Nogomet

Uzdrmanim Nizozemcima posljednja prilika da "spase" prvenstvo u koje su ušli kao favoriti

Josip Piršljin • nedjelja, 17.06.2012.
Uzdrmanim Nizozemcima posljednja prilika da "spase" prvenstvo u koje su ušli kao favoriti
Foto: EPA

Iako su izgubili već dvije utakmice na Europskom prvenstvu, reprezentativci Nizozemske još uvijek imaju šanse proći u drugi krug. Na tom putu im stoji Portugal koji je u boljoj poziciji, a osim međusobnog ogleda, misli i jednih i drugih zasigurno će biti i u susretu Njemačke i Danske.

Malo tko je u nizozemskoj reprezentaciji očekivao da će se nakon dva kola u grupnoj fazi Eura nalaziti u veoma teškoj situaciji za prolaz u četvrtfinale. Od favorita za osvajanje turnira Nizozemci su postali najveće razočaranje, no još uvijek se sve može okrenuti. "Skupina smrti" dosta se zakomplicirala, te je moguće da jedna momčad prođe s tri boda, ali i da ispadne sa šest.

Kažu brojke...

Nizozemska nema dobra iskustva s Portugalom. U službenim utakmicama pobijedili su samo jednom, a izgubili čak šest puta uz tri remija. Posebno zanimljivo zvuči podatak kako Oranje nije uspio svladati Portugalce u posljednjih osam utakmica, odnosno posljednjih 20 godina. Na velikim natjecanjima ove dvije reprezentacije su se srele dva puta. 2004. godine Portugal je kao domaćin Eura pobijedio Nizozemce u polufinalu s 2:1, a dvije godine kasnije izbacio ih je u osmini finala Svjetskog prvenstva (1:0) u utakmici u kojoj je pokazano četiri crvena i 16 žutih kartona.

Oranje je iznenađujuće izgubio od Danske u prvoj utakmici i čini se kako je to imalo dosta utjecaja na raspoloženje i atmosferu u momčadi Berta van Marwijka. Protiv Njemačke je njegov sastav izgledao dosta "raštimano". Igrači se nisu razumijevali na terenu, često su raspravljali, a i potez Robbena koji je izašao preko reklama na suprotnoj strani travnjaka zasigurno nije pridonio koheziji u momčadi.

Uz sve to, Nizozemci nisu mogli izvući više od minimalnog poraza u dvoboju s Elfom, a pitanje je u kakvom će stanju izaći protiv Portugalaca. Ronaldo i društvo su se borili do samog kraja protiv Danaca i na kraju su nagrađeni pobjedom od 3:2. Time su osigurali povoljniju poziciju u skupini uoči zadnjeg kola, no još će morati puno znoja proliti za plasman među osam najboljih.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Njemačka se sa šest bodova nalazi najbliže polufinalu u skupini C, a igra protiv Danske kojoj paše i remi ako Portugal izgubi. Igrači Paola Benta pobjedom nad Nizozemcima prolaze dalje osim ako Danska ne pobijedi s jednim pogotkom razlike, ali da to nije 1:0 ili 2:1.

Portugalcima još paše i neriješeno protiv Oranja ako Danci ne pobijede, a imaju i mogućnost prolaska ukoliko izgube s jednim golom razlike, ali da Nijemci osvoje sva tri boda u zadnjem kolu.

U najtežoj je poziciji Nizozemska koja ne ovisi sama o sebi. Tulipani u svakom slučaju moraju pobijediti, ali s najmanje dva pogotka razlike. Uz to, moraju se nadati kako će Nijemci odigrati maksimalno ozbiljno i svladati Dansku.

Dvoboj na stadionu Metalista trebao bi biti iznimno zanimljiv pošto će i Portugal i Nizozemska igrati napadački u potrazi za što boljim rezultatom. Pri tome ipak treba očekivati kako će Oranje "baciti sve karte u napad", dok bi Portugal malo sporijim tempo mogao tražiti put do mreže Stekelenburga.

