Liga prvaka - Završnica, polufinale, 26.05.2012, 18:00 h
Atletico de Madrid
Atletico de Madrid 25:23 Kobenhavn
Kobenhavn

Kobenhavn propustio priliku za finale: Atletico preokretom u nastavku osigurao nedjeljni dvoboj Titana

Damir Žbulj • subota, 26.05.2012.
Kobenhavn propustio priliku za finale: Atletico preokretom u nastavku osigurao nedjeljni dvoboj Titana
Foto: EPA

U drugom polufinalnom susretu ovosezonske Lige prvaka, u kojemu su pravdu dijelili hrvatski arbitri, Atletico Madrid je preokretom u završnih 20-ak minuta nastavka utakmice stigao do pobjede nad Kobenhavnom i mjesta u nedjeljnom finalu Final Four završnog turnira. Danci su na odmoru imali tri pogotka viška, no, na kraju će Španjolci imati priliku boriti se za novi europski naslov...

Atletico Madrid - Kobenhavn 25:23 (12:15)

Liga prvaka, Final Four:
Polufinalna utakmica, Lanxess-Arena, Köln
Gledatelja: 20.000

Atletico Madrid: Šterbik (7 obrana), Hombrados (2 obrane); Fernandez Roura 2, Källman 1, Guardiola Villaplana, Markussen 3, Aguinagalde 2, Davis 1, Parrondo Garcia 1, Abalo 1, Maria Rodriguez, Canellas 3, A. Entrerrios, Dinart, Lazarov 11.
Trener: Talant Dušebajev

AG Kobenhavn: Hvidt (14 obrana), Henriksen; Ottesen, Atlason 1, Rene Toft Hansen 2, Jorgensen, Valur Sigurdsson 3, Gudjonsson, Henrik Toft Hansen 2, Ekberg 5, Malmagro Viana, Hundstrup, Mensah Larsen 1, Boldsen, Mikkel Hansen 4.

Isključenja: Atletico Madrid 4 min; AG Kobenhavn 6 min
Sedmerci: Atletico Madrid 5/5; AG Kobenhavn 2/3

I Hrvatska je ove godine imala svoje predstavnika na završnom turniru četiri najbolje rukometne ekipe Starog kontinenta. Iako su Zagrebaši zapeli na posljednjoj prepreci, pokleknuvši u četvrtini finala pred moćnim Kielom, u polufinalu se našao hrvatski sudački par Matija Gubica i Boris Milošević, koji je dijelio pravdu u dvoboju prošlogodišnjeg finalista Atletico Madrida te debitanta na Final Four turniru Kobenhavna.

Nakon što je u prvom polufinalnom dvoboju Kiel na jedvite jade svladao berlinski Füchse i tako osigurao mjesto u nedjeljnom finalu, došao je red i da španjolski i danski predstavnik pokažu svoje rukometno znanje. Madridski sastav pred početak ovog dvoboja stavljan je u poziciju favorita, ako niti zbog čega drugoga, onda zbog iskustva igranja ovakvih utakmica, no, samo neupućeni su mogli podcijeniti sastav koji je u četvrtini finala gotovo bez ikakvog problema izbacio aktualne europske prvake, Barcelonu, odnosno ekipu koja u svojim redovima ima Hvidta, Egea, Olafura Stefanssona, Toft Hansene, Valura Sigurdssona, Ekberga, ali i trenutno najatraktivnijeg i najmoćnijeg rukometaša današnjice, Mikkela Hansena.

Trener Atletica Dušebajev pouzdao se u osovinu Šterbik, Dinart, Abalo, Alberto Entrerrios, uz naravno neizostavan napadački doprinos Kirila Lazarova, što je u početku utakmice dobro i funkcioniralo.

Španjolci su stigli do početnog vodstva, odgovorio je Sigurdsson s krila, a u izjednačenoj utakmici u početnih desetak minuta niti jedna ekipa nije stigla do značajnije prednosti. Danci su kombinirali agresivnu 6-0 obranu, s povremenom transformacijom u 5-1, čime su uspjeli zaustaviti organizaciju napada Atletica.

Na temelju dobre obrane, Kobenhavn u 12. minuti odlazi na +2, dok je realizirani sedmerac Ekberga njihovo vodstvo podigao i na tri pogotka viška. Španjolci su 5-1 obranom, izlazeći na Hansena, pokušali zaustaviti protivničku najjaču kariku,a li u tom razdoblju utakmice to im nije polazilo za rukom. Lijevi vanjski Danaca, ako nije zabijao, onda je asistirao. Kobenhavn je punio Šeterbika što s krila, što s crte, otišao i na četiri gola viška, u posljednjih deset minuta prvog dijela.

U završnici poluvremena vratarsko mjesto Atletica od Šterbika preuzima Hombrados, koji je donio sigurnost u njihovu obranu, a dalekometnim golovima Danca Markussena u Hvidtovu mrežu Španjolci dolaze na -2. Posljednjih pet minuta proteklo je bez pogodaka na obje strane terena, u nervoznoj i tehničkim pogreškama ispunjenoj igri, sve dok se nije ukazao veteran Olafur Stefansson, koji je pet sekundi prije odlaska na odmor topovski opalio iz svlačionice za 15:12 danske ekipe na poluvremenu.

U nastavku polufinalnog okršaja Kobenhavn je desetak minuta držao stečenu prednost, no, tada su im kola krenula nizbrdo, sudački kriterij nije im išao na ruku, zaredali su s isključenjima, što je Atletico rutinski kažnjavao. U 40. minuti imali su i dva igrača manje na terenu i jednostavno nisu mogli zaustaviti napade Španjolaca. Što Atletico nije zabio iz igre, poslao je u mrežu iz sedmeraca, koje su igrači španjolske ekipe s lakoćom realizirali preko hladnokrvnog Lazarova. Tri uzastopna pogotka iz penala dovela su madridski sastav do izjednačenja u 43. minuti dvoboja.

U igru debitanta na završnom turniru uvukla se nervoza, što su iskusni Španjolci i iskoristili, golovima Canellasa i Parronda odlaze na +3, osam minuta prije kraja. Dance u završnici izvlače Hvidt na vratima i Sigurdsson i Hansen golovima za minimalan zaostatak, bilo je 24:23 za Atletico, uz još četiri minute do kraja.

No, u samoj završnici utakmice ponovno nervoza na terenu, pogodaka nema niti s jedne strane, a Gubica i Milošević u dva napada Kobenhavna za izjednačenje sviraju tehničke pogreške rukometašima danskog kluba pa nakon Stefanssonova probijanja, 30 sekundi prije završetka, pogodak odluke za konačnih 25:23 postiže Canellas, čime je madridski Atletico dobio priliku da u nedjeljnom finalu u 18 sati protiv Kiela lovi novi europski naslov.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Lazarov, koji je zabio 11 pogodaka, uz 5/5 s linije sedam metara. Canellas i Markussen pridodali su svaki po tri pogotka. Kod Danaca, Hvidt je imao 14 obrana, Stefansson i Ekberg zabili su po pet golova, ali je Hansen ostao na četiri gola, uz samo 40 posto realizacije.

Utješni međusobni dvoboj debitanata na završnom turniru, Füchsea i Kobenhavna, odlučit će sutra od 15.15 sati koja će ekipa osvojiti treće mjesto u Europi.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Füchse Berlin24:25Kiel
Atletico de Madrid25:23Kobenhavn

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometLiga prvaka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!