Nogomet

Dva nogometna diva u borbi za europski tron

Ante Dubravac • nedjelja, 01.07.2012.
Dva nogometna diva u borbi za europski tron
Foto: EPA

U finalu Europskog nogometnog prvenstva sastaju se Španjolska koja eventualnim osvajanjem trećeg velikog natjecanja u nizu želi ući u povijest i Italija koja se nakon nekoliko loših godina opet vratila na staze stare slave.

Nakon 23 dana i odigranih 30, uglavnom zanimljivih, susreta smotra najboljih europskih reprezentacija koja se održava u Ukrajini i Poljskoj došla je do svoga samoga kraja. Gotovo sve je poznato, a opet još uvijek se ne zna ono najbitnije: Tko će biti novi prvak Europe?

Kažu brojke...

Kroz povijest su se Španjolska i Italija na velikim natjecanjima susretale sedam puta i unatoč velikim uspjesima koje postiži u zadnje vrijeme Španjolci su pobijedili samo jednom. Bilo je to prije četiri godine kada su u Beču Španjolci nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izborili plasman u polufinale. U ostalim susretima Italija je slavila tri puta, a isto toliko je utakmica završilo bez pobjednika.

Odgovor na to pitanje zbog kojeg su se svi i mukotrpno pripremali ponudit će na Olimpijskom stadionu u Kijevu aktualni europski i svjetski prvak Španjolska i najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela natjecanja Italija.

Prije početka prvenstva malo tko je moga prognozirati baš ovakav finalni dvoboj. I dok se za Španjolsku može reći da je očekivano došla do finala nogometna javnost ostala je zadivljena s onim što su na Euru prikazali izabranici Cesarea Prandellija.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Čast da ugosti veliko finale pripala je Kijevu, a nije na odmet spomenuti da je Italija na Olimpijskom stadionu već odigrala četvrtfinalni susret u kojem su nakon jedanaesteraca savladali Englesku dok će Španjolcima ovo biti prvi susret sa stadionom na kojem će iduće sezone svije domaće utakmice igrati Ognjen Vukojević i Niko Kranjčar.

Priliku da bude važan sudionik završnog spektakla Uefa je ukazala 41-godišnjaku iz Lisabona Pedru Proençi koji je nedavno sudio i finale Lige prvaka. Da sve prođe u najboljem redu pomoći će mu sunarodnjaci Bertino Cunha Miranda, Ricardo Jorge Ferreira Santos, Manuel Jorge Neves Moreira De Sousa i Duarte Nuno Pereira Gomes.

Iako je svako finale važno, a posebno ono ovako velikih natjecanja Španjolska u susret ulazi s dodatnim motivom. Naime u slučaju pobjede postali bi prva reprezentacija u povijesti koja je osvojiti tri velika turnira zaredom. Takav podvig nikada nitko nije napravio, a Španjolsku dijeli samo jedna pobjeda. Ako se pobjeda protiv Italije uopće može okarakterizirati sa samo.

Po svemu do sada viđenom finale između Italije i Španjolske biti će sudar dva potpuno različita nogometna svijeta, dvije suprotne filozofije. S jedne strane imamo Španjolsku koja je godinama cijeli svijet svojim igrama i trofejima ostavljala bez daha, a na suprotnoj strani ih čeka Italija koja se na ovom Euru podigla iz pepela i pokazala da je najjača kada je najteže.

S trenerske ploče

Na samo Europsko prvenstvo ove dvije momčadi su došle u potpuno različitim raspoloženjima. Španjolci su bili puni samopouzdanja i zahvaljujući kvalitetu koju posjeduju gotovo svi su jednoglasno najavljivala odlazak do samoga kraja. S druge strane Italija je muku mučila s ozljedama, ali još više je nemir u svlačionicu unosila afera oko namještanja utakmica i gotovo svakodnevna policijska ispitivanja na koja su se reprezentativci morali odazivati.

Međutim u njihovom prvom dvoboju u prvom kolu skupine C Italija je nagovijestila da neće biti lak zalogaj za nikoga. Prandelli je susret počeo s omiljenom Ćirinom 3 -5-2 formacijom kojom je iznenadio aktualne prvake i cijeli susret im stvarao velike probleme. Unatoč tome što su Talijani vodili i bili bolji većim dijelom utakmice Španjolske je nekako uspjela doći do izjednačenja, ali nakon tog susreta svi su se složili da su bolji dojam ostavili Azzuri.

Iako su mnogi bili skloni taj prvi susret okarakterizirati kao nešto slabiji dan Španjolske, a vrhunsku predstavu Italije koju više neće moći ponoviti i nastavak natjecanja je ponudio slične stvari. Kako je prvenstvo odmicalo Italija je sve više oduševljavala sa svojom igrom koja je potpuno odudarala od poznatog obrambenog stila. Ključna figura u momčadi svakako je Andrea Pirlo od kojeg kreću sve akcije i koji savršenim dodavanjima traži napadački dvojac Balotelli i Cassano.

