prošlo kroz obruč (šest trica u zadnjoj četvrtini od ukupno 13) što je PBZ-ovcima uništilo svaku nadu u povratak te su se već tada okrenuli trećoj utakmici. Na kraju je J.S.K. posljednju četvrtinu dobio s nevjerojatnih 24:3.

Budući da se majstorica igrala sutradan nije bilo previše vremena za velike analize. Utakmica je počela kako je druga utakmica završila, s tri uzastopne trice J.S.K.-a. Raspoložen je ovaj put bio Herenčić (14 p, 3 sk, 4 as), a kada je izgledalo da ćemo svjedočiti još jednom stampedu J.S.K.-a, probudio se inat i borbeni duh u igračima Privredne banke Zagreb. Playmaker Kaluđer (15 p, 11 sk, 8 as) vuče svoju momčad i ne dopušta J.S.K.-u da ode na nedohvatljivu prednost. U reketu veliku borbu vode Vukšić (7 p, 6 sk) i Mijić (13 p, 7 sk, 3 bl), a do poluvremena PBZ polako sustiže J.S.K.. Minutu prije odmora događa se važan trenutak, Vukšiću je sviran treći prekršaj nakon kojeg dobiva tehničku pogrešku zbog prigovora. Bilo je jasno da s četiri osobne pogreške neće moći puno pomoći svojoj momčadi u drugom poluvremenu, ali spremna su bila ostala dva centra PBZ-a, Medak i Jerković. Izostanak Vukšića dobro koriste Pajdek (9 p, 6 sk) i Vukobratović (13 p, 4 sk, 3 as) dok Privrednu banku Zagreb u utakmici drže Jerković (10 p, 5 sk) i odlični Kaluđer. Krajem treće četvrtine J.S.K. koristi tehničku grešku Brkića (5 p, 3 sk) da ode na dvoznamenkastu razliku. U posljednjoj dionici PBZ jednostavno nije imao raspoloženog šutera koji bi se priključio Kaluđeru, a J.S.K. se u obrani koncentrirao na zatvaranje reketa dok su u napadu mudrom igrom održavali prednost. Na kraju su zasluženo slavili i plasirali se u svoje četvrto finale.

Obračun J.S.K.-a i Sitnih Kriminalaca repriza je finala iz 2009. u kojem je uvjerljivo slavio J.S.K. nošen igrom Herenčića (42 poena). Velik broj aktera iz 2009. je i u ovom finalu te će biti izrazito zanimljivo vidjeti kako će se momčadi taktički postaviti. Ove sezone J.S.K. i Kriminalci međusobno su igrali u 14. kolu kada su Sitni kriminalci slavili 73:62.

Najbolji igrač kola: Damir Mijić (JSK)

Najbolji strijelci kola:
Mijić (J.S.K.) - 29 poena
Nemec (PMF Tropics) - 23 poena
Češkić (Sitni kriminalci) - 22 poena

Druge polufinalne utakmice:
Privredna banka Zagreb – J.S.K. 42 : 75 (1:1)
Privredna banka Zagreb: Kaluđer 11, Listeš, Zelić, Pamić, Jerković 9, Medak 3, Pavlić, Brkić 3, Brtan 2, Beljan, Vukšić 14 JSK: Herenčić 13, Kurevija 2, Mihaljek , Mijić 29, Pajdek 11, Puljiz 2, Tafra 2, Trbara, Vukobratović 16, Zelić

PMF Tropics – Sitni Kriminalci 65 : 68 (0:2)
PMF tropics: Erak 2, Šindija, Ribarić 2, Grilj 15, Žuvela, Čaldarević, Kosturin 10, Nemec 23, Andrić, Labor, Kosanović, Škof 13 Sitni Kriminalci: Jerčić 7, Bandić 19, Živković 1, Antolović, Gvardijan, Soldo 7, Bandalo, Bobesić, Brčina, Grmača 12, Šrekais, Češkić 22

Treća polufinalna utakmica:
Privredna banka Zagreb – J.S.K. 43 : 52 (1:2)
Privredna banka Zagreb: Kaluđer 15, Listeš 2, Zelić 2, Pamić, Jerković 10, Medak 2, Pavlić, Brkić 5, Brtan, Beljan, Vukšić 7 JSK: Herenčić 14, Kurevija, Mihaljek 2, Mijić 13, Pajdek 9, Puljiz, Tafra 1, Trbara, Vukobratović 13, Zelić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaHKLOstale lige
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 15:50
    :)))
    Obrisan korisnik
  • narada10819.05.2012. u 00:36
    Sitni kriminalci sa Bandicem na celu vladaju Sjevernom Hrvatskom. Sta? Pa ja samo komentiram zbivanja u kosarci...
    narada108