Nogomet

Karagounis i Santos: "Ovo je pobjeda za grčki narod"

Branimir Korać • nedjelja, 17.06.2012.
Karagounis i Santos: "Ovo je pobjeda za grčki narod"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Grčka je otišla u četvrtfinale velikom pobjedom protiv Rusije. Izbornik Fernando Santos i kapetan Giorgios Karagounis junaci su nacije, a s druge strane teški dani su pred ruskim izbornikom Dickom Advocaatom...

Za mnoge najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva dogodilo se večeras u Varšavi. Grci su hrabrom igrom i velikom borbenošću uspjeli svladati favoriziranu Rusiju kojoj će malo značiti tapšanje po ramenu i priče kako su igrali najbolji nogomet u skupini A. O Grcima se može i knjiga napisati, film snimiti, nikada, ali baš nikada nećete čuti njihovo ime u krugu favorita. Ali uvijek su izuzetno neugodan protivnik, tako su uostalom jednom došli niotkud do vrha Europe.

Teško da će im još jednom uspjeti takav pothvat, ali u ovom trenutku od ponavljanja čuda iz Portugala dijele ih samo tri pobjede.

Do četvrtfinala će se u Grčkoj slaviti kapetan Giorgios Karagounis, čovjek koji je prevario rusku obranu i odveo svoju reprezentaciju do pobjede. Karagounis je pravi kapetan, pravi vođa na terenu, neki će reći i pravi prgavac, ali i istinska legenda grčkog nogometa i igrač koji je puno toga prošao. Prava šteta što Grčka neće moći na njega računati u četvrtfinalu zbog drugog žutog kartona.

Fernando Santos: "Grčka povijest i Otto Rehhagel su mi bili inspiracija. Napravili smo veliku stvar, svi trebaju respektirati ovu reprezentaciju jer ona ima veliku i bogatu povijest. Ovo je pobjeda za grčki narod i za Avraama Papadopoulosa koji nas je morao napustiti zbog teške ozljede."

"Ovo su čarobni trenuci za nas, ova je noć velika i puno znači svim Grcima. Rekli smo da ćemo dati sve od sebe i učinili smo to unatoč svim problemima. Pogodak smo zabili u najboljem trenutku, sada je vrijeme za slavlje. Ovo me podsjeća na 2004. godinu i Portugal, obnovljena momčad, prošli smo dalje iako nas nitko ovdje nije vidio", rekao je nakon susreta Karagounis.

Dok je Karagounis spreman za slavlje, Rusima je to posljednje na pameti u ovim trenucima. Izbornik Dick Advocaat će se, kako to obično bude, naći prvi na udaru javnosti, no stoički je podnio poraz.

"Napadali smo, pokušavali doći do pogotka, no protivnik se samo branio. Nismo realizirali naše prilike, ali mislim da nije u redu reći da smo igrali loše. Bili smo neporaženi u 16 utakmica u nizu, trebali smo i u ovom susretu slaviti, no nismo uspjeli i to je nogomet. Sve čestitke Grcima."

Grčki narod se nalazi u teškoj situaciji, kriza u eurozoni je njih posebno pogodila i izbornik Fernando Santos nije to zaboravio. Ovu pobjedu je posvetio grčkom narodu.

"Ovo je pobjeda za vas, za vas koji živite u teškim uvjetima. Večeras slavite i barem na jednu noć zaboravite probleme koji vas prate."

Karagounis je nastavio u istom stilu. "Moji sunarodnjaci prolaze kroz vrlo teško razdoblje i ovo smo učinili za njih, želimo in vratiti osmjeh na lica, mislim da smo ih učinili ponosnima."

Grčki kapetan nije propustio priliku kritizirati Uefu zbog odluka koje im nisu išle u prilog u ranijim susretima. Otvoreno je istaknuo kako im suci nisu naklonjeni te se nije ustručavao to javno reći.

"Mogli smo imati sedam bodova da smo imali normalno suđenje. Dva gola su nam poništena, danas nam nije dosuđen čisti jedanaesterac, ja ne mogu igrati sljedeću utakmicu, Uefa bi mogla malo pogledati te situacije. Šteta je, sve sudačke odluke su bile protiv nas i zbog toga nam još više treba čestitati."

Advocaat je za kraj Grcima dao poseban kompliment. "Grčka je vodila na poluvremenu, a majstori su u čuvanju prednosti. Vjerojatno su najteže pobjediva momčad na svijetu kada se nalaze u ovakvoj situaciji."

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:0Rusija
Češka1:0Poljska
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 16:07
    grci su očito dali svaki atom upornosti i želje da pobijede, igrali su za svoj narod i čestitke na uspjehu. Ipak veliki minus za nedostatak fair-playa (simuliranje ozljeda)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 13:43
    Kakvi teški dani za Advocaata?! Dogovorio je sve sa PSV-om iz Eindhovena. Vraća se doma punih džepova, boli njega ona stvar za Rusiju! Pa covjek vec godinma živi u Rusiji a nezna riječ ruskog!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 12:28
    pobjeda protiv kapitalizma !! pameeee !! :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 12:03
    mačka sa 1000 života
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 11:32
    Nadam se da mi nećemo stopama rusa, iako je protivnik neusporediv. Ali gledajući na prolaz grka, zašto da ne tinja nada da i mi možemo pored španjolaca uz njihov nešto slabiji dan i naš best of. Nisu neki izgledi, ali u svijetlu grka i čeha sve je moguće.
    Obrisan korisnik