Nogomet

Löw: "Nitko se nije nadao Grčkoj, majstori su učinkovitosti"

Damir Žbulj • ponedjeljak, 18.06.2012.
Löw: "Nitko se nije nadao Grčkoj, majstori su učinkovitosti"
Foto: EPA

Njemačka je matematiku o prolazu u iduću fazu natjecanja ostavila matematičarima te se pobjedom, kao prva u skupini, s devet osvojenih bodova i tri pobjede, sigurno kvalificirala u četvrtinu finala Europskog prvenstva, gdje ih čeka Grčka. Borbeni Danci osamdeset minuta su bili u egalu, na kraju ipak upisali poraz, ali ne mogu biti nezadovoljni svojom predstavom na Euru.

Pobjede protiv Portugala, ali i protiv Nizozemske u prva dva kola nisu njemačkoj nogometnoj reprezentaciji bile dovoljne da prije posljednjeg kola i dvoboja s Danskom osigura svoje mjesto u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Matematički, trebao im je bod za prolaz, ali postojala je mogućnost da u slučaju poraza ostanu bez jednog od prva dva mjesta u skupini B.

Nikad protiv Grčke...

"Nikad nisam igrao protiv Grčke i sad je stigao i taj trenutak. Nitko se nije nadao kako će se oni kvalificirati, nakon što je Rusija pokazala svoju snagu na otvaranu. Imali su na turniru tri ili četri šanse, a zabili su tri pogotka. Majstori su učinkovitosti. Čvrsti su i odlični u obrani, snažni u startovima, tvrdi su poput kamena," slikovito se izrazio njemački izbornik Löw.

Danska ih je držala u neizvjesnosti do 80. minute dvoboja, za Elf je zabio još u 19. minuti Lukas Podolski, i to svoj 44 pogodak u jubilarnom 100. nastupu za reprezentaciju, dok je samo pet minuta kasnije rezultat poravnao odlični Krohn-Dehli, glavom na asistenciju Bendtnera. Pobjedu Nijemcima donio je Lars Bender, zamjena za Boatenga na desnom beku, deset minuta prije kraja, na dodavanje Özila.

"Utakmica je bila teška, ništa manje nego što smo očekivali. U prvom poluvremenu promašili smo nekoliko izglednih prilika, mogli smo voditi i 2:0, 3:0. Tada je Danska stigla do pogotka i sve je postalo teže. U nastavku, kontrolirali smo utakmicu, igrali smo zrelo. Prije tri ili četiri godine ne bismo dobili ovaj susret. No, sada je drugačije, igrači su se stvarno iskazali," pohvalio je svoju ekipu njemački izbornik Joachim Löw

Strateg Elfa komentirao je i igru protivnika: "Odigrali su smireno, kao da ih nije briga za pobjedu. Umrtvili su igru, čekajući priliku da vam iz kontre zadaju udarac. Nisam stekao dojam da su nas stvarno željeli svladati. Činilo mi se kako su zadovoljni s neriješenim rezultatom, a pogodak su se nadali da će postići samo iz nekog ubačaja."

Löw je bio siguran da će njegovi igrači na kraju ipak upisati pobjedu: "Osjećao sam kako ćemo ipak postići i taj drugi pogodak. Za nas, ovo je bila prva knock-out utakmica na turniru. Obavili smo posao, kvalificirali smo se s devet bodova. Međutim, vidim još prostora za napredak. Moramo zbiti naše redove, pogotovo vezni red i obranu. Omogućili smo previše prostora između naših linija, koristili su to Danci, a koristit će i Grčka na isti način."

Jedino je važna momčad

Lars Bender odigrao je odličnu utakmicu, na poziciji na kojoj ne igra u klubu, Bayeru iz Leverkusena. Suspenzija Boatenga gurnula ga je u prvi plan na mjestu desnog beka. Odradio je dobar obrambeni posao, a stigao je zabiti i svoj prvi pogodak za Njemačku, koji je reprezentaciji osigurao pobjedu nad Danskom: Istina, nisam baš naviknut igranjem na toj poziciji. No, odigrao sam u nekoliko pripremnih utakmica baš na tom mjestu, bilo je dobro, a izbornik mi je ukazao povjerenje. Osjećao sam se ugodno večeras na terenu, oduševljen sam što sam dobio priliku, okrunio svoju predstavu pobjedonosnim pogotkom, ipak, čvrsto ostajem na zemlji. Tko zna hoću li igrati uopće u idućoj utakmici? Jedino je važna momčad i uspjeh na kraju natjecanja. Ovdje sam kako bi i ja dao svoj doprinos," skromno je na kraju zaključio Bender.

Zadovoljni smo osvajanjem prvog mjesta u skupini, no, sada se okrećemo četvrtfinalu, želimo pobjedu i plasman u polufinale. Grčka je iznenađenje turnira, a mislio sam i kako će Poljaci osigurati prolaz protiv Čeha. Pomalo sam i razočaran što se nisu uspjeli probiti do četvrtzavršnice pred svojim navijačima," kazao je Lukas Podolski, budući igrač Arsenala, koji je protiv Danske odigrao svoju 100. utakmicu za Njemačku, proslavivši jubilej postignutim pogotkom, 44. u reprezentativnom dresu.

Izbornik danske nogometne reprezentacije Morten Olsen bio je donekle i zadovoljan onim što su njegovi igrači pokazali na terenu: "Branili smo se dobro, osim kod prvog njihova pogotka. No, ubrzo smo izjednačili, a imali smo i svojih prilika u nastavku, Poulsen je pogodio okvir gola. Mislim da bi 1:1 bio dobar rezultat. Trebali smo i malo sreće. Protiv ovakvih ekipa ne smijete odigrati otvoreno, jer će vas istog trena kazniti."

"Siguran sam kako ova danska ekipa ima budućnost, nema dvojbi oko toga. Čestitao bih igračima na odličnom turniru, neki su pokazali kako se mogu nositi s najboljim europskim igračima. Igrali smo proti odlične ekipe i svakom neutralnom gledatelju pravi je užitak gledati reprezentaciju popot Njemačke," pohvalio je Olsen svoje igrače, ali je iskoristio priliku da komplimente uputi i Nijemcima.

Susret četvrtfinala protiv Grka Njemačka će odigrati u petak, 22. lipnja, na Areni u Gdansku.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 16:53
    ma grke se stalno podcjenjuje, a njihova falanga sve uporno odbija kao željezni zid i onda samo ubode u jednom trenutku smrtonosno i učinkovito......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 13:45
    mogli bi im grci naplatiti sve ucjene oko eura i eurozone...mislim da su nijemci u grckoj trenutno otprilike popularni kao i makedonci, sto ce reci da ce karagounis i co. umrijeti na terenu za svoj narod...je da su nijemci kvalitetom 3 koplja iznad, ali ne bi me cudilo da grcki inat i iskustvo jos... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 11:31
    Sve je to dio nogometa jbg. Šteta je uglavnom uvijek na grbači slabijeg.
    Obrisan korisnik
  • cameosis18.06.2012. u 11:18
    i njemci su priznali da je bio penal.
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 11:16
    moze se reci i sudacki previd, samo vjerujem da je u takvoj situaciji bio gomez da bi sudac svirao penal
    Obrisan korisnik