EP 2012., Skupina D, 2. kolo, 15.06.2012, 18:00 h, Donbass Arena, Doneck, gledatelja: 48.000
Suci: Björn Kuipers, Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (svi Nizozemska)
Ukrajina
Ukrajina
0:2(0:0) Francuska
Jérémy Ménez 53'
Yohan Cabaye 56'
Francuska

Video: Francuska preuzela kontrolu u skupini D s dva brza gola u ukrajinskoj mreži

Ante Zovko • petak, 15.06.2012.
Video: Francuska preuzela kontrolu u skupini D s dva brza gola u ukrajinskoj mreži
Foto: EPA

S dva brza gola Francuska je pobijedila Ukrajinu i izbila na vrh skupine D Europskog prvenstva. Utakmica u Donecku počela je u predviđenom terminu, ali ju je nevrijeme odgodilo za sat vremena, da bi se na natopljenom terenu puno bolje snašli Francuzi koji su sada prvi favoriti za prolazak u četvrtfinale.

Ukrajina
Francuska
Ukrajina
Francuska
12
Andrij Pjatov
2
Jevhen Selin
3
Jevhen Hačeridi
17
Taras Myhalyk
4
Anatolij Tymoščuk
9
Oleh Husjev
11
Andrij Jarmolenko
(do 68')
18
Serhij Nazarenko
(do 60')
19
Jevhen Konopljanka
7
Andrij Ševčenko
11
Andrij Voronin
(do 46')
Pričuvni igrači
22
Marko Dević
46'
15
Artem Milevskyj
60'
8
Oleksandr Alijev
68'
Trener
Oleg Blohin
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
4
Adil Rami
5
Philippe Mexes
22
Gaël Clichy
6
Yohan Cabaye
(do 68')
7
Franck Ribéry
11
Samir Nasri
14
Jérémy Ménez
(do 73')
18
Alou Diarra
10
Karim Benzema
(do 76')
Pričuvni igrači
17
Yann M'Vila
68'
19
Marvin Martin
73'
9
Olivier Giroud
76'
Trener
 

Jeremy Menez ispromašivao se u prvom poluvremenu, ali je zato pronašao gol početkom drugog i otvorio put Francuskoj prema pobjedi. Samo tri minute kasnije isto je učinio i Yohan Cabaye, a Ukrajina je potom izgubila volju za hvatanje rezultatskog zaostatka te će se u posljednjem kolu protiv Engleske boriti za četvrtfinale.

Termin susreta na Donbass Areni došao je u pitanje a da je jedva počeo. Olujno nevrijeme pogodilo je Doneck, iznad stadiona sijevale su munje, a obilna kiša ne samo da je natopila teren nego je i ograničavala pregled igre. Nakon pet minuta, sudac Björn Kuipers povukao je momčadi u svlačionice, a povukli su se i gledatelji. Preostale se moglo brojiti na prste.

Igrač utakmice

Karim Benzema u prvoj utakmici protiv Engleske uputio je sedam udaraca prema golu i sedam puta bio neuspješan. Izbornik ga je za ovu priliku malo povukao i pogodio. Napadač Real Madrida surađivao je sjajno s veznjacima i dvaput asistirao suigračima za golove koji su ekspresno ubili ukrajinsku volju za nadmetanjem.

Utakmica je odgođena do 19 sati i ušla je u povijest kao prva na europskim prvenstvima koja je privremeno odgođena. Što se velikih natjecanja tiče to se dogodilo dvaput, i to oba puta u Frankfurtu. Zapadna Njemačka 1974. igrala je protiv Poljske na Svjetskom prvenstvu, a 2005. na Kupu konfederacija Argentina i Brazil.

Kad su se momčadi konačno vratile, a polako pristizali i navijači, bilo je teško povratiti radnu temperaturu. Francuska je ostavila nešto bolji dojam kontrolirajući bolje loptu i počela ozbiljnije prijetiti nakon dvadesetak minuta. Ribery je bio autor većine dobrih lopti prema Menezu koji nije iskoristio par dobrih prilika.

U 26. minuti opalio je preko prečke nakon Riberyjeva prodora, u sličnoj akciji Menez opet ne koristi sjajnu asistenciju kad mu je obranio Pjatov. Ukrajinski vratar izbio je loptu poslije Mexesova pokušaja glavom u 39., a jedina ukrajinska prilika prvog dijela bila je djelo Ševčenka koji je sjajno pobjegao Ramiju, ali iz teško kuta nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Llorisu.

Ključni trenutak

Logično, bio je to trenutak kad se druga lopta zakotrljala iz ukrajinskog vratara. Ako je prvi gol bio šok za Ukrajinu, drugi ju je potpuno dotukao. Oleg Blohin brzo je reagirao s izmjenama, ali bilo je prekasno. Ukrajina jednostavno nije mogla parirati boljoj Francuskoj, a voljni moment je značajno pao nakon Cabayeova gola.

Sve što su promašili u prvom Francuzi su naplatili u drugom poluvremenu odnosno na njegovu početku. Nakon što je pobjednik riješen, Francuska je raširila igru, zamjene su je dodatno umrtvile i kraj susreta momčadi su dočekale uz zvižduke domaćih navijača.

Ševčenko fantastičnim udarcem iz daljine otvara drugi dio, ali ubrzo su ukrajinski navijači pokisli i u prenesenom smislu.

Menez se u 53. minuti iskupio za broje promašaje. Uhvatio je Selina na krivoj nozi na desnoj strani šesnaesterca i odmjerenim udarcem pogodio za vodstvo. Navijači su potpuno utihnuli kad je u 56. Cabayea je sjajno pronašao Benzema, a veznjak prizemni udarac smješta u donji Pjatovljev kut.

Nadmoć francuskih igrača u sredini terena došlo je do izražaja i Blancovim igračima je samo preostalo ubiti vrijeme do kraja. Ukrajina je izgubila volju i kasnije jedva da je bila opasna.

Francuska sada ima četiri boda, jedan više od Ukrajine i čeka rasplet druge utakmice drugog kola. U Kijevu se u kasnijem terminu sastaju Engleska i Švedska. U slučaju poraza Švedska bi otpala iz kombinacija za četvrtfinale.


EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Francuska
Švedska2:3Engleska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 10:25
    Ma opaka je Francuska po imenima, meni od početka dark horse prvenstva. Čini se da pronalaze igru, klupa im je također krcata kvalitetom. Nije bilo mjesta za Gomisa, to sve govori o snazi francuza.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 21:51
    rugali su se s njima,bilo je smisno gledat kako se dodavaju ribery-benzema-nasri u metar a ovi nemogu do lopte...al neznan bi li bilo tako da je menez dobio 2.zuti za onaj start u 45.,kuipers je najgori sudac na euru..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 21:45
    Rekao sam vec ranije, Francuska osvaja! (Boja nije važna, šarenilo je najbolje)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 21:10
    Od kad je Blanc počeo postavljati francuze sukladno svom prezimenu počeo je dobivati rezultate.
    Obrisan korisnik