Tenis

Vekić trećom pobjedom do polufinala parova juniorskog Roland Garrosa

Iz Pariza za Sportnet:Maja Giljanović • četvrtak, 07.06.2012.
Vekić trećom pobjedom do polufinala parova juniorskog Roland Garrosa

Ukupno osmero hrvatskih juniora, od čega među juniorkama Mirjana Lučić, Jelena Kostanić i Ajla Tomljanović, osvojilo je naslov Grand Slam pobjednika parova, a do konca tjedna mogla bi im se pridružiti i Donna Vekić. 15-godišnja Osječanka i Bjeloruskinja Aljaksandra Šašnovič u dva su seta danas u četvrtfinalu Roland Garrosa bile bolje od Belinde Bencic i Natalije Vajdove i prošle među najbolja četiri para.

Novi porazi Gorana i Majoli

Nakon jučerašnjih poraza Gorana Ivaniševića i Ive Majoli na otvaranju turnira od Sergija Bruguere i Richarda Krajiceka (3:6, 4:6) odnosno Lindsay Davenport i Martine Hingis (1:6, 4:6) jedini hrvatski Grand Slam pobjednici do pobjede nisu došli ni u drugom kolu.

Danas su oboje uzeli set, ali produljeni tie-break trećeg oboje i izgubili. Majoli i Conchitu Martinez Barbara Schett i Anke Huber pobijedile su 6:3, 3:6, 10-6, a Gorana i Michaela Sticha Thomas Enqvist i Todd Woodbridge 3:6, 6:2, 14-12.

Roland Garros, turnir legendi:
IVANIŠEVIĆ/Stich (Hrvatska/Njemačka) – Enqvist/Woodbridge (Švedska/Australija) 6:3, 2:6, 12-14, MAJOLI/Martinez (Hrvatska/Španjolska) – Schett/Huber (Austrija/Njemačka) 3:6, 6:3, 6-10

Nakon što je u pojedinačnom turniru nenadano ostala na samo jednoj pobjedi ostvarenoj protiv Ilone Kremen (6:2, 6:3) Donni Vekić pariška zemlja puno bolje odgovara u paru s Aljaksandrom Šašnovič. 15-godišnja Osječanka i tri godine starija joj partnerica iz Bjelorusije do pobjeda nad Ilkom Csoregi i Jelizavetom Kuličkovom u prvom kolu (10-7) i Rebeccom Peterson i Aldilom Sutjiadi u osmini finala (10-6) stigle su u produljenom tie-breaku trećeg seta, a u četvrtfinalu su protiv Belinde Bencic i Natalije Vajdove prošle poput brzog vlaka.

Nakon odigranog šestog gema prvog seta Bencic i Vajdovoj nije bilo ni na kraj pameti da će do kraja osvojiti još samo dva gema. Osigurale su break i vodstvo od 4:2, ali sve što su postigle jest da su isprovocirale silovit odgovor Vekić i Šašnovič. Odmah u sljedećem gemu prednost su ispustile, a nepunih 10 minuta nakon što su preuzele inicijativu našle su se u zaostatku od 1:0 u setovima. Vekić i Šašnovič nanizale su četvrti gem zaredom i nakon 40 minuta s 68 % prvog servisa, 65 % poena osvojenih nakon prvog i 50 % nakon drugog servisa, 50 % returna i osvojenih ukupno pet poena više povele s 6:4.

Drugi je set počeo da nije mogao bolje. Uzele su protivnicama servis i po četvrti put, osigurale break odmah u prvom gemu i ne da ga više nisu ispuštale nego su napravile još jedan. Bencic i Vajdova posljednju su šansu prokockale u drugom gemu na servis Šašnovič, a svoj izgubile još i u šestom i poslije samo 26 minuta igre u posve jednosmjernom drugom setu stisnule Vekić i Šašnovič ruku (2:6).

Statistika ponekad vara, ali ovoj se pobjedi ne može naći ni najmanja zamjerka. U svim su statistiškim kućicama Bencici i Vajdova bile inferiorne, Vekić i Šašnovič ubacile su 74 % prvog servisa, osvojile 71 % nakon prvog i 50 % nakon drugog servisa, svoj početni udarac izgubile dvaput, a servis protivnica uzele pet puta.

Vekić i Šašnovič u donjem su dijelu ždrijeba jedini nepostavljeni par, a u polufinalu ih čekaju druge nositeljice Darija Gavrilova i Irina Hromačeva koje protiv Erin Routliffe i Darije Salnjikove (6:4, 6:4), Laure Piqossi i Marcele Zaqarias (7:6, 6:4) te Ane Daniline i Viktorije Kan (6:1, 6:4) još nisu ispustile ni set.

Osmero hrvatskih juniora dosad je na četiri Grand Slama otišlo do kraja u paru. Priču je započeo Goran Ivanišević još 1987. s Diegom Nargisom na US Openu, Lovro Zovko je s Iraklijem Labadzeom 1999. osvojio Roland Garros, u Parizu su najbolji bili i Marin Draganja i Dino Marcan prije tri godine, a Mate Pavić je s Georgeom Morganom 2010. osvojio Wimbledon. Od juniorki posljednja pobjednica bila je Ajla Tomljanović s Christinom McHale prije tri godine u Melbourneu, Jelena Kostanić je s Evom Dyrberg osvojila Wimbledon 1998., a Mirjana Lučić s Jasmin Wöhr Australian Open 1997. godine.

Foto: Dana Anders

Roland Garros, četvrtfinale parova, juniorke:
VEKIĆ/Šašnovič (Hrvatska/Bjelorusija) - Bencic/Vajdova (Švicarska/Slovačka) 6:4, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 20:37
    bitni su veliki turniri za stjecanje važnog iskustva a pred njom su još brojni turniri
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 20:35
    Dona sretno -i u parovima dobar rezultat .Pariz če joj itekako biti veliko iskustvo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 20:06
    Ruskinje igraju strašno dobro, ali može se protiv njih. ajmo Donna :)))))))))))))
    Obrisan korisnik