Nogomet

Povijesni dan za Ukrajince, u Kijevu otvaraju svoj prvi Euro od osamostaljenja

Igor Šestak • ponedjeljak, 11.06.2012.
Povijesni dan za Ukrajince, u Kijevu otvaraju svoj prvi Euro od osamostaljenja
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ponedjeljak, 11. dan lipnja rezerviran je za start skupine D na Europskom prvenstvu. Nakon što skupinu otvore Francuzi protiv Engleza, na kijevski će Olimpijski stadion istrčati domaćin prvenstva i Švedska. Start svoje kampanje s nestrpljenjem očekuju i jedni i drugi, a prva bi se utakmica mogla pokazati presudnom za ove reprezentacije, s obzirom na protivnike koji ih očekuju u nastavku natjecanja.

Europsko prvenstvo su u Varšavi otvorili Poljaci i to relativno neuspješno, remijem protiv Grčke. Četvrtog dana Eura, svoj će put započeti i drugi domaćini. Na Olimpijskom stadionu u Kijevu, Ukrajina će ugostiti Švedsku i odigrati svoju prvu službenu utakmicu nakon studenog 2009. godine i prvu uopće na Europskim prvenstvima.

Uoči otvaranja prvenstva, veliko je pitanje hoće li domaći teren sputati igrače Olega Blohina ili će im dati dodatnu snagu za dobar nastup protiv skandinavskih trupa. Ukrajinci u skupini D svakako nisu favoriti za prolaz, budući da će nakon Švedske snage odmjeriti s nogometnim velikanima, Engleskom i Francuskom. Zbog toga pred njima ne stoji rezultatski imperativ, već dvobojima u skupini mogu pristupiti kao autsajderi i nošeni podrškom svojih navijača tražiti iznenađenje.

Ta činjenica Ukrajince može opustiti, ali ipak moraju biti svjesni kako se prilika da Europsko prvenstvo igraju na domaćem terenu pruža vrlo malom broju igrača i sasvim sigurno svoj put ne žele završiti već u skupini, bez obzira na protivnike. Ta želja za opravdanjem statusa domaćina mogla bi ipak biti mali "uteg oko vrata" ukrajinskim nogometašima.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Iako je prva utakmica na velikom natjecanju uvijek vrlo važna, ova između Ukrajine i Švedske ima dodatnu težinu zbog preostalih suparnika u skupini. Slično situaciji u skupini C, gdje Irskoj nakon poraza od Hrvatske preostaje vađenje na snažnim reprezentacijama Španjolske i Italije, tako bi eventualnom poraženom u ovoj utakmici preostalo vađenje protiv Engleske i Francuske. U toj se situaciji zasigurno ne žele naći ni jedni ni drugi.

Kažu brojke…

Dvoboj na Olimpijskom stadionu bit će prva službena utakmica između Ukrajine i Švedske. Dvije reprezentacije su do sada odigrale tri prijateljske utakmice, sve tri u posljednje četiri godine, a svaka ima po jednu pobjedu. Posljednji put su igrale u Harkivu 10. kolovoza 2011. godine, a slavila je Švedska golom Hysena u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena.

Šveđani su u posljednjih deset utakmica na Europskim prvenstvima pobijedili u samo dvije, ali su u svih deset kvalifikacijskih utakmica za Euro 2012. zabili barem jedan gol.

Oleg Blohin je u dresu Sovjetskog saveza zabio gol Šveđanima u prijateljskoj utakmici 1982. godine.

Po pobjedu bi trebale krenuti obje momčadi, jer im ni remi ne otvara prevelike mogućnosti u nastavku natjecanja. Reprezentacija koja bi iz ovog dvoboja izašla s tri boda imala bi dobre izglede u preostale dvije utakmice uhvatiti bod(ove), iznenaditi objektivno ipak snažnije protivnike i izboriti prolazak u četvrtfinale.

Veliki problem Ukrajine leži u činjenici da od 18. studenog 2009. i domaćeg poraza od Grčke u kvalifikacijama za SP u Južnoafričkoj Republici nije odigrala službenu utakmicu. Budući da im je kao domaćinima nastup na Euru zagarantiran, Ukrajincima je preostalo odigravanje isključivo prijateljskih utakmica. Odigrali su ih 25, pobijedili u deset, a izgubili osam. U tom su periodu promijenili i tri izbornika. Posljednji od njih je Blohin, koji je svoj drugi mandat na klupi ukrajinske reprezentacije započeo u travnju 2011. godine.

Ukrajina općenito nema previše iskustva u nastupima na velikim natjecanjima. Od osamostaljenja su nastupili jedino na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Bilo je to u periodu prvog Blohinovog mandata, a dogurali su tada sve do četvrtfinala. Utakmica protiv Švedske u Kijevu bit će prva utakmica Ukrajine na Europskim prvenstvima.

Dok su Ukrajinci igrali prijateljske utakmice, Šveđani su prolazili kroz "pakao" kvalifikacija i prošli su ga vrlo uspješno. Na Euro su se kvalificirali kao najbolja drugoplasirana reprezentacija, nakon što su u kvalifikacijskoj skupini ostali iza Nizozemske. U 2012. su odigrali četiri prijateljske utakmice, u sve četiri pobijedili i napunili se optimizmom i samopouzdanjem.

Šveđani imaju mnogo više iskustva na velikim natjecanjima. Nastup na ovogodišnjem Euru će im biti peti u povijesti, a najdalje su dogurali 1992. godine, kada su kao domaćini igrali polufinale.

