EP 2012., Skupina D, 3. kolo, 19.06.2012, 20:45 h, Donbass Arena, Doneck
Suci: Viktor Kassai, Gabor Erös, György Ring (svi Mađarska)
Engleska
Engleska
Wayne Rooney 48'
1:0(0:0) Ukrajina
Ukrajina

Video: Povratnik Rooney donio Engleskoj četvrtfinale s Italijom

Ante Zovko • utorak, 19.06.2012.
Video: Povratnik Rooney donio Engleskoj četvrtfinale s Italijom
Foto: EPA

Suspenzija je držala Waynea Rooneyja na tribinama u prve dvije utakmice Europskog prvenstva, a kad je dočekao svoju priliku, zabio je za pobjedu Engleske protiv Ukrajine 1:0 i osigurao joj prvu poziciju u skupini D.

Engleska
Ukrajina
Engleska
Ukrajina
1
Joe Hart
2
Glen Johnson
3
Ashley Cole
6
John Terry
15
Joleon Lescott
4
Steven Gerrard
11
Ashley Young
16
James Milner
(do 70')
17
Scott Parker
10
Wayne Rooney
(do 87')
22
Danny Welbeck
(do 82')
Pričuvni igrači
7
Theo Walcott
70'
9
Andy Carroll
82'
20
Alex Oxlade-Chamberlain
87'
Trener
Roy Hodgson
12
Andrij Pjatov
2
Jevhen Selin
3
Jevhen Hačeridi
20
Jaroslav Rakytskyj
4
Anatolij Tymoščuk
6
Denis Harmaš
(do 78')
9
Oleh Husjev
11
Andrij Jarmolenko
19
Jevhen Konopljanka
15
Artem Milevskyj
(do 77')
22
Marko Dević
(do 70')
Pričuvni igrači
7
Andrij Ševčenko
70'
21
Bohdan Butko
77'
18
Serhij Nazarenko
78'
Trener
Oleg Blohin

Kako je Švedska pobijedila Francusku 2:0, Engleska je osvojila skupinu D sa sedam bodova i u četvrtfinalu će igrati s drugoplasiranom momčadi skupine C, Italijom. Iako nije oduševila igrom i izgledala kao da želi bod, Engleskoj su pripale izglednije prilike, a Rooney je bio priseban kad je bilo potrebno i presudio.

Utakmica je ostavila i repove nakon što Ukrajini, činilo se, nije priznat pogodak u drugom poluvremenu. Ako i nije bio, bit će to novi argument onima koji zagovaraju uvođenje videotehnologije u nogomet.

Igrač utakmice

Artem Milevskyj dobro je povezivao ukrajinsku veznu i napadačku liniju. Gurao je suigrače u prilike, sam prijetio, a bio je i asistent kod gola kojeg nije bilo. Njegova dodavanja bila su najopasnija za Engleze. Na njegovu nesreću, ali i nesreću cijele ukrajinske momčadi, nisu mu svi suigrači Ševčenko.

Ukrajina je bila dominantna u prvom dijelu zahvaljujući slaboj igri Engleske u sredini terena. Nakon što se našla u zaostatku, domaća momčad krenula je u manje-više anemičnu ofenzivu.

Uz mnoštvo prostora u sredini terena, najslabijem engleskom dijelu momčadi, Ukrajina je gospodarila terenom početkom susreta dok se činilo da Englezi igraju na bod. Otvorile su prilike za Jarmolenka i Devića, no oba su malo zakomplicirala svoje situacije.

Engleski središnji veznjaci kao da nisu postojali, nisu mogli zadržati loptu i Tri lava čekala su svoje prilike iz prekida i kontri. Jednu takvu priliku Young je pripremio za Rooneyja, ali napadač Manchester Uniteda, nečuvan na suprotnoj stativi, šalje loptu pored gola. Ubrzo je uzvratio Jarmolenko prevarivši Colea i uputio udarac s ruba šesnaesterca, no Hart sjajno brani.

