Nogomet

Oslabljena Tri lava pred Blancovim nepobjedivim strojem

Ante Zovko • ponedjeljak, 11.06.2012.
Oslabljena Tri lava pred Blancovim nepobjedivim strojem
Foto: EPA

Mnogo uigranija Francuska vraća se na Europsko prvenstvo nakon debakla u Austriji i Švicarskoj i odmah ide na Englesku koja ondje nije ni bila, a ovaj put je desetkovana zbog ozljeda, suspenzija i izborničkih odluka.

Natjecanje u skupini D Europskog prvenstva u Donecku otvaraju Engleska i Francuska, reprezentacije koje su došle u Ukrajinu bez velike pompe i prema vlastitim najavama bez velikih očekivanja. Međutim, sama imena dvaju velikih nogometnih nacija govore drugačije, nitko ne dolazi na natjecanje da bi samo sudjelovao, a uvodna utakmica nosit će veliki ulog.

Kažu brojke...

28 puta igrale su Engleska i Francuska međusobno, šest puta na velikim natjecanjima, od toga četiri puta na Europskim prvenstvima. Posljednji put susreli su se u Portugalu 2004. u skupini u kojoj je bila i Hrvatska. Nakon vodstva Engleske golom Lamparda, Zidane je golovima u 91. i 93. minuti donio pobjedu Francuskoj.

Francuska je dvaput bila europski prvak, prvi put 1984. na krilima današnjeg predsjednika Uefe Michela Platinija, a drugi 2000. s generacijom u kojoj je bio i današnji izbornik Blanc. Pobijedila je tada Italiju u finalu "zlatnim golom" Davida Trezegueta te spojila svjetski i europski naslov. Engleska nikad nije bila europski prvak.

Nakon što je nastupio kao igrač na četiri velika natjecanja, Blancu je ovo prvo izborničko. Zalog za njegov optimizam je činjenica da je Ribery zabio u prethodne tri pripremne utakmice.

Hodgsonu će ovo biti prva natjecateljska utakmica na engleskoj klupi. U momčadi ima četiri igrača bez nastupa za Englesku, a treći vratar Butland prošlu je sezonu proveo u četvrtoligašu Cheltenham Townu. U sastavu su četiri igrača koja imaju iskustvo igranja na Euru, Francuska ih ima šest.

Engleska nastupa na Europskom prvenstvu prvi put nakon Portugala 2004., nakon što ju je Hrvatska pobjedom na Wembleyju 2007. ostavila bez natjecanja u Austriji i Švicarskoj. Igrači iz kolijevke nogometa došli su na turnir pod velikom psihozom. Nakon što je bivši izbornik Fabio Capello podnio ostavku u veljači zbog zavrzlame s kapetanom, Roy Hodgson je imenovan početkom svibnja i nije imao mnogo vremena uigravati momčad za Euro.

Iskusni trener ostao je na startu bez najboljeg igrača, Waynea Rooneyja, koji je suspendiran na dvije utakmice u posljednjem kvalifikacijskom ogledu protiv Crne Gore i situaciji je da možda propusti jedine dvije utakmice s rezultatskim ulogom. Osim toga, engleski tabor pogodile su ozljede, otpali su vratar Ruddy, branič Cahill i veznjaci Barry i Lampard. Da stvar bude gora, bivšeg kapetana Johna Terryja očekuje suđenje nakon Eura zbog vrijeđanja brata Rija Ferdinanda koji nije ni pozvan za turnir.

Dok se Hodgson nije imao vremena pripremiti i uletio u "neobrano grožđe", njegov kolega Laurent Blanc već je dvije godine na francuskoj klupi, suvereno je prošao kroz kvalifikacije, stvorio momčad i s njom ostvario pobjednički niz od 21 utakmice (15 pobjeda) koji je do danas neprekinut. Iako bivši reprezentativac Tricolora uporno ponavlja da Francuskoj nije cilj veliki rezultat u Poljskoj i Ukrajini, činjenica je da na raspolaganju ima momčad sa sjajnim pojedincima, a najvažniji su igrači zdravi poput Francka Riberyja i Karima Benzeme koji iza sebe imaju najbolje klupske sezone u karijeri.

