Tenis

Gležanj izdržao, Martić apsolvirala Krajicek

Iz Pariza:Maja Giljanović • ponedjeljak, 28.05.2012.
Gležanj izdržao, Martić apsolvirala Krajicek
Foto: Ivor Krapac

Zaledio nam se osmijeh na usnama kad je odmah nakon što je u petom gemu prvog seta osigurala break servisa Michaelle Krajicek najbolja hrvatska igračica Petra Martić pozvala liječničku pomoć, ali nakon trominutnog tretmana problemi s desnim gležnjem su zaboravljeni, a 21-godišnjakinja je nastavila gdje je stala. Nizozemku je pobijedila s 6:2, 7:5 i po drugi put u karijeri izborila drugo kolo Roland Garrosa, a za treće će igrati protiv bolje iz susreta između osme nositeljice Marion Bartoli i Karoline Pliškove.

Sedmi put u karijeri na Grand Slam turnirima i drugi put na Roland Garrosu Petra Martić je prošla prvo kolo. Sredinom prvog seta 21-godišnja Splićanka tri nas je minute držala u neizvjesnosti, ali čim se nakon pružene liječničke pomoći na desnom gležnju vratila na teren, najbolja hrvatska igračica odagnala je bojazan da će drugi put ove sezone morati predati meč. Tajvanka Hsieh u finalu Kuala Lumpura Petrinu predaju zbog iscrpljenosti prethodnim susretom (zbog kiše odigranim samo nekoliko sati ranije) dočekala je sredinom trećeg seta (6:2, 5:7, 1:4), ali Nizozemka nije bila te sreće.

Petrin gležanj je izdržao, fizioterapeutkinja je još samo jednom istrčala i stisnula zavoje, a 50. igračica svijeta obavila je svoje. Gledajući unazad, ključni gem susreta bio je četvrti gem prvog seta. Krajicek je na Petrinom servisu imala 30:40 i još jednu prednost, ali nakon ukupno četiri deucea ostala je bez breaka. Martić je obranila svoj servis i odmah u sljedećem gemu polusestri nekadašnjeg wimledonskog pobjednika Richarda utrla sol u ranu, što u prethodnom gemu nije uspjelo Krajicek, sada je Petri pošlo za rukom. Break je potvrdila bez izgubljenog poena, a poena je na kapaljku gubila i do konce seta i s 6:2

71. igračici svijeta servis je uzela i na početku drugog seta i sve do rezultata 5:4 i servisa za meč nije bila ni blizu da break ispusti. Nakon što je u prethodnom gemu na servis Krajicek propustila dvije meč-lopte, treću je na 40:30 prokockala na svom početnom udarcu i dvije godine iskusnijoj bivšoj najboljoj juniorki svijeta i nekadašnjoj četvrtfinalistici Wimbledona bacila pojas za spašavanje. Poklon je Krajicek objeručke prihvatila i vratila se na 5:5, ali svaku nadu u mogući preokret u vjetar je poslala u sljedećem gemu, Martić je još jednom osigurala break i novi servis za meč, a ovog puta grešaka više nije bilo i sa 7:5 je, drugi put nakon 2009. kad je kao kvalifikantica u prvom kolu glavnog turnira pobijedila Maru Santangelo prije nego je u drugom izgubila od Aleksandre Wozniak, prošla prvu prepreku.

Pobjeda Martić nad Krajicek apsolutno je zaslužena, prebrodila je samo 48 % prvog servisa, osvojila 79 % poena nakon prvog i 56 % nakon drugog servisa, uzela joj servis četiri puta, svoj ispustila samo jednom i na koncu osvojila 13 poena više. Nova, pak, pobjeda Petri bi donijela i prvi u karijeri prolaz u treće kolo bilo kojeg Grand Slama, a za nju će igrati protiv bolje iz susreta između osme nositeljice Marion Bartoli i Karoline Pliškove. Francuskinji je prije dvije godine bez borbe predala u Wimbledonu i od osme igračice svijeta upravo u Parizu, samo u dvorani, u veljači izgubila 5:7, 1:6, a 121. na svijetu Čehinju prije tri godine na Challengeru u Žlinu pobijedila je 7:6, 6:2. Bartoli i Pliškova igraju posljednji meč dana na Suzanne Lenglenu.

Roland Garros, 1. kolo:
MARTIĆ (Hrvatska) - Krajicek (Nizozemska) 6:2, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5030.05.2012. u 18:04
    Pobjedila Petra 6:2 3:6 6:3 BRAVO!!!!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 20:16
    Bravo Petra idemo dalje, što dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 15:37
    da šteta što već u 2 kolu može odmah na Bartoli..ali Petra može iznenadit..držimo palčeve
    Obrisan korisnik
  • Zdren28.05.2012. u 15:35
    šteta što je ždrijeb takav da ide odmah na Bartoli
    Zdren