EP 2012., Skupina C, 1. kolo, 10.06.2012, 18:00 h, PGE Arena Gdansk, Gdansk, gledatelja: 43.000
Suci: Viktor Kassai, Gabor Erös, György Ring, István Vad, Tamás Bognar (svi Mađarska)
Španjolska
Španjolska
Cesc Fabregas 64'
1:1(0:0) Italija
Antonio Di Natale 61'
Italija

Italija zadala prvi udarac, Fabregas izvukao Španjolce

Borna Rupnik • nedjelja, 10.06.2012.
Italija zadala prvi udarac, Fabregas izvukao Španjolce
Foto: EPA

Natjecanje u skupini C Europskog prvenstva otvorili su Španjolska i Italija. U vrlo sadržajnih i zanimljivih 90 minuta u Gdansku i jedni i drugi naposljetku su uzeli po jedan bod, odigravši 1:1...

Španjolska
Italija
Španjolska
Italija
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
6
Andres Iniesta
8
Xavi Hernandez
10
Cesc Fabregas
(do 74')
14
Xabi Alonso
15
Sergio Ramos
16
Sergio Busquets
17
Alvaro Arbeloa
18
Jordi Alba
21
David Silva
(do 64')
Pričuvni igrači
22
Jesus Navas
64'
9
Fernando Torres
74'
 
Trener
Vicente del Bosque
1
Gianluigi Buffon
2
Christian Maggio
3
Giorgio Chiellini
5
Thiago Motta
(do 90')
8
Claudio Marchisio
9
Mario Balotelli
(do 57')
10
Antonio Cassano
(do 65')
13
Emanuele Giaccherini
16
Daniele De Rossi
19
Leonardo Bonucci
21
Andrea Pirlo
Pričuvni igrači
11
Antonio Di Natale
57'
20
Sebastian Giovinco
65'
23
Antonio Nocerino
90'
Trener
Cesare Prandelli

Da se Španjolska već tradicionalno muči u susretima s reprezentacijom Italije potvrdio je i dvoboj na europskoj smotri u Poljskoj, u kojemu Furija nije uspjela u namjeri da potpuno kontrolira utakmicu. Morala je hvatati i rezultatski zaostatak, naposljetku je bila bliže pobjedi, no na semaforu je ostalo 1:1.

Igrač utakmice

Romin Daniele de Rossi morao je pokriti poziciju u talijanskoj tročlanoj zadnjoj liniji i s nekoliko je vrlo dobrih intervencija, pogotovo u prvom poluvremenu, dao važan doprinos kvalitetnoj i sigurnoj igri svoje momčadi. Talijanska je obrana počela padati tek pri kraju susreta, no to nije umanjilo dobar dojam koji je De Rossi ostavio na terenu u Gdansku.

Španjolski izbornik Vicente del Bosque na teren je poslao postavu bez klasičnog napadača, dok se Italija morala "pokrpati" s De Rossijem u srcu obrane, a naprijed je zaigrao živopisni dvojac Cassano - Balotelli.

I dobro su se Talijani suprotstavili branitelju naslova.

Bili su pokretljivi i agresivni po cijelom terenu i dobro zatvarali španjolske kombinacije pa je tek Silva uspio dva puta zaprijetiti na početku utakmice, a uzvratio je Pirlo iz slobodnog udarca u 13. minuti, no obranio je španjolski kapetan Casillas.

Cassano je često tražio prostor iza leđa španjolske obrane i pucao pored gola u 22. minuti, a potom se razigrao Iniesta, koji je sredinom poluvremena u dva do tri navrata uznemirio talijansku obranu.

Prije odlaska na odmor porasla je i razina oštrine na terenu, a nakon dobrih udaraca Cassana i Marchisija, dinamično su prvo poluvrijeme odličnim prigodama zaključili Iniesta i Motta. No, Barcelonin je ofenzivac prebacio i Buffona i gol, a udarac talijanskog Brazilca glavom zaustavio je dobri Casillas.