Olimpijski stadion u Kijevu prima 70.050 gledatelja i bit će obojan u žuto-plave boje. Iako će se među tim bojama Šveđani osjećati kao kod kuće, velika većina navijača neće biti na njihovoj strani.

S trenerske ploče

Oleg Blohin na raspolaganju ima prilično iskusna 23 igrača. Preko 100 nastupa za Ukrajinu imaju Ševčenko i Tymoščuk, a prosjek godina u reprezentaciji je 27,3.

Uoči prvenstva 59-godišnji izbornik je najviše problema imao s vratarima, nakon što su mu se ozlijedili Šovkovsky i Dykan, dok je Rybka suspendiran. Prvi vratar je tako postao Pjatov. U momčadi je došlo i do otrovanja hranom samo nekoliko dana prije prvenstva, ali se situacija smirila pa bi stoperski par trebali činiti Hačeridi i Myhalyk, dok bi na bokovima trebali početi Husjev i Selin.

Organizator veznog reda je Bayernov Anatolij Tymoščuk, a uz njega bi se mogao naći ili Nazarenko, koji je nešto ofenzivniji, ili Rotan, koji više naginje čuvanju vlastitih vrata. Po stranama će napadati Konopljanka i Jarmolenko, dok bi par napadača trebali biti Voronin i Dević. U ozbiljnim kombinacijama za prvi sastav su još Alijev i Andrij Ševčenko, koji vuče ozljedu leđa.

U pripremnim utakmicama za Euro, Ukrajina je s 4:0 svladala Estoniju, a poražena je s 3:2 od Austrije i 2:0 od Turske.

Prednost Ukrajine je svakako podatak da čak 21 igrač nastupa u domaćoj ligi, od čega devet za Dynamo Kijev, a šest za Šahtar. Zbog toga bi domaćini trebali biti uigraniji od Švedske, kojoj reprezentativci igraju u 13 različitih zemalja. Švedska reprezentacija je također sastavljena od iskusnih igrača, a prosjek godina je 28,3.

Švedski izbornik Erik Hamren najviše problema ima sa slaganjem obrane. Vrata će čuvati Isaksson, a jedini sigurni član obrambene četvorke je iskusni Mellberg. Šanse za nastup u početnoj postavi još imaju stoperi Granquist i Jonas Olsson, lijevi braniči Martin Olsson i Safari te desni branič Lustig. Uzrok nestandardnosti švedske obrane su manje ozljede s kojima se bore spomenuti igrači.

U ofenzivnom dijelu momčadi je manje problema pa su najizgledniji kandidati za vezni red Källström, Larsson, Svensson, Elm i Toivonen, koji bi mogao zaigrati i u napadu. Apsolutno nezamjenjiv u napadu je Zlatan Ibrahimović, a od ozljede se oporavio i Elmander pa konkurira za mjesto u vrhu napada.

Šveđani su u toku priprema odigrali dvije utakmice na domaćem terenu. Slavili su protiv Islanda 3:2 te protiv Srbije 2:1.

Iako je Ibrahimović prva zvijezda Švedske, ukrajinski izbornik smatra da s njegova obrana ne smije fokusirati isključivo na Milanovog napadača: "Griješite, ako mislite da je Švedska samo Zlatan Ibrahimović. Tu su još Källström i Elmander, a dobar je i ostatak momčadi. Zlatan je zvijezda, ali ne može igrati sam."

Iz svlačionice

Iskusni Ševčenko je uoči utakmice objasnio kako trebaju razmišljati njegovi suigrači: "Naravno da postoji mogućnost da mlađi igrači podlegnu pritisku i zato smo s njima mnogo razgovarali i davali im savjete. Jednostavno moramo vjerovati u naše mogućnosti i dati sve od sebe. Prije utakmice ne treba razmišljati o favoritima. Postoje momčadi koje su bolje pripremljene, fizički i psihički, i one na kraju pobjeđuju."

Iskusni švedski veznjak Anders Svensson smatra da će sve tri utakmice u skupini biti jednako teške: "S obzirom na podršku koju će Ukrajina imati s tribina, otvaranje protiv domaćina će biti vrlo, vrlo teško. No, sve tri utakmice će biti vrlo teške i trebamo se orijentirati na jednu po jednu."

Zlatan Ibrahimović je pak istaknuo kako mu je velika čast biti kapetanom svoje nacionalne momčadi: "Vrlo sam ponosan. Nastupati na Europskom prvenstvu s kapetanskom trakom je zaista odlična stvar, ali vođenje ekipe je također i velika odgovornost." O prvoj utakmici kaže: "Važno je dobro otvoriti natjecanje. Sjećam se da nam je na prošlim natjecanjima pobjeda u prvoj utakmici olakšavala one sljedeće i davala nam veliko samopouzdanje."

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska1:1Engleska
Ukrajina2:1Švedska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 14:37
    Mislim da je vrijeme da se autor teksta dogovori sam sa sobom hoće li upotrebljavati imena ukrajinskih igrača onako kako će im pisati na dresovima ili "po vuku". Nikad nisam čuo za igrača po imenu "Husjev", a prilično sam siguran da se slovo "y" ne izgovara uvijek isto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:01
    sada mirno možemo pratiti daljnji tok prvenstva ili diviti se ili kritizirati organizaciju
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo911.06.2012. u 10:14
    baš me zanima kakvo ce navijanje biti, ali sad euro u miru gledam sljedeca tri dana(kako bude bit će), a onda opet ludilo.... ajmooooooooooooooooooo
    Ronaldo9