Iako Danska imao nominalno najtežeg suparnika, Skandinavci se nadaju kako će Nijemci biti malo opušteniji nego u prve dvije utakmice i ostaviti im više prostora. No, oni nemaju toliko iskustva na velikim natjecanjima i to bi moglo biti od velike pomoći Nizozemcima i Portugalcima.

S trenerske ploče

Van Marwijk je u prve dvije utakmice koristio gotovo istu početnu postavu, s izuzetkom Mathijsena koji je protiv Nijemaca zamijenio Vlaara. Sustav 4-2-3-1 pokazao se kao manjkav za Oranje, te se može očekivati kako će u posljednjem kolu biti izmijenjen. S obzirom da treba loviti pobjedu od minimalno dva gola razlike, konačno bi od prve minute zajedno mogli zaigrati Huntelaar i Van Persie.

Nizozemski izbornik mogao bi žrtvovati jednog od defenzivnih veznjaka, Van Bommela ili Nigela de Jonga, a uvesti ofenzivnija rješenja poput Van der Vaarta ili Kuyta. Većih ozljeda ili suspenzija u sastavu nema, a upitno je hoće li nastupiti Robben koji nije izbornika oduševio igrama, ali niti ponašanjem.

Niti Bento nije previše rotirao u prva dva dvoboja svoje momčadi. I protiv Njemačke i protiv Danske poslao je istu jedanaestoricu na teren, a nema razloga da to ne učini i u trećem kolu. Jedino bi mogao razmisliti o ranijem uvođenju Varele u igru budući da mu je u susretu s Dancima trebalo samo tri minute da postigne pobjednički gol.

Posebno kompaktna će morati biti obrana koja će vrlo vjerojatno od samog početka biti na udaru nizozemskih napada. Tu se od Pepea i Brune Alvesa očekuje da zaustave narančaste igrače koji će pohrliti po što ranije vodstvo koje bi mogli nadograditi za prolaz u četvrtfinale.

Iz svlačionice

Bento je prije odlučujućeg dvoboja bio optimističan i rekao kako vjeruje u konačan uspjeh svojih prvotimaca: "Ne bih bio ovdje kad ne bih vjerovao u uspjeh. Nema posebnog načina na koji treba odigrati ovu utakmicu, moramo vjerovati u mogućnost ostvarenja cilja koji smo si postavili. Sve će ovisiti o našoj organiziranosti i talentu", rekao je.

"Moramo pokušati uspostaviti kontrolu nad utakmicom, ne samo u fazi obrane, nego treba imati veći posjed lopte i tražiti načine za ugroziti suparnička vrata. Naš cilj nije samo proći dalje, već i pobijediti. Nizozemci imaju odlične tehničare u svojoj momčadi, no mi se ne smijemo koncentrirati samo na kontranapade", zaključio je portugalski izbornik.

Njegovog kolegu na suprotnoj strani očekuje znatno teži posao koji mora probuditi u svojim igračima pobjednički mentalitet. "Uvijek je na meni i igračima određeni pritisak. Ostala nam je ta jedna utakmica i znamo što nam je činiti. Moramo pobijediti s dva gola razlike i čekati Njemačku", kazao je.

"Igranje u ligi kad do kraja imaš deset ili 20 utakmica je dosta različito nego sad kada ti je ostao samo jedan susret i moraš ga dobiti s 2:0. Naša taktika će sigurno biti usklađena prema tome. Mi ćemo samo odigrati najbolje što znamo i preostaje nam vidjeti kako će Nijemci proći", poručio je Van Marwijk.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Largo LaGrande17.06.2012. u 11:57
    Jel ovo Dea Redžić na slici?
    Largo LaGrande
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 11:47
    Mogla bi Nizozemska igrati s 4-3-3 formacijom, s tim da na u vrhu stavi Huntleaara Van Persie Kuyt / Robben a u vezi Snijeder i Van Bommel s malo isturenim Van der Vartom.
    Obrisan korisnik