Nogomet

Ambiciozni Portugalci s 'probuđenim' Ronaldom traže polufinale

Maj Gašparac • četvrtak, 21.06.2012.
Ambiciozni Portugalci s 'probuđenim' Ronaldom traže polufinale
Foto: EPA

Nakon dvoboja Češke i Portugala bit će poznat prvi polufinalist ovogodišnjeg Europskog prvenstva. Iako Portugalci u taj susret ulaze kao izraziti favoriti, predvođeni 'probuđenim' Cristianom Ronaldom, Česi su uvjereni kako se i oni mogu plasirati u društvo četiri najbolje momčadi na natjecanju.

U prvom četvrtfinalnom susretu Europskog prvenstva snage će odmjeriti Češka i Portugal. Momčad Paula Benta svoj optimizam uoči tog dvoboja gradi na dobroj formi svojeg kapetana i najveće zvijezde Europskog prvenstva, Cristiana Ronalda, koji namjerava Seleccao voditi do samog vrha.

Kažu brojke...

Reprezentacije Portugala i Češke su se dosad susrele dva puta, u oba slučaja bilo je to na Europskim prvenstvima. Prvi put, 1996. godine, Česi su u četvrtfinalu slavili 2:1, a odlučujući zgoditak postigao je tom prilikom Karel Poborsky.

U drugom susretu tih momčadi, 2008. godine, pobijedili su Portugalci. Konačan rezultat utakmice bio je 3:1, a glavnu ulogu u pobjedi Seleccaa igrao je Cristiano Ronaldo, koji je tada postigao jedan pogodak i asistirao.

"Uoči turnira nitko nas nije smatrao favoritima, kao što nitko nije smatrao Chelsea favoritom za osvajanje Lige prvaka", prokomentirao je portugalski nogometaš Raul Meireles koji je siguran da njegova ekipa može do titule. "Bit će jako teško, ali to je naš san. Baš kao što je to san i svih Portugalaca."

Raspoloženje u portugalskoj reprezentaciji uoči četvrtfinala je vrlo dobro. Seleccao je u svim dosadašnjim utakmicama na natjecanju pokazao jako dobru igru te se s razlogom smatra jednim od većih favorita za osvajanje Eura.

Portugalce sada očekuje veliko iskušenje protiv Češke, momčadi koja je pokazala da ju se ne smije unaprijed otpisati. Ekipa Michala Bileka već je dokazala da je sposobna srušiti favorite te namjerava ponovno iznenaditi.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Češka i Portugal će u 20:45 sati u četvrtak na stadionu u Varšavi započeti svoj dvoboj koji odlučuje o prvom sudioniku polufinala Europskog prvenstva. Česi su se u četvrtfinale plasirali kao prvoplasirana momčad iz skupine A. Svoje natjecanje u toj grupi otvorili su vrlo uvjerljivim porazom od Rusije 4:1, no takav razočaravajući početak turnira nije obeshrabrio nogometaše Michala Bileka.

Češka je u sljedećoj utakmici, zahvaljujući ranim pogocima Petra Jiračeka i Vaclava Pilara, pobijedila Grčku i osvojila prve bodove. Svoj prolaz u četvrtfinale Česi su izborili u posljednjem kolu u kojemu su svladali domaćina natjecanja, Poljsku, 1:0.

Sličan put do četvrtzavršnice kao Česi imali su i Portugalci. I oni su natjecanje započeli porazom, na otvaranju je bila uspješnija Njemačka. No, nogometaši Paula Benta oporavili su se od tog poraza i u sljedećem kolu svladali Dansku, a u posljednjem kolu prolaz u četvrtfinale su izborili protiv Nizozemaca. Slavili su 2:1, a oba pogotka u tom susretu postigao je Cristiano Ronaldo.

Napadač Real Madrida u prve dvije utakmice na turniru nije impresionirao svojim igrama, a posebno je razočarao predstavom u susretu proti Danske. Kapetan portugalske reprezentacije toj utakmici istaknuo se s nekoliko velikih promašaja, no sve je to 'naplatio' protiv Nizozemaca. Ronaldo je tada bio uvjerljivo najbolji pojedinac na terenu i tako najavio dobru predstavu protiv Čeha.

