Tenis

Donna Vekić: "Jedno bolno iskustvo i vrlo poučna lekcija"

Iz Pariza:Maja Giljanović • utorak, 05.06.2012.
Donna Vekić: "Jedno bolno iskustvo i vrlo poučna lekcija"

Nenadano je od Rebecce Peterson ispala u drugom kolu u pojedinačnoj, ali u konkurenciji parova Donna Vekić je s Aljaksandrom Šašnovič baš protiv Šveđanke izborila četrtfinale. Osječanka i Bjeloruskinja nadoknadile su set zaostatka i s 10:6 u produljenom tie-breaku trećeg došle u poziciju da se na drugom Grand Slamu sezone bore za ulazak među četiri najbolja para.

Dva tjedna prije dolaska u Pariz na drugi Grand Slam sezone Donna Vekić je na ITF Challengeru u Fergani pobijedila među ostalima i 157. igračicu svijeta Caglu Buyukakcay (7:5, 6:4), nanizala još četiri igračice rangirane unutar Top 500 i osvojila svoj drugi naslov na turnirima nagradnog fonda od 25.000 $.

Baš poteškoće u prijelazu s profesionalnog na juniorski tenis glavni su krivac što je 15-godišnja već 248. igračica svijeta nenadano svoj nastup završila u drugom kolu. Nakon 6:2, 6:3 protiv Ilone Kremen u prvom kolu Donna je priznala: “Igra mi nije bila na osobitoj razini, ali pobjedi se ne gleda u zube, kako turnir bude odmicao i moj tenis će biti sve bolji“. Turnir je za Osječanku, međutim, završio već u sljedećem kolu, vodila je protiv Rebecce Peterson 4:3 s breakom u trećem setu, ali nije bilo dovoljno, sljedeća tri gema je izgubila i osminu finala izborila je Šveđanka.

Protiv Peterson je igrala i u paru i nakon prvog seta izgledalo je da će Šveđanka i ovdje do pobjede. Peterson i Aldila Sutjiadi dobile su ga s 6:3, ali s 6:4 u drugom i 10-6 u produljenom tie-breaku trećeg seta Vekić i Aljaksandra Šašnovič izborile su četvrtfinale u kojem u četvrtak igraju protiv nepostavljenih Belinde Bencic i Natalije Vajdove koje su s 5:7, 7:6, 10-8 bile bolje od petih nositeljica Annike Beck i Kyle S. McPhillips.

Čestitke na četvrtfinalu, mala osveta Peterson za jutarnji poraz u singlu. “Hahaha, još sam je i loptom pogodila u glavu“. Što se dogodilo jutros? “Igrala je jako dobro, iznenadila me koliko dobro i jednostavno se nisam uspjela prilagoditi. Nisam uspjela pronaći način kako probiti njezin forhend, imala sam šansu, vodila 4:3 u trećem setu, ali na kraju nije bilo dovoljno“.

Trener David Felgate rekao mi je “bit će joj ovo dobro iskustvo“. “Ja bih dodala još i bolno. Puno sam naučila iz ovog poraza, a sama sam za njega kriva. Cijelo vrijeme govorila sam 'igraj kao da se radi o 25-ici, ali jednostavno ovo je drugačije okruženje i sebi sam strvorila prevelik pritisak“. Gdje je letvica bila postavljena? “Vjerovala sam da bih mogla do polufinala, sasvim sigurno nisam ni sanjala o porazu u drugom kolu, ali tu je taj prijelaz sa seniorskog na juniorski tenis, na Challengerima samo igram svoju igru, ovdje previše od sebe očekujem“.

Promjena taktike nije bila opcija? “Ne mogu forsirati, nemam ruku za slice, ne igram kratke lopte, nisam servis-volej igračica. Izgubila sam i nije kraj svijeta, bit će mi ovo dobra škola, a i dobar trening za nastup na Challengeru u Padovi sljedećeg tjedna“.

Za polufinale je mogao igrati i Borna Ćorić, ali nakon 3:6, 6:3 u prva dva seta 15-godišnji Zagrepčanin i Srbin Peđa Krstin protiv sedmih nositelja Vaclava Šafraneka i Adama Pavlašeka produljeni su tie-break trećeg izgubili s 6-10. Ćorić i Krstin na koncu su osvojili četiri poena više, ali Česi su one odlučujuće odigrali bolje i izborili četvrtfinale.

Roland Garros, osmina finala parova:
VEKIĆ/Šašnovič (Hrvatska/Bjelorusija) – Peterson/Sutjaidi (Švedska/Indija) 3:6, 6:4, 10-6, ĆORIĆ/Krstin (Hrvatska/Srbija) – Šafranek/Pavlašek (Češka, 7) 3:6, 6:3, 6-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 20:29
    Dona nema za čime žaliti još su brojni turniri pred njom
    Obrisan korisnik
  • boristurk06.06.2012. u 16:36
    zanimljivo moderatori: izbrisali ste postove tek kad sam rekao da cu mu zavrnut sijom, a niste reagirali na uvrede nicim izazvane, netko je i pedofile spominjao. Oni vjerojatno niti ne znaju koje znacenje ta rijec ima. Moze pojasnjenje zasto? A ti razumni, to da si mi rekao u lice vise te ne bi... [više na forumu]
    boristurk
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 23:44
    majo jedna napomena, kad se vec javljas from paris, finale womens legends igra majoli sa martinez protiv davenport / hingins, a ivanisevic polufinale ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 22:33
    I mene plaši činjenica, koju sama priznaje, da ima samo igru udari što jače....
    Obrisan korisnik
  • boristurk05.06.2012. u 21:32
    "nemam ruku za slice, ne igram kratke lopte, nisam servis-volej igračica". Hm, zvuci kao jos jedna u nizu "sa trake". Mozda bi bilo dobro da se radi na tome da se dobije ruka za slajs i za ostalo...
    boristurk