"Naš glavni zadatak će biti pokušati osvojiti loptu što prije. Naravno da će to u velikoj mjeri ovisiti o tome kako će igrati Španjolska. Mi ćemo im pokušati zatvoriti prostor i spriječiti ih da razviju svoju igru, naročito u sredini terena," rekao je u najavi Prandelli koji se osvrnuo i na navodno dosadnu igru Španjolaca: "To nije točno. Zapravo su se njihovi protivnici uplašili pa su igrali vrlo defenzivno. Nije im pomagalo, jer je Španjolska na kraju uvijek izlazila kao pobjednik. Vrlo su moderni i meni se jako sviđa kako igraju."

Vicente Del Bosque je prvenstvo otvorio s potpuno neočekivanom formacijom 4-6 -0 i time odmah jasno dao do znanja da nema pretjeranog povjerenja u svoje napadače, u prvom redu Fernanda Torresa koji se nametao kao logičan izbor u nedostatku najboljeg strijelca Davida Ville. Međutim glavna snaga Španjolske leži u nevjerojatnom, neki će reći i dosadnom, posjedu lopte iz kojeg nastaju sve opasnosti za protivnika.

Ako je vjerovati izbornikovim riječima Španjolska će za razliku od prvog susreta krenuti puno otvorenije: "Već smo odlučili tko će započeti sutrašnji finale. Krenut ćemo s tri napadača. Moramo respektirati Italiju koja je sjajna. Četiri je puta osvajala svjetski naslov i igra sjajno na ovome prvenstvu. Međutim, neka cijela Španjolska zna da će moji momci dati sve od sebe u ovome susretu."

Iz svlačionice

Vratar i kapetan talijanske reprezentacije Gianluigi Buffon malu prednost u finalu daje protivnicima: "Lijepo je vidjeti da su Španjolci iznimno motivirani, nakon što su osvojili Euro 2008. i svjetsku titulu prije dvije godine. Ta generacija zna kako osvojiti veliko natjecanje i zbog toga malu prednost dajem njima..

Njegov kolega na vratima Španjolske posebno je pohvalio legendarnog Juventusovog čuvara mreže: "On je vrhunski vratar, a s 34 godine još je uvijek jedan od najboljih na svijetu. Prema njemu osjećam veliko poštovanje i divljenje. Svim golmanima koji su malo mlađi od njega bio je velika inspiracija. Želio sam biti poput njega."

Član Barcelone Cesc Fabregas koji na prvenstvu često igra najisturenijeg igrača u momčadi posebno je istaknuo napadački dvojac Italije: "Mario je odličan igrač, pokazao je to protiv Njemačke super golovima, jedan klasični centarforski, a drugi klasični dokaz individualne klase, ali i Cassano je odličan.

Nakon što je na samo sebi svojstven način objasnio zašto se ne raduje previše svojim golovima: "Kada postignem gol ne slavim ga jer samo radim svoj posao. Slavi li poštar kad donosi pisma?" čovjek koji je gotovo sam srušio favoriziranu Njemačku i od koga sigurno prijeti najveća opasnost za Španjolce Mario Balotelli bez puno priče samo je kratko poručio: "Idemo po naslov prvaka Europe".

Svi preduvjeti za jedno veliko finale su stvoreni i sada je na igračima da na terenu pokažu ono najbolje što Europa u ovom trenutku u nogometnom smislu može ponuditi.

EP 2012. - završnica

finale

Španjolska4:0Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 12:26
    Zanimljivo je da su obje ekipe mogle ispasti u zadnjem kolu skupine, to je dovoljan pokazatelj tezine nase grupe, ali prije svega bih htio da pobijedi Italija jer smo mi odigrali 1:1 s njima i to bi bilo odlicno za nas
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 12:04
    nadam se da spanjolci nece prirediti jos jednu nogometnu uspavanku i da ce talijani osvojiti naslov, mogla bi ovo bit balotellijeva tekma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 11:49
    Svakako ce bit zanimljivo gledati ova 2 nogometna diva u borbi za europski tron
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 11:40
    Dva diva u kojemu mogu i imaju adute i jedni i drugi ali ipak prednost je na Španjolcima. Furija neče propustiti da ispiše novu povjest
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 09:44
    Definitivno smo mogli igrati to finale ali je ipak trenutno par ekipa kvalitetom ispred nas (Spanjolska, Njemačka, Italija pa i Nizozemska nakon par šamara i promjene trenera). Zapravo je zacudjujuce koliko smo zapravo blizu vrha i ne treba tražiti alibi u sudačkim kriterijima ili ne-sreći... [više na forumu]
    Obrisan korisnik