S trenerske ploče

Češkog izbornika Michala Bileka najviše brine stanje s kapetanom i jednim od ponajboljih igrača, Tomašom Rosickyjem, čiji je nastup upitan zbog ozljede. Vezni igrač engleskog Arsenala sam je priznao kako su njegovi izgledi za nastupom u Varšavi vrlo 'tanki': "Postoji mala šansa da zaigram u četvrtfinalu, ali zaista mala", potvrdio je 31-godišnji nogometaš.

Ukoliko se Rosicky neće oporaviti, češka reprezentacija će ostati bez jednog od svojih najkreativnijih igrača, te će velik teret u veznom redu pasti na Daniela Kolara i Jaroslava Plasila. U tom slučaju se očekuje da će Češka nastupiti u sljedećem sastavu: Čech, Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky, Hubschman, Plasil, Jiracek, Kolar, Pillar, Baroš.

Izbornik Češke reprezentacije je na novinarskoj konferenciji uoči utakmice otkrio na koji se način njegova momčad namjerava suprotstaviti favoriziranim Portugalcima: "Znamo da imaju opasne igrače u veznom redu i napadu. Uzet ćemo to u obzir i prilagoditi svoju taktiku. Igrat ćemo defenzivnije", rekao je Michal Bilek.

"Neovisno o tome igra li Rosicky ili ne, mi imamo svoju strategiju koju nećemo mijenjati. Nećemo odustati od svojeg plana, to vam garantiram", rekao je portugalski izbornik Paulo Bento, koji nema problema s ozlijeđenim igračima u svojoj ekipi.

Pretpostavlja se da Bento neće mijenjati već uigrani prvi sastav te bi se Česima trebali suprotstaviti sljedeći igrači: Rui Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga i Ronaldo.

Iz svlačionice

"Portugal se nalazi među deset najboljih svjetskih momčadi. To je ekipa puna odličnih pojedinaca. Igraju vrlo dobro, bili su izvanredni protiv Danske i Nizozemske", pohvalio je suparnika vratar Češke Petr Čech, koji smatra da njegova momčad može do polufinala. "Definitivno imamo šanse za prolaz. To je sport i sve je moguće. Naravno da možemo pobijediti", rekao je.

Isto smatra i češki izbornik: "Favoriti su. Individualno su jaki i imaju snažnu momčad. No, ako ponovimo igru iz zadnje dvije utakmice, imamo šanse proći", izjavio je Michal Bilek.

Portugalski reprezentativac Raul Meireles zna da njegova momčad protiv Češke mora opravdati ulogu favorita, a uoči četvrtfinalnog dvoboja posebno je pohvalio Cristiana Ronalda: "Svjesni smo kako sjajnog igrača imamo u svojoj momčadi, jednog od najboljih na svijetu. Može nas voditi do vrha", izjavio je igrač Chelseaja.

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 16:40
    Zlo mi dođe kad vidim najgoru Češku u zadnjih 20 godina u završnici, a ispali Danci, Švedi i mi. Ona je skupina stvarno bila parodija u odnosu na ostale 3, šteta šta nismo Turke dobili u zg pa da mi tu carujemo. Navijam za Portugal odsada.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 11:31
    Portugal ide do finala a tamo ih čekaju Švabe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 11:26
    Nedvojbeno je da Portugal ima i znanja i iskustva i sjajne igrače.Sve osim pobjede Portugala bilo bi čisto iznenađenje.Ali Česi imaju nešto što se zove sloga i zalaganje i to im može biti najveći saveznik.Volio bih da pobjedi Češka čisto zato jer su slabiji na papiru ali ponavljam Portugal je već... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8821.06.2012. u 10:43
    Danci su prije 20 godina osvojili EP, a Portugal ne bi bio iznenađenje kao Danci da osvoje ove godine
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 09:03
    Iako mi je Kristina iritantna svojim ponašanjem, navijam za Portugalce. Neka, kao Danci prije desetak godina, iznenade sve i osvoje prvenstvo!
    Obrisan korisnik