EP 2012., Skupina B, 3. kolo, 17.06.2012, 20:45 h, Arena Lviv, gledatelja: 30.000
Suci: C.V. Carballo, R.A. Fernandez, J.C. Yuste Jimenez, D.F. Borbalan, C.C. Gomez (svi Španjolska)
Danska
Danska
Michael Krohn-Dehli 24'
1:2(1:1) Njemačka
Lukas Podolski 19'
Lars Bender 80'
Njemačka

Video: Njemačka pobjedom potvrdila svoju nadmoć, Danska živjela u nadi 80 minuta

Josip Piršljin • nedjelja, 17.06.2012.
Video: Njemačka pobjedom potvrdila svoju nadmoć, Danska živjela u nadi 80 minuta
Foto: EPA

Nakon tri utakmice u "skupini smrti" Njemačka ima tri pobjede. Jedni od glavnih favorita Europskog prvenstva tu su ulogu potvrdili i u susretu protiv Danske koju su svladali s 2:1. Nijemcima je i bod bio dovoljan da osiguraju četvrtfinale, a Danci su se nadali remiju uz poraz Portugala od Nizozemske, no ništa od toga se nije ostvarilo.

Danska
Njemačka
Danska
Njemačka
1
Stephan Andersen
3
Simon Kjaer
4
Daniel Agger
5
Simon Busk Poulsen
6
Lars Jacobsen
7
William Kvist
8
Christian Eriksen
19
Jakob Poulsen
(do 82')
21
Niki Zimling
(do 79')
9
Michael Krohn-Dehli
11
Nicklas Bendtner
Pričuvni igrači
2
Christian Poulsen
79'
23
Tobias Mikkelsen
82'
 
Trener
Morten Olsen
1
Manuel Neuer
5
Mats Hummels
14
Holger Badstuber
16
Philipp Lahm
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
13
Thomas Müller
(do 84')
15
Lars Bender
10
Lukas Podolski
(do 64')
23
Mario Gomez
(do 74')
Pričuvni igrači
9
Andre Schürrle
64'
11
Miroslav Klose
74'
18
Toni Kroos
84'
Trener
Joachim Löw

Danci su u četvrtfinalu bili samo četiri minute. Kada su u Lvivu izjednačili, na utakmici Nizozemske i Portugala Oranje je vodio što je značilo da su u tom trenutku Danci imali bod više od Ronalda i društva. Ipak, upravo im je igrač Reala uništio nade u prolaz jer je zabio oba pogotka i tako svoju ekipu odveo među osam najboljih.

Danska je u ovu utakmicu ušla svjesna kako igra s najkvalitetnijim protivnikom u skupini. Skandinavcima je nekoliko rezultata odgovaralo da bi prošli u četvrtfinale, no hrabro su se suprotstavili Nijemcima kako bi pokušali prirediti i drugo iznenađenje nakon Nizozemske. Elf je bio u najpovoljnijoj poziciji uoči posljednjeg kola, no svejedno je bio u potrazi za nova tri boda.

Igrač utakmice

Lukas Podolski je odigrao jako dobru utakmicu u svom 100. nastupu za njemačku izabranu vrstu. Osim pogotka kojim je donio vodstvo svojoj momčadi, bio je vrlo aktivan u svim napadima Elfa i mogao se lako u još nekoliko navrata upisati u strijelce.

Sastav Joachima Löwa krenuo je odlučno po vodstvo od samog starta, a bolju igru okrunili su u 19. minuti. Sjajnu akciju započeo je Thomas Müller koji je s desne strane protivničkog šesnaesterca poslao loptu u sredinu. Tamo je lijepim potezom Mario Gomez vratio za Lukasa Podolskog koji snažnim i visokim udarcem trese mrežu Stephana Andersena za 1:0.

Ipak, njemačko vodstvo nije dugo trajalo pošto su Danci uzvratili nakon samo pet minuta. Lars Jacobsen je izveo udarac iz kuta i našao Nicklasa Bendtnera koji glavom šalje loptu prema Michaelu Krohn-Dehliju. Igrač Brondbyja je bio precizan i postigao je drugi pogodak na turniru nakon što je zabio Nizozemcima u prvom kolu.

Ključni događaj

Drugim pogotkom Njemačke utakmica je definitivno riješena, a s njom i pitanje drugog putnika u četvrtfinale iz ove skupine. Pri rezultatu 1:1 Danci su se još uvijek mogli nadati nekom čudu, no kada je Bender zabio desetak minuta prije kraja i najveći optimisti među danskim navijačima su shvatili da je za njih Euro završen.

Igrači Mortena Olsena ponovno su se povukli poslije izjednačenja, a Nijemci su još odlučnije krenuli napadački po novu prednost. Redale su se opasne situacije pred danskim vratima, a u odličnoj je poziciji bio Gomez kada je s pet metara vrlo loše reagirao.

Danci su prijetili iz kontranapada i više su se koncentrirali na zadržavanje njemačkih napadača, a do novog pogotka mogao je doći Podolski iz slobodnog udarca, ali lopta je otišla malo preko vratnice. Na poluvrijeme se otišlo s neriješenim ishodom kojim je sasvim sigurno zadovoljnija mogla biti Danska.

Prvu ozbiljniju priliku u nastavku susreta imali su Olsenovi igrači. Bendtner je uposlio natrčalog Jakoba Poulsena koji je s ruba kaznenog prostora odmjerenim udarcem ugrozio vrata Manuela Neuera, no centimetri su ga dijelili od pogotka.

Danska - Njemačka

Udarci: 10/12
Udarci u okvir: 6/6
Posjed lopte: 43% / 57%
Prekršaji: 8/6

Njemački reprezentativci su nastavili držati loptu u svojim nogama i kružiti oko šesnaesterca Danaca, ali bilo je tu premalo konkretnih pokušaja. Danska se držala svoje zonske obrane i nije vršila preveliki presing na protivničke igrače, pustili su ih da se dodavaju oko njih i tek su nakon pokoje pogreške Nijemaca krenuli u kontre koje nisu završavale uspješno.

Poslije jednog takvog "izleta" Danaca u protivničku polovicu Elf ih je kaznio. Odigrali su brzu akciju koju je pogotkom za 2:1 završio Lars Bender na asistenciju Mesuta Özila. Tim je rezultatom utakmica i završena, Njemačka je opravdala ulogu favorita s tri sigurne pobjede, a Danska je bila blizu da postane najugodnije iznenađenje ovog Eura.


EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 10:34
    Njemci namiruju ko god da naleti. Sve u svemu strašan Euro do sada. Njemci, Portugalci, Španjolci, nadam se Hrvatska, Francuzi, Englezi - i svi se uspinju u formi i daju sve više. Kad se sjetim one dosade i vuvuzela u JAR-u, ufff...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 00:15
    Za elf senema što dodati ovo je njihov euro,ali Danci u bilo kojoj grubi bi ostvarili prolaz jako dobra ekipa to se mora priznati,kao i mi upali u tešku skupinu
    Obrisan korisnik
  • hanson17.06.2012. u 23:09
    Elf gazi i dalje al bi vjerovatno išli doma da je dancima suđen čisti penal kod 1:1. Šteta
    hanson
  • cameosis17.06.2012. u 23:07
    je li se netko sjeca ovog monty pythonovog sketcha? momci su znali unaprijed sto ce se dogoditi! http://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8
    cameosis
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 22:57
    elf gazi i dalje! bravo.mada bi htel malo vidjeti i reusa i gotze-a u sastavu
    Obrisan korisnik