Nogomet

Blanc: "Valjda neće proći šest godina do nove pobjede"

Damir Žbulj • petak, 15.06.2012.
Blanc: "Valjda neće proći šest godina do nove pobjede"
Foto: EPA

Francuska nogometna reprezentacija pobjedom nad jednim od domaćina, Ukrajinom, i osvojenim četvrtim bodom, otvorila si je put prema četvrtfinalu europskog prvenstva.

Zanimljiv početak imao je nogometni okršaj drugog kola u skupini D Europskog prvenstva. Strahovito nevrijeme, praćeno obilnom kišom i grmljavinom prekinulo je susret u petoj minuti, a pauza je trajala gotovo sat vremena. Nakon odgode, ekipama je trebalo da se u potpunosti vrate 'u utakmicu'. Prvo poluvrijeme zaključeno je bez pogodaka, no, zato je Francuska u nastavku preuzela kontrolu, golovima Meneza u 53. te Cabayea samo tri minute kasnije, osigurala uvjerljivo vodstvo, koje je sačuvala do kraja dvoboja.

Francuski izbornik Laurent Blanc mogao je biti zadovoljan nakon odigranih 90 uzbudljivih minuta, a iskoristio je priliku i pohvalio strijelca prvog pogotka Meneza, koji je mjesto u početnom sastavu zauzeo umjesto Maloude, što se pokazalo kao dobar taktički potez.

Šest dugih godina

"Prošlo je šest godina od naše posljednje pobjede na velikim natjecanjima, što je puno vremena, samo se nadam kako do iduće neće proteći isto toliko vremena. Jer u tom slučaju već ću davno biti 'bivši'" u dobrom raspoloženju nastavio je Blanc.

"Ukrajinci vole otvorenu igru, a mi smo dobro koristili slobodan prostor između njihovih linija," kazao je Blanc nakon pobjede.

Strateg Francuza bio je zadovoljan na koji način su njegovi igrači reagirali na terenu: "Zaista smo proučavali i analizirali ukrajinsku reprezentaciju i pazili smo da im ne ostavljamo previše mjesta u našoj obrani. Imamo brze igrače, poput Meneza, koji su pokazali svoju kvalitetu i mogućnosti. Za njega je ovo bila jako ohrabrujuća predstava."

"Bojali smo se kako se zbog vremena utakmice neće odigrat iste večeri, a bili smo željni i dobro pripremljeni za igru. Moram pohvaliti i osoblje na stadionu koje je na fantastičan način pripremilo travnjak nakon onakvog potopa," kazao je francuski izbornik.

Dobro ćemo se pripremiti za susret protiv Švedske, koja će ipak biti odlučujuća, nakon što smo prvu završili neodlučeno. Ipak, prvo ćemo malo uživati u pobjedi," zadovoljno je zaključio strateg Francuza.

Francuskim medijima se nakon susreta obratio i stoper reprezentacije Philippe Mexes, koji je također pružio kvalitetnu partiju: "Svoje prilike stvorili smo zahvaljujući našem borbenom presingu na njihove linije. Naši napadači bili su prvi obrambeni igrači."

"Mislim da je rezultat na kraju realan, ostali smo usredotočeni do kraja i zasluženo uzeli bodove," zaključio je Mexes.

Ukrajinski izbornik Oleg Blohin čestitao je protivnicima na pobjedi te je naglasio kako je njegova reprezentacija igrala protiv jedne od najboljih ekipa na turniru: "Prvi dio bio je dosta izjednačen, no, u nastavku su oni stigli do golova. Ne mogu biti nezadovoljan igrom, ali neke stvari jednostavno nismo napravili kako smo planirali. Kao što sam rekao pobjeda protiv Švedske možda neće značiti ništa, a s nekim igračima moramo porazgovarati, jer nije im ovo ukrajinska liga. Moraju odigrati na puno višoj razini, utakmicu za utakmicom."

"Nisam zadovoljan kako je moja ekipa prestala igrati nakon drugog primljenog pogotka, ali Francuzi su jedna od najboljih ekipa natjecanja. Naravno nismo sretni, Navijači nisu sretni, ali nisam niti ja. No, ne mogu promijeniti rezultat," pomalo ogorčeno je izjavio Blohin.

"Vrijeme i uvjeti za igru bili su isti za obje ekipe, ipak, oni su se bolje priviknuli na njih. Reći ću još samo i da smo dobili još bismo imali jednu utakmicu za odigrati, protiv Engleza. Pripremit ćemo se dobro za njih," zaključio je za kraj strateg Ukrajinaca.

Posljednje kolo u skupini D na rasporedu je u utorak, 19. lipnja, kada će u obračun Švedska i Francuska te domaćin Ukrajina i Engleska. Oba susreta počet će u 20.45 sati.

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Francuska
Švedska2:3Engleska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!