EP 2012., Skupina B, 3. kolo, 17.06.2012, 20:45 h, Harkiv, Ukrajina, gledatelja: 37445‎
Suci: Rizzoli, Faverani, Stefani
Portugal
Portugal
Cristiano Ronaldo 28', 74'
2:1(1:1) Nizozemska
Rafael van der Vaart 11'
Nizozemska

Video: Portugal na krilima Ronalda svladao Nizozemsku i izborio četvrtfinale

Maj Gašparac • nedjelja, 17.06.2012.
Video: Portugal na krilima Ronalda svladao Nizozemsku i izborio četvrtfinale
Foto: EPA

Nogometaši Portugala svladali su Nizozemsku 2:1 i plasirali su se u čevrrfinale Europskog prvenstva, gdje ih očekuje utakmica protiv reprezentacije Češke. Portugalci su bili bolja ekipa tijekom gotovo cijelog susreta i zasluženo im je pripala pobjeda, dok su nizozemski nogometaši ostvarili još jednu izuzetno neuvjerljivu predstavu.

Portugal
Nizozemska
Portugal
Nizozemska
12
Rui Patrício
2
Bruno Alves
3
Pepe
5
Fabio Coentrao
21
Joao Pereira
4
Miguel Veloso
8
Joao Moutinho
16
Raul Meireles
(do 71')
17
Nani
(do 86')
7
Cristiano Ronaldo
23
Helder Postiga
(do 64')
Pričuvni igrači
11
Nelson Oliveira
64'
6
Custodio
71'
14
Rolando
86'
Trener
Paulo Bento
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Wiel
4
Joris Mathijsen
13
Ron Vlaar
15
Jetro Willems
(do 67')
8
Nigel de Jong
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
23
Rafael van der Vaart
9
Klaas-Jan Huntelaar
16
Robin van Persie
Pričuvni igrači
20
Ibrahim Afellay
67'
 
 
Trener
Bert van Marwijk

Portugalska reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva pobjedom nad Nizozemskom od 2:1. Na ruku je Portugalcima išao i rezultat druge utakmice u skupini u kojoj je Njemačka svladala Dansku. Utakmicu su izvrsno započeli nizozemski nogometaši koji su već nakon 11 minuta došli do vodstva zahvaljujući lijepom zgoditku Rafaela van der Vaarta, no izuzev tog poteza Nizozemci nisu mnogo pokazali. U ostatku utakmice Portugalci su bili bolja momčad, te su izjednačili 17 minuta kasnije zgoditkom Cristiana Ronalda, a isti igrač pogodio je i za pobjedu u drugom poluvremenu.

Igrač utakmice

Cristiano Ronaldo se u susretu protiv Nizozemske iskupio za brojne promašaje u prijašnjim utakmicama i s dva postignuta pogotka bio ključni igrač u pobjedi svoje ekipe. Prvi put je poentirao za izjednačenje u 28. minuti, a svojim drugim zgoditkom u završnici susreta zapečatio je sudbinu Nizozemaca.

Obje reprezentacije su u ovom susretu tražile bodove za prolazak u četvrtfinale Europskog prvenstva, no mnogo toga je ovisilo i o drugoj utakmici u skupini između Njemačke i Danske. Portugalci bi pobjedom nad Nizozemskom prošli u drugi krug u svakom slučaju, osim ako Danska ne pobijedi s jednim pogotkom razlike, što se nije dogodilo.

Portugalski izbornik Paulo Bento je na teren protiv Nizozemske poslao očekivanu momčad, dok je njegov kolega Bert Van Marwijk s izmijenjenim sastavom pokušao izboriti pobjedu, te je od prve minute priliku dobio Klaas-Jan Huntelaar.

Nizozemci su od samog početka utakmice krenuli vrlo odlučno i preuzeli kontrolu na terenu, što im se vrlo brzo i isplatilo. U 11. minuti Arjen Robben je uposlio Van der Vaarta koji je s 20 metara preciznim udarcem pogodio za prvo vodstvo Nizozemske na Europskom prvenstvu.

Ključni trenutak

U 74. minuti Cristiano Ronaldo je preciznim udarcem završio brzi kontranapad svoje momčadi i tim zgoditkom zapečatio sudbinu Nizozemaca koji natjecanje napuštaju bez osvojenih bodova.

Nije se dugo trebalo čekati na odgovor Portugalaca, koji su zaigrali mnogo bolje. Cristiano Ronaldo je pogodio vratnicu, a malo kasnije Hélder Postiga je bio u izvrsnoj prilici, ali njegov udarac je završio pored okvira gola.

Nesigurna nizozemska obrana nije uspjela dugo izdržati. U 28. minuti Joao Pereira je dobrim dodavanjem pronašao Ronalda koji je izbjegao zaleđe i sigurno svladao nizozemskog vratara Maartena Stekelenburga. Do kraja poluvremena napadač Real Madrida je još nekoliko puta opasno zaprijetio, ali nije bio uspješan.

Početak drugog poluvremena nije donio mnogo zanimljivosti. Nizozemci su imali prividnu dominaciju na terenu, no nisu uspjeli opasnije zaprijetiti portugalskom golu. Na prvu prijetnju Portugalaca čekalo se do 66. minute. Ronaldo je tada prošao po lijevoj strani i uposlio Fabija Coentraa, ali je njegov udarac obranio Stekelenburg.

Portugal - Njemačka

Udarci: 22/13
Udarci u okvir: 8/5
Posjed lopte: 42% / 58%
Prekršaji: 17/12
Zaleđa: 4/1
Žuti kartoni: 1/2

Sudbinu Nizozemaca mogao je zapečatiti Nani četiri minute kasnije. Ponovno je Ronaldo prošao po lijevoj strani i idealno asistirao nogometašu Manchester Uniteda, ali njegov udarac zaustavlja nizozemski vratar. No, Stekelenburg nije ništa mogao učiniti u 74. minuti. Tada je portugalska reprezentacija izvela brzi kontranapad, koji je sigurno završio Ronaldo i svojim drugim pogotkom osigurao pobjedu Seleccau.

Do kraja utakmice Nizozemci su ponovno preuzeli inicijativu, a vrlo blizu izjednačujućem pogotku su bili u 82. minuti. Tada je njihov najraspoloženiji nogometaš, Van der Vaart, odlično pucao iz daljine, ali njegov pokušaj je odsjeo na vratnici. Do kraja utakmice okvir gola je pogodio i Ronaldo, ali više nije bio promjene rezultata.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:29
    I da, apel na HRT da sačuvaju tandem Sušec, Zajec za engleske utakmice, da svekolika javnost ne bude zakinuta za Oksladea, Volkoua, Leskoua, Žerara i društvo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:26
    Sjećam se izjave Sneijdera pred Euro. Rekao je da im je minimalni cilj ulazak u finale. E pa Wes nadam se da takve gluposti više nećeš izjvaljivati, makar da su ti u grupi Andora, Malta i Farski Otoci. Iako su mnogi potcjenjivali Portugal zabog loših izvedbi u kvalifikacijama, ja ih držim za dark... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:13
    kikić popizdio i dominirao sinoć :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 09:48
    tulipani nikad ništa neće osvojiti....'ukleta' je to repka. drago mi je da portugal ide dalje....bit' će oni neugodni svakome, imaju kvalitetu i dugačku klupu!
    Obrisan korisnik
  • Vugi718.06.2012. u 07:58
    Vidim da ti nisi mogao spavati zbog njegovih frizura... Jbte, dal ti pratiš frizure ili nogomet? Pa boli me briga da se na ćelavo ošiša u poluvremenu...
    Vugi7