Nogomet

Prandelli: "Jedanaesterci su lutrija, no zaslužili smo pobjedu"

Vedran Babić • ponedjeljak, 25.06.2012.
Prandelli: "Jedanaesterci su lutrija, no zaslužili smo pobjedu"
Foto: EPA

Poslije dramatičnog završetka posljednjeg četvrtfinalnog susreta Eura 2012. u kojem je Italija boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminirala Englesku izbornici dvaju reprezentacija bili su, očekivano, u dijametralno suprotnim raspoloženjima. Cesare Prandelli imao je samo riječi hvale za svoje igrače, dok je Roy Hodgson bio razočaran, ali ne predbacuje ništa svojim izabranicima...

Lopta je otišla u jednu, a Joe Hart u drugu stranu. Prandellijev joker s klupe, Alessandro Diamanti, odveo je Italiju u polufinale Europskog prvenstva i nanio Engleskoj šesti poraz na penale na velikim natjecanjima u posljednje 22 godine. Diamanti se pokazao vrijednim poput - dijamanta, postigavši pobjedonosni jedanaesterac za pobjedu Azzurra 4-2 poslije 120 i "kusur" minuta igre.

"Penali su lutrija, ali zaslužili smo pobjedu. Bilo mi je žao što je Montolivo promašio penal jer je on bio jedan od naših najboljih igrača večeras. Gledao sam to s rukom oko svoga sina i rekao sam mu da ima sreće što nije morao kupiti ulaznicu za utakmicu." - Prandelli

"Odigrali smo odličnu utakmicu i zaslužili pobjedu. Imali smo puno šansi, ali morali smo čekati do jedanaesteraca. Pokazali smo sjajan duh. Uživajmo sada u pobjedi, o Njemačkoj ćemo kasnije razmišljati", izjavio je Prandelli poslije ove velike pobjede.

Prvu prednost u ruletu penala stekli su Englezi zahvaljujući promašaju Montoliva u drugoj seriji. Rooney je bio precizan i odveo Englesku na 2:1. No bio je to i posljednji pogodak Gordog Albiona.

Pirlo je "Panenkom" zabio za Italiju, a potom je Young uzdrmao gredu i vratio stvari na početak. Nocerino je doveo Italiju u vodstvo 3-2, a onda je Buffon "pročitao" namjeru Colea i omogućio Diamantiju da postane junakom.

"Konferencije za medije nikada nisu lagane, posebno ne nakon poraza. Večerašnji poraz na penale još je teži jer smo htjeli ostati u turniru u znak zahvale našim navijačima. Dali smo sve od sebe, ali nije bilo dovoljno dobro u 120 minuta. Na penale Engleska jednostavno ne može dobiti, to je čest slučaj", rekao je Roy Hodgson.

O Pirlu

"Izvođenje jedanaesteraca postalo je nekakva opsesija engleskog nogometa. Možete vi vježbati, ali ne možete kreirati tu atmosferu i tenzije. Ne možete naučiti taj smireni način na koji je Pirlo izveo svoj jedanaesterac." - Hodgson

"Kada je Pirlo uzeo loptu, bio sam miran. On je zvijezda i znao je što mu je činiti. To je i učinio." - Prandelli

U prvoj utakmici ovog Eura na kojoj nije bilo pogodaka Italija je dominirala od samog početka te je trebala dovršiti posao i prije jedanaesteraca. Azzurri su naspram Gordog Albiona uputili čak 26 udaraca više (35-9), no što zbog nepreciznosti svojih igrača (Balotelli), što zbog nesreće (dvije vratnice), a što zbog dobrih Hartovih reakcija, rezultat se nije mijenjao. Englezi su svoju najbolju (i jedinu pravu) priliku propustili u petoj minuti kada je Buffon fantastičnom reakcijom obranio udarac Johnsona s pet metara.

Prandellija takva izvedba Italije nije iznenadila. "Znao sam da možemo kontrolirati utakmicu. Brinuo sam se jer smo dopuštali Engleskoj previše prostora za odmor, mogli smo biti puno pametniji u kreaciji igre. Pokušali smo igrati nogomet. Pokušali smo ih izvući van i brzo ih napasti. Da smo zabili u 90 minuta, utakmica bi bila još bolja."

Čestitao i Napolitano

Prandelli: "Predsjednik Napolitano nazvao nas je i čestitao nam, bilo je to posebno. Oduševljeni smo, no sada se moramo spremiti za Njemačku. Oni su imali dva dana više odmora. Ako pristupimo s jednakom željom, imamo šanse."

Hodgson je, pak, imao nešto drukčije viđenje susreta. "Obje momčadi stvarale su šanse. Italija je igrala dobro, ali u većim dijelovima igre mislim da je to bila zanimljiva taktička bitka, a oni unatoč svom velikom posjedu nisu puno puta došli iza naših leđa. Da smo pobijedili, ne bismo se ispričavali. Reputacija igrača ne bi se smjela temeljiti na izvođenju jedanaesteraca, već na temelju četiri utakmice koje nismo izgubili. Držali smo se sve do kraja i igrači moraju biti ponosni na to."

Iako je prvotno izjavio kako trenutno ne želi razmišljati o polufinalnom susretu s Njemačkom, Prandelli ipak nije mogao izbjeći nove upite na tu temu.

"Njemačka i Španjolska su sada favoriti. Svi igrači trebat će nam biti spremni i svježi. Idemo na naslov. Protiv Njemačke utakmice su uvijek ofenzivne."

Ipak, Prandelli je zaključio kako mu je sada jedino na pameti - krevet...

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik25.06.2012. u 09:16
    Pravo je cudo da je ovo otislo do penala, Talijani su to mogli i trebali rijesiti znatno prije. Sad se vidi i u kakvoj je grupi bila Hrvatska.
    lambik