Ključni trenutak

Ne treba biti jako mudar da se zaključi da je u ovakvoj utakmici to bio pogodak Rooneyja početkom drugog dijela koji je praktički ostavio Ukrajince bez šanse za četvrtfinale jer im je trebala pobjeda. Englezi su igrali na bod, a Rooney je na kraju osigurao sva tri i prvu poziciju. Ne puno manje važan trenutak bio je i nepriznati ukrajinski pogodak koji bi zacijelo pojačao ukrajinsku ofenzivu.

Druga velika prilika za Englesku bila je Terryjeva u 32. minuti, nakon Gerrardova ubačaja iz slobodnog udarca, ali ni on nije bio precizan glavom. Bilo je to praktički sve u prvom poluvremenu u kojem je Ukrajina bila konkretnija i imala inicijativa, a Engleska nije imala povezane redove i Rooney je uglavnom bio odsječen u napadu zbog nepovezanosti drugih linija.

Iako nije bilo izravno iz kornera, pokazalo se da su prekidi jako opasni u engleskoj igri. Gerrard u 48. prihvaća odbijenu loptu poslije kornera, ubacuje s desne strane, Pjatov ne uspijeva uhvatiti loptu koja dira dva igrača prije nego što ju je Rooney ugurao u mrežu.

Domaćini su se logično otvorili, što je Englezima otvorilo prostore za kontre. Gerrard je izbacio Rooneyja, ali ovaj nije mogao pretrčati posljednjeg braniča. A onda je uslijedila najveća kontroverza dosadašnjeg dijela prvenstva.

U 62. minuti Milevskyj je proigrao Devića čiji udarac Hart uspijeva blokirati, ali samo toliko da lopta pođe u gol. Terry ju je izbacio, kako su sugerirale televizijske snimke, taman kad je prešla gol-liniju. No, isto tako se činilo da je Milevskyj u začetku akcije bio u zaleđu.

Navijači su počeli prizivati Ševčenka i kapetan je ubrzo ušao u igru. Ukrajina je zaigrala mnogo ofenzivnije jer joj ništa drugo nije ni preostalo. Konopljanka u 78. snažno puca, Hart to nije uspio primiriti, ali Lescott je bio miran.

Dok je vrijeme nemilosrdno istjecalo, Ukrajina je sve teže dolazila u izglednije prilike. Uglavnom se morala zadovoljavati s udarcima iz daljine, a domaći su igrači u pustoj nervozi postali opasni po protivnike i zaradili opomene za grube prekršaje. Engleska je odigrala pametno do kraja puštajući vrijeme da teče i na kraju osigurala cilj.

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švedska2:0Francuska
Engleska1:0Ukrajina
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 08:36
    ovaj "genijalni povratnik Rooney" ovu utakmicu uopce nije smio ni igrati, jer je zbog huliganskog udaranja dobio tri utakmice kazne u zadnjoj kvalifikacijskoj protiv Crne Gore. Kad se Capello (tada jos izbornik) javno zaprijetio da ga se onda ne isplati ni voditi na EP, UEFA je "u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 08:29
    Na stranu poništeni gol, ali ova Engleska stvarno igra dekadentan nogomet, najdefenzivnije valjda na prvenstvu. S izuzetkom dijela utakmice sa Švedima, oni nisu baš ništa odigrali. Čak je i jedna Grčka evoluirala i igra nešto prema naprijed. OK, Engleska nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 02:51
    nikoga se tu planski ne krade nego su jednostavno sudci losi...milevsky prima loptu u zaledu prije tog spornog ponistenog gola...a 10 min poslije ukrajina imala opet mrtvu priliku za gol ali opet iz cistog zaleda......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 01:47
    Mocni i nocni - ma sta ti pricas kompa ?? pogledaj snimku na youtubeu,tada lopta uopce nije niti krenula...sve je regularno..kakvo zaleđe a situacija sa golom ista kao i lampardova 2010. na SP samo sto je ovaj puta igrac Engleske izbacio loptu..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2012. u 01:01
    a kaj se tih sudaca iza gola,ti tamo samo stoje iza gola,koja je jebena njihova funkcija??nikakva...ne kuzim
    Obrisan korisnik