Francuska će imati dodatni motiv dokazati se na velikoj sceni nakon što je na dva prethodna velika natjecanja doživjela debakl. Na Euru 2008. bila je posljednja u skupini s jednim bodom, a na Svjetskom prvenstvu 2010. također je napustila natjecanje nakon prvog kruga, a prije toga igrački se kadar podijelio zbog tadašnjeg izbornika Raymonda Domenecha. Od tada se mnogo toga promijenilo, Francuska dolazi u Ukrajinu sa izgrađenom momčadi, bez potresa u svlačionici, a Blanc je skinuo pritisak sa igrača ponavljanjem da ovo nije natjecanje na kojem nacija treba očekivati velike stvari.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Francuska je očigledni favorit u ovoj utakmici s obzirom na svoju formu, bolji igrački kadar i općenito bolju atmosferu u momčadi. Atmosfera vjerojatno nije bila toliko dobra od Svjetskog prvenstva 2006. kada je Zinedine Zidane vukao sve konce francuske igre.

Kako je prva utakmica, jasno je da se odmah traže i tri boda, a prema svemu sudeći, Francuska bi im trebala biti bliže i gurnuti Englesku da se vadi protiv domaćina Ukrajine i Švedske. Pobjeda Danske protiv Nizozemske pokazala je kako se velika momčad iznenada može pronaći u velikim problemima. Europsko prvenstvo ne prašta kikseve, Francuska je to osjetila 2008., a Engleska 2000.

S trenerske ploče

Francuska je, sudeći prema pripremnim utakmicama, u daleko boljoj formi, te više napadački orijentirana. Nakon što je preokrenula 0:2 na 3:2 protiv Islanda, svladala je Srbiju 2:0 i Estoniju 4:0. Engleska je od Hodgsonova dolaska odigrala dvije utakmice i vježbala igru na kontranapade. To je donijelo dvije pobjede 1:0, protiv Belgije i Norveške. Blanc je najavio da neće odustati od svoje filozofije odnosno da će napasti Englesku. S druge strane, kaže da ne vjeruje da je Hodgsonova momčad išta skrivala: "Teško je usaditi svoje ideje u momčad kao izbornik, a on je imao samo dva mjeseca. Mislimda nisu blefirali u svoje posljednje dvije utakmice kako će igrati."

Engleski izbornik preferira tradicionalni sustav 4-4-2, no zbog suspenzije Rooneyja vjerojatno će odabrati opciju s jednim napadačem, Carrollom ili Welbeckom, budući da je Young gotovo siguran za mjesto u sastavu, a desno krilo trebali bi pokriti ili Oxlade-Chamberlain ili Walcott. Treća napadačka opcija je Defoe koji je prije vikenda morao putovati u Englesku na pokop oca.

Engleska sigurno nije favorit u ovom susretu zbog nedaća koje su je pogodile no Hodgson je pozvao svoje igrače da pruže partiju kao u svojim klubovima: "Samo se nadam da će moji igrači igrati kako znaju. Imamo momčad punu zvijezda koji mnogo znače svojim klubovima u jako kompetetivnoj ligi. Premier liga naširoko se smatra kao jedna od najboljih europskih liga, a ja iz tjedna u tjedan vidim da igraju najbolje što znaju. Nadam se da će reproducirati dio te forme kao momčad i kao individualci kad istrče na teren."

Iz svlačionice

Francuski kapetan Hugo Lloris posvetio je pozornost napadačkim opcijama Engleske: "Carroll je vrlo snažan u zraku, a Welbeck voli ući duboko u protviničku obranu. Imaju različite karakteristike i ne smijemo im dopustiti nimalo prostora."

Mladi Danny Welbeck iz Manchester Uniteda rekao je da nije siguran hoće li biti prvi izbor za napad Engleske: "Naravno da bih volio igrati protiv Francuske, svi bismo. Imamo raskoš talenta širom cijele momčadi i mislim da se svi žele nametnuti. Ne govorimo samo o mlađim igračima, svi žele na travnjak kako bi pokazali što mogu."

Napadač Real Madrida Karim Benzema otkrio je što bi za njega značio uspjeh Francuske na Euru: "Bio bi to plasman u finale i konačna pobjeda. Ali moramo barem proći skupinu počevši s pobjedom protiv Engleske."

O svojim kvalitetama Benzema je rekao: "Ne znam jesam li jedina svjetska klasa u francuskoj momčadi, ali mi smo momčad, dobra grupa. Nema posebnog pritiska. Svi me čekaju, ali ja ću nastaviti biti što jesam."

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska1:1Engleska
Ukrajina2:1Švedska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:32
    Nije Laurent Blanc suvereno prošao kvalifikacije gospodine Zovko. Prošao je golom iz penala pred sami kraj utakmice zadnjeg kola protiv Bosne i Hercegovine.
    Obrisan korisnik
  • arsenal-lover11.06.2012. u 11:03
    Les Bleus lako dobiva napuhane Engleze
    arsenal-lover
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 10:35
    Sudar i više od puke utakmice
    Obrisan korisnik