Ključni događaj

Iako je Cesare Prandelli pogodio s uvođenjem Antonija di Natalea, koji je nakon samo nekoliko minuta na terenu doveo Talijane u vodstvo, dva velika promašaja Fernanda Torresa mogla bi odigrati važnu ulogu u raspletu cijele skupine. Da je napadač Chelseaja pogodio iz barem jedne od svojih čistih prilika, Španjolska je već mogla imati tri boda na kontu, a Italija s "nulom" čekati ogled s Hrvatima.

Početkom nastavka Španjolska je uspjela stegnuti obruč oko talijanske obrane, no uz pomoć Buffona na udarac Fabregasa te nepreciznosti Xavija i Inieste ostalo je 0:0, a s druge je strane u izglednoj situaciji previše neodlučan bio Balotelli.

Tada je odličan potez povukao talijanski izbornik Cesare Prandelli.

Umjesto Balotellija na teren je poslao Di Natalea, koji je u svojoj prvoj pravoj akciji sjajno reagirao na izvrsno proigravanje Pirla i savršeno precizno, iz situacije jedan-na-jedan, pogađa Casillasov donji kut za vodstvo Italije.

Španjolska je, međutim, odmah odgovorila.

Samo tri minute poslije, na znatno manjem prostoru i u većoj gužvi, asistent Silva proigrava strijelca Fabregas, koji je tako vratio stvari na početak. U 75. minuti, tik po svom ulasku u igru, Torres je izbjegao zaleđe i sam krenuo prema Buffonu, no napadač Chelseaja nije se dobro snašao i talijanski je čuvar mreže izašao kao pobjednik tog duela.

No, ni tu nije bio kraj. Di Natale je mogao postati apsolutni junak, no promašio je iz okreta, da bi Torres prisvojio titulu tragičara utakmice pet minuta prije kraja, kada je neuspješno pokušao prebaciti Buffona, makar je imao slobodnog suigrača s desne strane. Šanse su imali još i Marchisio te Xabi Alonso, udarcem iz daljine, no nisu bili precizni.

Italija je tako zaustavila niz od tri poraza iz prijateljskih utakmica, protiv Urugvaja, SAD-a i Rusije, te napokon postigla pogodak. Četvrti poraz zaredom bio bi jo povijesni presedan, ali osvojeni bod protiv aktualnog prvaka, usprkos padu pri kraju susreta, nesumnjivo će joj biti poticaj za nastavak turnira.

U kojemu je čeka - Hrvatska.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska1:1Italija
Hrvatska3:1Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 10:30
    čim je ušao jedan napadač vidjelo se koliko su talijani ranjivi u obrani.talijani su pobjedivi jučer su odigrali utakmicu iznad svoih mogučnosti
    Obrisan korisnik
  • qvestor11.06.2012. u 07:50
    Igrati bez ijednog napadača a na klupi je Llorente? ne znam, ali meni je to sumnjivo mislim da su se dogovorili da bude neriješeno jer računaju da će pobjedamo protiv nas i Iraca ići dalje pa vidjet ćemo samo se nadam da će Irci nekom od njih otrgnuti bod što bi nama bilo jako korisno... [više na forumu]
    qvestor
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 00:02
    Pirlo i Iniesta su stvarno igračine!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 23:53
    ne volim ni jedne ni druge, ali svaki put kad su tale imali priliku, nekako sam htio da zabiju jer su spanjolcima svi vec upisali 9 bodova. s druge strane, volio bih zbog nas da su spanjolci dobili. ovako mi moramo dobiti italiju (svijestan sam da ovdje i ja spanjolcima upisujem 3 boda protiv nas)... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 21:47
    Komentar ocajan, utakmnica elclasoco :) Neznam samo odakle toliko kredita za Toresa? hmmm Pa sta treba on da uradi da se ne nage u sastav furije, stavi njega pored one napadace na klupi? cudno a on fula nekoliko prilika i to 100% Btw taktika Talijana na nivo kao sto sam i ocekivao, ali Spanija je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik