Rukomet

Nexe preokretom uzeo bodove u Splitu, Karlovac i Poreč bez pobjednika

Ivan Dominik • nedjelja, 20.05.2012.
Nexe preokretom uzeo bodove u Splitu, Karlovac i Poreč bez pobjednika

U rukometnoj Premijer ligi igrano je osmo kolu u Ligi za prvaka i Ligi za ostanak te je dovršeno peto kolo Lige za Europu u subotu navečer. Najzanimljiviji rezultati bili su, naravno, oni iz Lige za prvaka gdje je našički Nexe svladao domaći Split na Gripama, dok su Poreč i Karlovac u najneizvjesnijoj utakmici dana podijelili bodove u Gradu na četiri rijeke. Liga za Europu donijela je jedan susret, a u njemu je Zamet na domaćem parketu bio siguran protiv gostujućih Bjelovaraca. Posljednji susret bio je između već drugoligaša Međimurja i Varteks Di Caprija, a Varaždinci su u Čakovcu upisali laku pobjedu, dok je za kompletiranje osmog kola u tom razredu ostala utakmica između Dubrave i Gorice koje se igra u nedjelju.

Liga za prvaka

Hrvoje Batinović, igrač Splita za službenu stranicu RK Nexe: "Odigrali smo još jednu dobru utakmicu, ali na kraju ipak izgubili. Utakmicu smo otvorili odlično, u jednome smo trenutku imali i sedam zgoditaka prednosti. Prednost je nestala nakon ozlijede Vidovića, jednostavno više nismo imali rješenja. Pokušavali smo na različite načine mijenjati igru, ali bez većih uspjeha. Nexe nas je 'pretrčao', posebice u drugome dijelu utakmice. Presudila je duža klupa gostiju iz Našica. Gledajući krajnji rezultat, Nexe nas je 'razbio' no nije im bilo baš tako lako."

Dva su dvoboja igrana u subotu u Ligi za prvaka, a najviše pozornosti plijenio je susret druge momčadi lige, Nexea, i domaćinske momčadi Splita koja se trenutno nalazi na petom mjestu istog razreda Premijer lige. U susret Splita i Nexea bolje je ušla domaća ekipa koja je do prve četvrtine utakmice stvorila ogromnu razliku od sedam pogodaka. No, tek se tada momčad Kasima Kamenice "probudila" i počela stizati zaostatak iz uvodnih minuta dvoboja.

Nexe je odlično počeo igrati u oba smjera, a Split je posustao igrati u jakom ritmu. Stoga je tijekom drugog dijela prve polovice susreta gostujuća momčad u potpunosti uspjela dostići prednost Splićana pa se na odmor otišlo izjednačenim rezultatom 17:17. U istom tempu kako su i završili prvo poluvrijeme igrači kluba iz Našica započeli su i drugo, a Splićani jednostavno na njihovu igru nisu imali niti su mogli naći odgovor.

Odmah po početku nastavka je gostujuća ekipa prešla u vodstvo, a briljantno su u tim trenucima, kao i u cijelom drugom poluvremenu, igrali pivoti, osobito Krešimir Kozina, dok se njima pridružio i prekaljeni Franjo Lelić. Prednost i razlika na strani gostiju rasla je iz minute u minutu, a kada su se svojim obranama suigračima pridružili i vratari, više nije bilo spasa za ekipu Željka Babića, na žalost 300 okupljenih na splitskim Gripama.

Rasplet susreta donio je dosta visoku pobjedu Nexea od 39:32 u vrlo efikasnoj utakmici, čime su Našičani gotovo osigurali drugu poziciju u Ligi za prvaka iz CO Zagreba. U važnoj gostujućoj pobjedi Slavonaca najviše se istaknuo Franjo Lelić s devet zgoditaka, a Kozina mu se pridodao sa šest zgoditaka. Vratarski trojac obranio je 17 pokušaja domaćina kod kojih su se istaknuli Hrvoje Batinović i Jakov Vranković, svaki s po osam golova te Anđelo Žeravica koji je zabio jedan manje.

Josip Pivac, vratar Nexea za službenu stranicu svog kluba: "Teška utakmica, loše smo je započeli. Bili smo u velikom zaostatku sredinom prvoga dijela, ali smo, prvenstveno boljom igrom u obrani, već do odmora sustigli domaćine. Nastavak je donio drugu sliku, našu kvalitetniju igru i tempo koji Split nije mogao pratiti. Iz odlične obrane stvoreno je puno kontranapada, ti su nam 'laki' golovi otvorili put do pobjede. Sada već gledamo prema Sisku i utakmici koja nas tamo očekuje u srijedu. Pobjeda nam donosi i potvrdu obrane naslova viceprvaka Hrvatske. Tako se trebamo postaviti od samoga početka, tako trebamo odigrati cijelu utakmicu protiv Siscije. Idemo na Banovinu po pobjedu."

Na kraju susreta je i reprezentativno lijevo krilo, Hrvoje Batinović, otkrio kako naredne sezone više neće biti član Splita, nego će preseliti u redove Croatia osiguranje Zagreba: "Nije tajna, sljedeće ću sezone igrati u Zagrebu", rekao je Batinović za službenu stranicu Nexea.

