Nogomet

Dva velikana traže pobjednički start u Gdansku

Vedran Babić • nedjelja, 10.06.2012.
Dva velikana traže pobjednički start u Gdansku
Foto: EPA

Nakon dvije utakmice u "skupini smrti" u subotu, u nedjelju s natjecanjem kreće skupina C Europskog prvenstva. U Gdansku na PGE Areni sastaju se Španjolska i Italija, dva stara znanca s bogatom (međusobnom) poviješću...

Na Europskom prvenstvu 2008. godine Španjolska je bila blizu ispadanja u četvrtfinalu protiv Italije. Furija je ipak prošla boljim izvođenjem jedanaesteraca i tako položila možda i najveći ispit na svom putu do europskog naslova, koji je za sobom "povukao" i svjetsku titulu dvije godine kasnije na samom jugu afričkog kontinenta. Da su izabranici tadašnjeg izbornika Luisa Aragonesa na bečkom Ernst Happelu izgubili, tko zna što bi bilo u Južnoafričkoj Republici. No, to je nemoguće znati.

Četiri godine poslije Austrije i Švicarske Španjolci se nadaju da će baš protiv svojih starih znanaca uspješno započeti pohod na ono što još ni jednoj reprezentaciji u povijesti nije uspjelo, obranu europskog naslova.

Za Španjolsku kažu da bi joj moglo nedostajati motiva. Za Italiju kažu da će se recentne afere oko namještanja utakmica negativno odraziti na njihovu izvedbu. Kako god bilo, dvoboj je ovo dvaju velikana i kao takav svaki put privlači pozornost. Španjolci su svejedno jedni od glavnih favorita (ako ne i glavni), a Italija je jednostavno - Italija. Obostrano dopadljiva utakmica ne bi smjela biti upitna.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Prve utakmice na velikim natjecanjima uvijek su važne. Pobjeda donosi dodatni impuls i samopouzdanje uoči nastavka, a poraz ipak unosi određenu nesigurnost u redove reprezentacije i stvara dodatni pritisak pred preostale utakmice. Iako će i jedni i drugi tražiti pobjedu, ni remi objektivno ne bi bio loš ishod za njih. Ipak bi u tom slučaju imali još po dvije utakmice za osvajanje dostatnog broja bodova za plasman u drugi krug.

Kažu brojke...

Bit će ovo jubilarni 30. međusobni dvoboj ove dvije reprezentacije, ali tek sedmi na velikom natjecanju. Italija ima deset pobjeda, Španjolska osam, a 11 susreta završeno je neodlučenim rezultatom. Na Europskim ili Svjetskim prvenstvima Španjolska je slavila samo jednom i to prije četiri godine u Beču boljim izvođenjem jedanaesteraca. Italija je ostvarila tri pobjede, a dvije utakmice završene su remijem. Posljednji put odmjerili su snage u prijateljskoj utakmici 10. kolovoza 2011. godine kada je Italija u Bariju pobijedila 2:1. Talijan Sebastian Giovinco najniži je igrač na Euru (1.64m), a u španjolskom sastavu nalazi se 12 igrača koji su osvojili Euro 2008. godine.

I Španjolska i Italija Euro su izborile s prve pozicije u svojim kvalifikacijskim skupinama i to bez poraza. Španjolci su upisali osam pobjeda u osam susreta, a Talijani osam pobjeda i dva remija u deset utakmica. Italija je pritom primila samo dva pogotka, a Španjolska šest.

Španjolci jesu favoriti, no svakako valja napomenuti kako Furija nikada nije pobijedila Azzurre na velikom natjecanju, barem ne u regularnom dijelu. Svoju jedinu pobjedu u šest susreta ostvarili su prije četiri godine u Beču kada su u četvrtfinalu slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Uz to, u novijoj povijesti samo su dvije reprezentacije pobijedile u svojim prvim utakmicama na putu do obrane europskog naslova (Nizozemska 1992. i Francuska 2004.). To je također podatak koji Španjolce mora navesti na pojačani oprez.

S trenerske ploče

Španjolska i Italija jedne su od najiskusnijih reprezentacija što se tiče nastupa na Euru. Španjolska je dosad nastupila devet puta (dva naslova), a Italija sedam (jedan naslov). Kod Azzurra valja pridodati kako su tek 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji prvi put uspjeli po drugi put u nizu otići na Euro.

