Nogomet

Desetkovani Englezi, lažni pesimisti Francuzi, neopterećeni domaćini i "autsajder" Švedska

Pišu:Branimir Korać, Ante Zovko, Ante Dubravac, Igor Šestak • petak, 08.06.2012.
Desetkovani Englezi, lažni pesimisti Francuzi, neopterećeni domaćini i "autsajder" Švedska
Foto: EPA

Skupina D nosi potencijalne protivnike Hrvatske u četvrtfinalu. Ondje domaćin vreba izenađenje protiv tradicionalno većih nogometnih nacija, a Švedska će pokušati dokazati da nije autsajder.

Je li Ukrajini domaćinstvo prednost ili pritisak?

Engleska

Izbornik: Roy Hodgson
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Pitanje pritiska ili prednosti domaćih navijača uvijek je dvosjekli mač. Međutim u ovom slučaju mislim da je jasno da Ukrajini domaćinstvo može predstavljati samo prednost. Naime Ukrajinci svojom kvalitetom ne spadaju među favorite skupine da bi im navijači stvarali dodatni pritisak. Ševčenko i društvo nedostatak kvalitete mogu nadoknaditi borbenošću i zalaganjem u čemu će im podrška prepunih tribina biti samo veliki plus i možda jedan od glavnih aduta u pokušaju ostvarivanja velikog rezultata na premijernom nastupu na nekom Europskom prvenstvu.

Koja od od četiri reprezentacije ima najviše potencijala dogurati najdalje na prvenstvu?

Već sam pogled na skupinu sugerira da su, uz dužno poštovanje prema domaćinu Ukrajini te majstoru Zlatanu Ibrahimoviću i njegovoj Švedskoj, favoriti za prolazak dalje Francuska i Engleska i da među te dvije momčadi treba tražiti reprezentaciju koja će na Europskom prvenstvu napraviti dobar rezultat. Englezi imaju problema s ozljedama, ali i izostankom Rooneyja u prve dvije utakmice dok s druge strane Laurent Blanc stvara jednu novu reprezentaciju koja je pokazala da može dogurati daleko ako ima svoj dan.

Ako Ibrahimović najviše znači Švedskoj, koji pojedinci najviše znače ostalim reprezentacijama?

Francuska

Izbornik: Laurent Blanc
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Važnost Zlatana Ibrahimovića za Švedsku je definitivno ogromna. Riječ je o igraču koji može sam odlučiti baš svaku utakmicu, jednom od najboljih igrača svijeta i njegov izostanak Švedsku čini za klasu lošijom reprezentacijom. U Francuskoj takav status zaslužuje Franck Ribery, sjajan individualac i danas također jedan od najboljih igrača svijeta na svojoj poziciji. Ribery iza sebe ima dobru sezonu u Bayernu, igrao je jako dobro i htjet će i s reprezentacijom ostvariti nešto veliko. Englezi će biti oslabljeni neigranjem svojeg najvažnijeg igrača Waynea Rooneyja u prva dva susreta u skupini i to bi na kraju moglo biti kobno po njihov plasman. Uz svo poštovanje prema ostalim engleskim napadačima, igrača poput Rooneyja nemaju. Ukrajinci, pak, imaju nekako kvalitetom najizjednačeniju reprezentaciju, a igrač od najvećeg značaja je Anatolij Tymoščuk. Bayernov veznjak posjeduje i kvalitetu i iskustvo, a s obzirom da je riječ u dobrom dijelu o mladoj reprezentaciji, on će biti vrlo važna karika.

Laurent Blanc najavljuje mjesecima da od Francuske ne treba mnogo očekivati i da je pravi cilj Euro 2016. "Pila naopako"?

Blanc pokušava skinuti pritisak nekog velikog rezultata s leđa igrača, ali su njegove želje i očekivanja puno veći od korektnog nastupa u Poljskoj i Ukrajini. Francuska ima dobru reprezentaciju, sve su to kvalitetni igrači koji igraju u velikim klubovima i to u vrlo važnim ulogama. Blanc sigurno ne bi potpisao ništa manje od prolaska skupine što ne bi trebalo biti iznenađenje, a gotovo svi stručnjaci se slažu da je nakon toga za sve sudionike četvrtfinala - sve moguće. Dakle, Francuzi idu minimalno po prolaz u četvrtfinale, kvalitetni su, Blanc je svega toga svjestan i sve njegove izjave znače tek skidanje pritiska s leđa svojih igrača. Posljednja dva nastupa na velikim natjecanjima su dosta kompromitirali status Francuske kao nogometne velesile i od njih rijetki očekuju naslov prvaka. No svejedno, oni na Euro odlaze pokazati kako su kvalitetni i pokušat će otići što dalje, bez obzira na Blancove priče o Euru 2016.

Je li Švedska uistinu autsajder skupine?

