Nogomet

Tehnologija na gol-liniji bit će testirana na Wembleyju

Josip Piršljin • petak, 25.05.2012.
Tehnologija na gol-liniji bit će testirana na Wembleyju

Na posljednjoj utakmici engleske nogometne reprezentacije uoči nastupa na Europskom prvenstvu bit će testirana tehnologija na gol-liniji koja se u engleskoj i široj javnosti već duže vrijeme priziva.

Engleska će svoju "generalku" uoči odlaska u Ukrajinu i Poljsku odigrati na Wembleyju protiv reprezentacije Belgije, a utakmica će biti posebna po tome što će se po prvi put isprobati tehnologija na gol-liniji, takozvano Oko sokolovo.

No, sistem s kamerama na golu postavit će testeri nezavisni od Uefe ili bilo kojeg drugog saveza, te službene osobe uključujući suce neće imati pristup podacima. Ukoliko dođe do kontroverznih situacija sudačka trojka će se morati pouzdati u vlastite sposobnosti.

Tehnologija u nogometu već se duže vrijeme zagovara, a u Engleskoj pogotovo nakon dubioznih situacija u posljednje vrijeme. Prijepora je bilo oko pogotka Juana Mate Tottenhamu u polufinalu FA kupa, a raspravljalo se i o tome da li je trebalo priznati golove Andyja Carrolla Chelseaju u finalu Kupa i Clinta Hilla Boltonu u prvenstvu.

Ukoliko se sistem pokaže učinkovitim čelnici Premier Lige pokušat će ga uvesti već za sljedeću sezonu, no to se čini teže ostvarivim jer potrebno je neko vrijeme da se instalira na svih 20 stadiona. Osim Engleza, o tehnologiji se razmišlja i u Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj, a vrlo vjerojatno će sistem biti postavljen na utakmicama Svjetskog klupskog prvenstva krajem godine.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2012. u 12:55
    Napokon!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2012. u 12:11
    bit če zanimljivo vidjeti rezultate
    Obrisan korisnik