Jednako je zanimljiv bio i drugi ogled u Ligi za prvaka u kojem su snage odmjerili domaća Karlovačka banka i gostujući Poreč. Vrlo teška, napeta i neefikasna utakmica počela je u izjednačenom tonu gdje je u uvodnim minutama susreta prednost prelazila s jedne strane na drugu. No, Poreč je prvi došao do ozbiljnije prednosti od dva, a kasnije i tri razlike, ali se domaćin nije predavao.

Prvo je poluvrijeme tako najviše vremena provedeno u egalu ili minimalnoj prednosti gostiju, a na odmor se otišlo s minimalnom prednošću Istrana od 10:9. Susret koji je sudio najbolji hrvatski sudački par, Matija Gubica i Boris Milošević, u drugom je dijelu također bila više na strani gostujućeg sastava. Međutim, iako je Poreč stalno bio u barem minimalnoj prednosti, Karlovac se konstantno uspijevao vraćati u egal.

Kada je popustila igra Poreča, domaći su u samoj završnici, točnije u posljednjih deset minuta utakmice serijom od tri gola uspjeli doći do prvog ozbiljnijeg vodstva na utakmici - 20:18. No, Istrani su odgovorili istom mjerom te ponovno poveli, a u neizvjesnoj i napetoj borbi na samom kraju utakmice, ipak su domaći zaslužili i osvojili bod pogotkom Sandra Obranovića u praktički posljednjem napadu ogleda.

Završilo je podjelom bodova 22:22, a najviše su se kod Karlovca istaknuli Ivan Bačić s osam zgoditaka te Stipe Mandalinić koji je zabio pet. Vratari domaćih imali su deset obrana, a Porečani jednu više, dok je najefikasniji igrač gostiju bio Matija Rađaković s osam zgoditaka. Njemu se pridodao Teo Čorić s četiri zgoditka za još jedan remi Karlovca i Poreča.

Liga za Europu

Samo jedna utakmica igrana je u petom kolu Lige za Europu kako bi ono bilo kompletirano, jer su svoj susret tog kola Spačva i Buzet odigrali još krajem travnja. Zamet i Bjelovar sastali su se u Rijeci, a iako je domaćin bio veliki favorit bolje je sam susret otvorio Bjelovar. Bjelovarci su igrali sjajno u napadu tijekom prvih 20-ak minuta te su tekli visoku prednost od šest razlike. No, onda su stali. U završnicu prvog dijela Zamet je ušao nevjerojatnom serijom od čak deset pogodaka zaredom, a Bjelovar je uspio zabiti samo jedan gol u posljednjih 13 minuta prvog poluvremena, dok ih je do 17. minute zabio 15. Stoga se na pauzu između dva dijela otišlo rezultatom 20:16 za Riječane.

U drugom dijelu je nastavljena slična utakmica kao što je završilo i prvo, obje su ekipe zabijale u serijama po dva ili tri gola, a svoju je prednost ipak uspio povećati Zamet. Bjelovar se pribrao i u drugom dijelu odigrao solidno, ali nije imao snage za preokret i bilo kakav pozitivan rezultat. Zato je utakmica s mnoštvom golova završena pobjedom domaćina 38:32. Zamet je u velikoj formi kao i njegovi najbolji igrači od kojih su se u ovom susretu istaknula dvojica. Mateo Hrvatin zabio je sedam golova kao i Marin Kružić, dok su vratari imali 24 obrane. Za poražene je Ivan Horvat postigao osam golova, a Luka Tandara sedam, dok se vratari nisu iskazali sa samo deset obrana.

Liga za ostanak

Nema promjena u najnižem razredu Premijer lige. Međimurje je doživjelo novi veliki domaći poraz, a ovog puta je bodove iz Čakovca odnio Varteks. Od samog starta u utakmicu su Varaždinci pokazali daleko superiorniju igru te su počeli "trpati" gol domaćina. U takvom je tempu provedena cijela utakmica u kojoj je razlika između dviju ekipa samo rasla. Na poluvremenu su gosti već imali vodstvo 22:8, a Međimurje ništa bolje nije prošlo ni u drugom dijelu u kojem je zabilo također malo, devet golova. Najveća serija golova gostiju bila je od devet pogodaka zaredom, a nanizali su Varteksovi igrači i sedam zgoditaka u prvom dijelu. Zbog svega toga je Međimurje još jednom teško poraženo, ovog puta 44:17 i to na domaćem parketu.

Varaždince su do slavlja predvodili sjajni vratari koji su imali 20 obrana, a od igrača je najbolji bio Luka Trojko sa 11 golova. Njemu su se pridodali i Neven Prole s osam golova, Domagoj Jagodić koji je zabio sedam te Martin Marčec s pogotkom manje. Kod Međimuraca je jedini vratar u ekipi, Matija Matučec imao više nego dobrih 17 obrana, ali uz samo 28 posto. Od strijelaca je najviše zabio Igor Krajner s pet golova, a jedan pogodak manje zabio je i Benjamin Kovačević.

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Split32:39Nexe Našice
Karlovac22:22Poreč
RK Zagreb32:26Siscia
1RK Zagreb 10334:257+7720
2Nexe Našice 10303:283+2010
3Siscia 10264:286-229
4Split 10286:306-208
5Poreč 10238:267-297
6Karlovac 10279:305-266

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 20:55
    Nexe ostaje žal za propuštenim plasmanom na finalni turnir reg.lige.a imali su prilike
    Obrisan korisnik