Rukomet

Super Globe opet u Kataru, Kiel brani titulu

Ivana Strahija • nedjelja, 24.06.2012.
Super Globe opet u Kataru, Kiel brani titulu
Foto: Ivana Strahija

Od 27. kolovoza do 1. rujna u Dohi se igra Super Globe, IHF-ov turnir prvaka kontinenata. Titulu od prošle godine brani Kiel.

U katarskoj Dohi održano je izvlačenje skupina za predstojeći Super Globe, natjecanje na kojem se kontinentalni šampioni bore za IHF-ovu titulu.

Ždrijeb je branitelja titule, njemački Kiel, rasporedio u skupinu s Mudharom iz Saudijske Arabije, predstavnikom azijskog kontinenta, domaćinom Al-Saddom te Sydneyjem, predstavnikom Oceanije.

Vezane vijesti

U drugoj skupini će igrati Atletico Madrid protiv egipatskog Al-Zamaleka, predstavnika Afrike, Metodista iz brazilskog Sao Bernarda, predstavnika pan-američkog kontinenta i kluba s pozivnicom, Al Jeisha iz Katara.

Super Globe je inače prilično opskurno natjecanje, koje je svoja prva tri izdanja doživjelo u razmaku od po pet godina (1997., 2002. i 2007.) da bi se potom, nakon tri godine, održalo još jedno natjecanje, a od tada je tempo igranja svake godine.

Ono što je međutim zanimljivije jest da bogati arapski klubovi prije natjecanja u svoj roster potrpaju hrpu europskih rukometaša, pa je njihova igra daleko od one koju realno mogu prikazati. No, pravila su takva koja to dopuštaju, u svrhu popularizacije rukometa u tim krajevima.

Teško je zbog toga govoriti o bilo kakvoj ozbiljnosti natjecanja, no europskim klubovima posudba igrača za Super Globe lijepo popuni blagajnu. Također, nije za odbaciti ni nagradni fond turnira, koji je prošle godine iznosio 750 tisuća američkih dolara.

Primjera radi, prošle godine je katarski Al-Rayyan u svojim redovima imao Manuela Štrleka, Marka Kopljara, Mirka Alilovića, Marka Bagarića, Davida Špilera, Jakova Gojuna i Dragana Gajića. Libanonski Al Sadd je na par dana kupio usluge Marka Krivokapića, Havarda Tvedtena i Guillaumea Jolija, dok je katarski Al Sadd u svojim redovima imao Renata Vugrinca, Marka Vujina, Dejana Perića, Nikolu Eklemovića, Mirsada Terzića i Renata Sulića.

U prijašnjim izdanjima pak su nastupali i Ivano Balić, Pero Metličić, Kiro Lazarov...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!