Tenis

Donna Vekić ispustila druge nositeljice i ostala bez finala Roland Garrosa

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 08.06.2012.
Donna Vekić ispustila druge nositeljice i ostala bez finala Roland Garrosa

Tri poena dijelila su Donnu Vekić od pokušaja da se u subotu bori za naslov juniorske pobjednice Roland Garrosa. 15-godišnja Osječanka i Bjeloruskinja Aljaksandra Šašnovič u produljenom su tie-breaku trećeg seta protiv Darije Gavrilove i Irine Hromačeve vodile 5:1, ali do kraja su uzele još samo dva poena i finale drugog Grand Slama sezone izborile su druge nositeljice.

Donna Vekić je ostala bez mogućnosti da u subotu u finalu postane deveti hrvatski junior ili juniorka s Grand Slam naslovom u paru nakon Gorana Ivaniševića, Lovra Zovka, Dina Marcana, Marina Draganje, Mate Pavića, Mirjane Lučić, Jelene Kostanić i Ajle Tomljanović, 15-godišnjoj Osječanki i Bjeloruskinji Aljaksandri Šašnovič do četvrte su pobjede na Roland Garrosu uzastopce na koncu nedostajala tri poena i finale drugog Grand Slama sezone gotovo bez da su 'luk jele ili mirisale' izborile su Darija Gavrilova i Irina Hromačeva.

Nakon 7:5, 3:6, 10-7 protiv Ilke Csoregi i Jelizavete Kuličkove u prvom kolu, 6:3, 3:6, 10-6 protiv Rebecce Peterson i Aldile Sutjiadi u osmini finala (10-6) i 6:4, 6:2 protiv Belinde Bencic i Natalije Vajdove u četvrtfinalu Vekić i Šašnovič ostale su jedine nepostavljeni par među četiri najbolja, a da bi mjeru vrlo lako mogle uzeti i drugim nositeljicama pokazale su čim su prebrodile početnu nervozu. Gavrilova i Hromačeva napravile su break odmah u prvom gemu, Donna je bila na potezu, ali na 15:40 napravila je najgore moguće i dvostrukom servis-pogreškom Ruskinjama vodstvo darovala na pladnju.

Gavrilova i Hromačeva koje do polufinala nisu ispustile ni set, a početkom svibnja su osvojile naslov na ITF Challengeru u Chiassu, vrlo brzo su im, međutim, vratile uslugu. Vekić i Šašnovič nanizale su tri gema, a break za 3:1 napravile su u pravi čas, dovršile su poen i susret je zbog kiše prekinut. Stanka od sat vremena nije im poremetila koncentraciju, Donna je na servisu ispustila samo jedan poen, a u sljedećem su gemu osigurale i dvostruki break. Šašnovič se pokolebala i izgubila servis za set, ali što su u tom trenutku propustile, nadoknadile su na servisu protivnica i nakon 26 minuta prvi set spremile na sigurno (6:2).

I drugi set Gavrilova i Hromačeva su otvorile breakom Donninog servisa, ali ovog puta prednost su i zadržale. Nije prošlo ni 10 minuta i druge su se nositeljice odvojile na 4:1, a koliko god Ruskinje bile nesigurne na servisu, Vekić i Šašnovič nisu ih uspjele kazniti. Uzele su im oba servisa, ali uzalud kad su i same izgubile oba svoja i nakon 33 minute drugi set izgubile s 3:6.

Produljeni tie-break trećeg seta nije mogao početi bolje, Donna i Šašnovič pobjegle su 3:0, do promjene strana vodile su 5:1, ali do kraja pobijedile su same sebe. Nanizale su tri neprisiljene pogreške i prije nego su se i okrenule druge nositeljice su stigle na 4:5. Negativan niz prekinule su u sljedećem poenu i povele 6:4 samo da bi od iduća tri poena izgubila sva tri i prvi se put našle u zaostatku (6:7). Izjednačile su na 7:7, ali dalje od toga nije išlo, Gavrilova i Hromačeva mini-breakom su osigurale dva servisa za meč, stigle do 9:7 i dvije meč-lopte i na koncu s 10-7 izborile finale.

Ukupno su Vekić i Šašnovič osvojile četiri poena više, napravile su pet dvostrukih i pet neprisiljenih pogrešaka manje, osvojile više poena nakon drugog servisa (47 %), bolje bile i na returnu (54 %), ali sve uzalud, za naslov protiv boljih iz susreta između prvih nositeljica Eugenie Bouchard i Taylor Townsend s jedne i šestih nositeljica Montserrat Gonzalez i Beatriz Haddad Maia s druge strane.

Roland Garros, polufinale parova, juniorke:
VEKIĆ/Šašnovič (Hrvatska/Bjelorusija) – Gavrilova/Hromačeva (Rusija, 2) 6:2, 3:6, 7-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 16:00
    biti če još bezbroj turnira - samo naprijed
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 15:59
    i polufinale je uspjeh Bravo Dona
    Obrisan korisnik