Nogomet

Pranjić: "Ne zanimaju nas talijanske igrice. Ova je generacija zaslužila četvrtfinale"

Iz Warke:Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • petak, 15.06.2012.
Pranjić: "Ne zanimaju nas talijanske igrice. Ova je generacija zaslužila četvrtfinale"
Foto: Davor Sajko

Danijel Pranjić i Ivan Strinić uglavnom figuriraju kao konkurenti za mjesto lijevog beka, no protiv Talijana su završnu fazu utakmice igrali obojica. I to jako dobro. Strinić je odigrao možda i najboljih 90 reprezentativnih minuta u karijeri, a Pranjić unio novu energiju u drugom dijelu...

Danijel Pranjić dobro se uklopio u promijenjenu Bilićevu taktičku postavku u drugom poluvremenu. Njegovim ulaskom dodatno je učvršćena dominacija Hrvatske u sredini terena u tom periodu igre, a uskoro je stigao i pogodak Marija Mandžukića koji je Hrvatskoj donio bod.

"Cijela momčad je dobro reagirala u drugom poluvremenu. Nismo dozvolili Talijanima da lako dođu na zadnju liniju, napravili smo bolji presing. Prelako su u prvom dijelu ostajali u situacijama dva na dva, što se ne smije događati. Zatvorili smo bolje sredinu terena, bili smo organiziraniji, uspjeli smo izjednačiti, možda smo mogli u nekim polukontrama i bolje reagirati. Mislim da je 1:1 realan rezultat, iako su Talijani bili puno bolji u prvom poluvremenu."

Strinić: "Moja najbolja utakmica"

Ivan Strinić protiv Italije je odigrao jednu od najboljih utakmica svoje reprezentativne karijere.

"Ovo mi je vjerojatno bila najbolja utakmica za reprezentaciju, ipak se radi o najvišoj razini, protiv ovako jakog suparnika, pa sam sigurno zadovoljan svojom igrom."

Kako je okršaj s Talijanima izgledao s travnjaka?

"Bila su dva različita poluvremena. U prvom dijelu nismo igrali kao protiv Irske, niti trkom niti zalaganjem. Stvarno su dobro igrali Talijani, dolazili su dobre situacije. U drugom dijelu je bila drugačija slika, bolje je to izgledalo. Imali smo neke šanse i mogli smo i pobijediti."

Što se to promijenilo u poluvremenu da je Hrvatska u nastavku bila toliko bolja?

"Dosta čvršće smo ušli u nastavak i trkački i taktički, to je okrenulo igru."

Španjolci?

"Trebamo se prvo odmoriti, imamo tri dana da se maksimalno spremimo za njih, pa pokušati izvući maksimalno dobar rezultat za nas."

Talijani su se nakon utakmice žalili na nedostatak svježine i tjelesni pad u završnici. Kakvi su vama izgledali na travnjaku?

"Nije se osjetilo na terenu da su oni puno pali, mi smo podigli ritam igre u nastavku, bolje smo trčali i bolje smo stajali na terenu."

Više nego o hrvatskoj ili talijanskoj igri, Talijani su se nakon utakmice raspričali o mogućim "teorijama urote" kojima bi Hrvati i Španjolci mogli "namjestiti" 2:2 i tako ih izbaciti bez obzira na rezultat njihove utakmice s Irskom.

"To je glupo komentirati. Mi smo profesionalci, o tome se ne razmišlja, ići ćemo i mi i oni na pobjedu. Moguće je da se dogodi i taj rezultat, ali ne razmišljamo o tome. To su talijanske igrice, ne zanima nas to, nama je najvažnije da budemo spremni za tu utakmicu. Naš je cilj plasirati se u četvrtfinale, a Talijani neka pričaju što hoće."

Iako ćemo u zadnjem kolu "ganjati" pozitivan rezultat protiv Španjolske, ako ga Irci ne ostvare protiv Italije, i Pranjić smatra da je Hrvatska u dobroj poziciji, boljoj od Italije:

"Da nam je netko ponudio četiri boda uoči prvenstva sigurno bismo prihvatili. Nažalost, situacija je takva da se moramo vaditi protiv najbolje momčadi na svijetu. Sigurno neće biti lako, morat ćemo odigrati najbolju utakmicu generacije, a mislim da to i možemo. Dobri smo, spremni smo, možemo sa svakim trčati, tu neće biti problema. Ono što je važno jest da budemo maksimalno koncentrirani svih 90 minuta, jer oni kažnjavaju svaku rupu ili pogrešku."

Protiv Španjolske nije lako igrati, no ni Hrvatska nije "mačji kašalj". Pokazala je to u dosadašnje dvije utakmice na Euru.

"Neće biti lako protiv Španjolaca, znamo kakva su oni ekipa. Dat ćemo sve od sebe, vjerujemo u nas, ova generacija je zaslužila plasman u četvrtfinale."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Španjolsku pobjedu protiv Irske hrvatska delegacija još nije gledala, no, realno, neće im ta utakmica reći ništa što o Španjolcima već ne znamo.

"Nema velikih nepoznanica u vezi Španjolaca, svi znamo koju kvalitetu i kakve igrače imaju, svi znaju kako oni igraju. Vjerujem da ćemo im se moći suprostaviti."

Hrvatska fizički izgleda jako dobro, protiv Irske i Italije "grizlo" se svih 90 minuta, a pohvale snazi i energiji naših igrača stigle su i od skauta drugih reprezentacija koje se bave našima. Napori Europskog prvenstva Pranjiću i društvu ne predstavljaju problem:

"Navikli smo u klubovima da je praktično svaka tri dana utakmica. To nam nije strano, za to smo se spremili, odlično se osjećamo. Ja bih osobno mogao dvije utakmice trčati, a ne samo 90 minuta. Neće nas nitko nadtrčati, budite sigurni."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava20.07.2012. u 11:48
    a
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 15:14
    I ti uspoređuješ Schillacija koji je bio zlatna kopačka 1990 sa Strinićem???? Stoji jedino da je prije i poslije toga bio marginalac, kakav je i vjerojatno će biti Strinić. Ali učinak nikako ne možeš uspoređivati i nerealno se je tome nadati, tebi je nakon ove 2 utakmice Strinić... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 11:13
    Ako je naših loših 60 minuta protiv Italije posljedica kao što ti kažeš straha i treme, možeš li zamisliti strah i tremu koju će osjećati protiv Xavija, Silve, Inieste, Torresa? Šta to znači, da je Bilić loš psiholog i motivator? Treće pitanje -... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 11:05
    Nismo autsajderi - zanimljivo. Imamo bolje napadače - zanimljivo. Nisu Jela i Mandžukić loši napadači, ali brate da su bolji od Torresa i Llorentea ta izjava je toliko smiješna da je ne vrijedi ni demantirati argumentima. Imamo Modrića, ne znam jesi li čuo za Iniestu, Xavija i Silvu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis16.06.2012. u 00:13
    opcenito se slazem, osim s izjavom "iznad svojih mogucnosti" -- to je nemoguce -- moze se igrati na gornjoj granici svojih mogucnosti, ali ne preko njih.
    cameosis