Igrom i rezultatima u prijateljskim susretima uoči odlaska na Euro zadovoljniji mogu biti Španjolci, koji su slavili u sva tri ogleda. Srbiju su pobijedili 2:0, Južnu Koreju 4:1, a Kinu 1:0. U natjecateljskim utakmicama Španjolska je nanizala ukupno 14 pobjeda od poraza od Švicarske na startu Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Otkako su završili kvalifikacijski ciklus, Talijani su u četiri prijateljska susreta ostvarili samo jednu pobjedu i tri poraza. Pobijedili su Poljsku (2:0), a izgubili od Urugvaja (1:0), SAD-a (1:0) i Rusije (3:0). Netom prije odlaska na Euro igrali su samo protiv Rusije jer je planirani susret protiv Luksemburga bio otkazan zbog potresa koji je na dan utakmice zadesio regiju Emilia-Romagna u kojoj se nalazi Parma, grad u kojem se trebala odigrati utakmica.

"Rezultat nije pravo mjerilo naše igre", izjavio je vratar Morgan De Sanctis u osvrtu na utakmicu protiv Rusije. "Naučili smo da moramo pronaći pravu ravnotežu unutar momčadi. Mogli smo zabiti nekoliko puta, ali i primiti. Momčadi koje odu daleko na Euru su one koje se dobro brane, čak i ako ne postignu puno pogodaka."

Situacija u Italiji, dakle, nije bajna. O aferama nećemo ni pričati. No, izbornik Cesare Prandelli nada se kako bi baš taj pesimizam koji je zahvatio Azzurre mogao kod igrača uzrokovati pozitivan šok i natjerati ih na dodatni angažman.

Prandelli je u posljednje vrijeme, s obzirom na ozljedu Barzaglija, eksperimentirao s De Rossijem na stoperu pa bi moglo doći i do promjene formacije s dosadašnje 4-3-1-2 na 3-5-2. U tom slučaju lako je moguće da razigravač Montolivo bude zamijenjen "rudarima" Nocerinom ili Mottom. Najizgledniji kandidati za mjesta u napadu su Cassano i Balotelli.

S druge strane, Vicente Del Bosque ne brine previše zbog izostanaka Ville i Puyola. "Imamo dovoljno kvalitetnih igrača koji ih mogu zamijeniti", rekao je, a s njim se složio Iker Casillas: "Moramo se koncentrirati na sebe. Imamo igrače poput Llorentea desno, Inieste lijevo, tu su Xabi Alonso i David Silva. Imamo 23 tehnički potkovana igrača, jaka smo momčad koja je odrasla zajedno."

Iz svlačionice

Španjolski veznjak Xabi Alonso nije se htio previše upuštati u rasprave o tome može li Španjolska obraniti naslov europskog prvaka. "Nemoguće je predvidjeti rasplet prvenstva. Možemo ga ponovno osvojiti, a možemo i ispasti u skupini i otići kući. Francuska je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine kao branitelj naslova ispala u skupini, a Italiji se to dogodilo u Južnoj Africi prije dvije godine. Zbog loših vijesti koje dolaze iz njihova tabora moramo biti još oprezniji. Znamo da su talijanske momčadi najjače kada su u problemima."

Juventusov branič Giorgio Chiellini ističe kako Talijani vjeruju u pobjedu i neće igrati defenzivno. "Nećemo čekati kontranapade jer to nije naša igra. Poštujemo suparnika i pokušat ćemo napraviti ono što radimo posljednje dvije godine - igrati dobar nogomet. Taktika je bitna, ali jako je važno imati pozitivan stav."

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska1:1Italija
Hrvatska3:1Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 19:20
    izjednačenje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 19:18
    kakvi su to šok rezultati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 19:17
    evo talijani poveli
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 15:15
    Šanse su 50:50, pogotovo u svijetlu jučerašnjih utakmica i rezultata. Nijedan tip realno ne bi bio iznenađenje. NAdati se je da ćemo se mi ugledat na ruse bar po prikazanoj igri, eto ne mora po rezultatu, može i 3:2 :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 14:03
    da definitivno nam najviše odgovara neka visoka pobjeda španjolske da se italija raspadne
    Obrisan korisnik