Nogomet

Potop nizozemskih i potvrda njemačkih ambicija

Maj Gašparac • ponedjeljak, 18.06.2012.
Potop nizozemskih i potvrda njemačkih ambicija
Foto: EPA

Nakon posljednjeg kola doznali su se putnici u četvrtfinale Europskog prvenstva iz "skupine smrti". Bit će to Njemačka, koja tako nastavlja svoj put prema vrhu, i Portugal, čiji plasman u drugi krug nisu svi očekivali. Pretpostavljalo se da će na tom mjestu biti reprezentacija Nizozemske, koja je umjesto toga s tri poraza ponijela titulu najvećeg razočaranja Europskog prvenstva.

Njemačka učinkovitost

U sve tri utakmice u skupini Nijemci su uspjeli opravdati ulogu favorita koja im je dodijeljena uoči natjecanja. Iako možda nisu izgledali tako dominantno i uvjerljivo kako su mnogi predviđali, pobjede i osvajanje bitnih bodova nisu izostali.

Nogometna reprezentacija Njemačke na najbolji mogući način je odradila svoje utakmice u skupini i s maksimalnim brojem bodova osigurala nastup u četvrtfinalu protiv Grčke. Elf je tako prvi put u svojoj povijesti u drugu fazu Europskih prvenstva ušao s tri pobjede u grupi.

Najteže je izabranicima Joachima Löwa bilo na otvaranju natjecanja gdje ih je dočekala utakmica s Portugalom. Unatoč problemima i vrlo dobroj igri Seleccaa, Nijemci su tada ipak uspjeli doći do minimalne pobjede kojom su postavili temelj prolazu u drugi krug.

S razlogom su nakon te utakmice žalili Portugalci koji su pokazali vrlo dobru igru i da su u nekoliko navrata bili precizniji rezultat je mogao biti drugačiji. No, izabranici Paula Benta su brzo preboljeli taj poraz i s dvije pobjede u preostalim utakmicama osigurali četvrtfinale.

Buđenje Cristiana Ronalda

Portugalske navijače posebno može radovati 'buđenje' Cristiana Ronalda koji je u posljednjoj utakmici s dva pogotka srušio Nizozemsku i poslao Oranje kući bez osvojenih bodova. Napadač Real Madrida našao se na udaru brojnih kritika nakon slabijih nastupa i ogromnih promašaja u dosadašnjem tijeku natjecanja, ali protiv Nizozemske počeo je opravdavati titulu najveće zvijezde Europskog prvenstva.

Ukoliko nastave pružati igru kakvu su pokazali u svojoj najboljoj utakmici na turniru, susretu protiv Nizozemske, Portugalci bi mogli i mnogo dalje od četvrtzavršnice u koju ulaze kao apsolutni favoriti protiv Češke.

Tri utakmice, nula bodova

Iako je uoči natjecanja Nizozemska glasila za jednog od najvećih favorita za osvajanje Europskog prvenstva, izabranici Berta van Marwijka tu titulu nisu ni po čemu opravdali. Oranje su na natjecanju zabilježile tri poraza i tek dva postignuta pogotka, svoj najlošiji rezultat u povijesti na Europskim prvenstvima.

Najkvalitetniju igru Nizozemci su pokazali u prvoj utakmici protiv Danske, no i taj susret su izgubili i nagovijestili da na Europskom prvenstvu neće ispuniti (pre)velika očekivanja. To su potvrdili s porazima u sljedeće dvije utakmice protiv mnogo snažnijih protivnika.

U susretima s Njemačkom i Portugalom potpuno su izašle na vidjelo velike mane nizozemske reprezentacije. Slaba i nesigurna obrana predstavljala je jedan od najvećih problema Van Marwijku koji je u sve tri utakmice na natjecanju ušao s različitim stoperskim parovima.

Na visokoj razini nije bio niti vezni red nizozemske reprezentacije. Wesley Sneijder prenio je slabu formu iz klupskog i u reprezentativni dres, a nije se iskazao niti Mark van Bommel.

Najveće nade uoči natjecanja nizozemski navijači su polagali u napadačke adute svoje ekipe. Priželjkivali su raspoloženog Arjena Robbena, koji je umjesto toga ponovno razočarao i potvrdio svoj imidž kao vrlo egoističnog igrača. Na razini nije bio niti Robin van Persie, ponajbolji napadač engleskog prvenstva, koji na Euru nije uspio nastaviti s igrama koje je pružao u dresu Arsenala.

Nema sumnje da će nogometaši Nizozemske zasigurno pokušati brzo zaboraviti ovo Europsko prvenstvo koje su započeli s titulom jednog od favorita za osvajanje naslova, a završili u ulozi najvećeg razočaranja.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 17:57
    Ne bih ja grke otpisao, znam da zvuči pomalo smiješno ali oni isto izgaraju snažnim nacionalnim nabojem, a posebno će biti inspirirani protiv Njemaca iz općepoznatih razloga.
    Obrisan korisnik
  • bibby18.06.2012. u 16:47
    i njemacka i portugal su u polufinalu sigurno... ne vidin kako grci mogu s onakvon igron na njemce , nema sanse... a ceska bi vec mogla namucit portugal
    bibby
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 16:34
    Ali ipak ova generacija je igrački slabija pa i dosta slabija od one prije 10-15 godina,da ne govorim za onu Van Bastenovu i za Cruyffovu!Nisu onu igrali ništa posebno na SP,koliko im se raspored otvorio(Slovaci,Urugvaj bez Suareza),ili sreća protiv Brazila.kad pogledam njihov sastav sad većina... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 15:55
    Kod nizozemaca igracka kvaliteta nikad nije bila upitna, kod njih je uvijek upitna kvaliteta medjuljudskih odnosa, ocito je da su i ovaj put pali na tom polju..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2012. u 15:35
    Portugal odigrao sve tri tekme jako dobro, no sinoć kako im je Ronaldo igrao pa to nisu istine i baš mi bilo žao kad onaj treći komad je sjeo na vratnici, jako dobro bi Portugal mogao sad napredovati no vidit ćemo sve. A Njemačka ko Njemačka oni bar nikad nisu razočarali :-D
    Obrisan korisnik