Švedska

Izbornik: Erik Hamren
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Budući da se nalazi u skupini s velikanima europskog nogometa kao što su Engleska i Francuska te Ukrajinom koja igra na domaćem terenu, Švedska je na papiru autsajder skupine D. Ipak, daleko od toga da Šveđani nemaju potrebnu kvalitetu kako bi prošli u drugi krug natjecanja. Englezi su oslabljeni brojnim ozljedama, Francuzi prolaze kroz fazu oporavka nakon blamaže na SP-u u Južnoafričkoj Republici, a tek treba vidjeti u kakvom će se svjetlu na domaćem terenu pokazati Ukrajina i hoće li joj to biti prednost ili "uteg oko vrata". Budu li na razini svojih najboljih predstava, Šveđanima ovakav status može i olakšati put do drugog kruga jer na leđima ne moraju nositi pritisak velikih očekivanja. Put Švedske na ovom Euru usmjerit će prva utakmica protiv Ukrajine. Pobjede li domaćine, mogli bi iznenaditi i neku od objektivno snažnijih reprezentacija.

Sve četiri momčadi suočile su se s dosta ozljeda. Koja bi od njih mogla najviše trpjeti zbog toga?

Iako svaka reprezentacija ima određenih problema s ozljedama, oni su najbrojniji u engleskom taboru. Da stvar po izbornika Hodgsona bude gora, ozljede su pogodile stožerne igrače u veznom redu, Franka Lamparda i Garetha Barryja. Gordi Albion je morao napustiti i branič Chelseaja Gary Cahill, ranije su otpali Chris Smalling, Kyle Walker i Jack Wilshere, a nešto lakše će nadomjestiti rezervnog vratara Johna Ruddyja. Pridoda li se tome suspenzija Waynea Rooneya za prve dvije utakmice i nepozivanje Rija Ferdinanda zbog zavrzlame oko kapetanske trake i njegovog odnosa s Johnom Terryjem, Engleska je preko noći postala jedna od mlađih i neiskusnijih reprezentacija, s dosta novaka u reprezentativnom društvu. Bez obzira na veliki izbor igrača koji posjeduje, Engleskoj će biti vrlo teško nadoknaditi ove izostanke.

Kojoj reprezentaciji najviše prijeti debakl?

Ukrajina

Izbornik: Oleg Blohin
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Švedska i Ukrajina prije svega puno su manja nogometna imena od Engleske i Francuske. Švedskoj ispadanje u skupini neće biti tragedija s obzirom na imena protivnika, Ukrajina bi se uvijek mogla opravdati istim razlogom te pritiskom domaćeg terena. Dakle, debakla se najviše boje Englezi i Francuzi. Engleska nikoga nije oduševila na prošlom Svjetskom prvenstvu, a u osmini finala potopljena je od strane Njemačke. Na prošli Euro nije se ni plasirala. Iako engleski mediji najavljuju kako Gordi Albion odlazi u Ukrajinu s nikad manjim očekivanjima, rani oproštaj svakako bi bio doživljen kao debakl, a Engleska ima više razloga računati na to. Rooney propušta prve dvije utakmice, Terryju će se nakon Eura suditi za navodni rasistički ispad, izbornik je angažiran prije gotovo mjesec dana, a ozljede nisu štedile igrače. Francuska je smirila strasti umjerenim izjavama izbornika Blanca. Ako ispadne, Blanc će samo ponoviti ono što je govorio uoči prvenstva i još jednom pokušati uvjeriti javnost da Francuska treba "pucati" na vrh na domaćem terenu 2016.

Koliko će skupina C utjecati na skupinu D?

Ako je Španjolska favorit skupine C i ako će osvojiti prvo mjesto u njoj, u skupini D svakako se nitko ne želi s njom suočiti u četvrtfinalu. Ta činjenica mogla bi biti katalizator velike borbe za prvu poziciju, pogotovo s obzirom na to da će Hrvatska i ostali igrati uvijek dan ranije, pa će se Engleska, Francuska, Švedska i Ukrajina moći upuštati u razne kalkulacije. Ako Španjolska posrne u prvim utakmicama, bit će jako zanimljivo gledati razvoj događaja u ukrajinskoj skupini. U skupini D nalazi se i potencijalni protivnik Hrvatske u četvrtfinalu. S nijednom od tih reprezentacija momčad Slavena Bilića nema sjajan omjer, pogotovo posljednjih godina. Englezi i Ukrajinci poznati su Hrvatima iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010., Švedska je slavila u Maksimiru u veljači uz blijedo izdanje Kockastih, a Francuska tradicionalno ne leži Hrvatskoj počevši od Svjetskog prvenstva 1998. pa dalje u nekoliko prijateljskih utakmica.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8809.06.2012. u 11:02
    Englezi ispadaju u skupini
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 20:58
    uz duzno postovanje cameosis glup ti je komentar ko kurac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 19:39
    svi okreču pilu naopako
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 17:33
    Švedska prolaz.
    Obrisan korisnik
  • cameosis08.06.2012. u 17:13
    uz dužno poštovanje prema autorima ovog teksta, staviti englesku kao jednog od favorita skupine je besmisleno. oni su prvi outsideri i prvi kandidati za ispadanje. za drugo mjesto se bore ukrajina i švedska.
    cameosis