Nogomet

Chiellini: "Željeli smo drukčije završiti Euro"

Igor Šestak • ponedjeljak, 02.07.2012.
Chiellini: "Željeli smo drukčije završiti Euro"
Foto: EPA

Talijani su svojim nastupima na Europskom prvenstvu oduševili nogometni svijet. Nakon sjajnih igara protiv Engleske, a posebno protiv Njemačke, za finale i pobjedu nad moćnom Španjolskom Talijanima nije ostalo snage ni svježine. Italija je nakon ozljede Thiaga Motte bila prisiljena posljednjih pola sata odigrati s desetoricom, a Španjolci su sve talijanske slabosti nemilosrdno kaznili s četiri pogotka u mreži Gianluigija Buffona. Unatoč teškom porazu i velikoj tuzi, talijanski igrači su dostojanstveno prihvatili poraz.

Gianluigi Buffon je imao tešku večer u Kijevu. Njegovi suigrači su ostali bez potrebne svježine kojom bi parirali raspoloženim Španjolcima pa se iskusni vratar našao na udaru Španjolskih napadača. U prvom poluvremenu su ga svladali David Silva i Jordi Alba, a u drugom Fernando Torres i Juan Mata. Talijanima je poraz teško pao, ali svjesni snage svojih protivnika i svog dobrog nastupa na turniru ,nisu previše očajavali.

"Završilo je loše jer smo igrali protiv odlične momčadi koja je zaslužila pobjedu. Ponekad u životu jednostavno treba prihvatiti poraz i dati kompliment protivniku koji je bio bolji. Španjolska ima mnogo igrača koji su već igrali velike utakmice poput finala Europskog prvenstva i to joj je puno značilo. Mi na početku utakmice nismo bili Italija kakva znamo i možemo biti. To nas je koštalo u ovom finalu", izjavio je 34-godišnji vratar Azzurra.

Veliku pohvalu Španjolcima je dao i vezni igrač Daniele De Rossi: "Mislim da su Španjolci bolji od svih. U deset utakmica svaka će momčad od njih izgubiti sedam ili osam. Odigrate li s njima neriješeno ili ih pobijediti, znači da je baš sve išlo u vašu korist. U Gdanjsku smo ih mogli pobijediti i nitko ne može reći da bi bilo nezasluženo. Danas im pak nismo uspjeli stvoriti nikakve probleme."

De Rossi smatra, baš kao i njegov izbornik, da je finale odlučio umor talijanskih reprezentativaca: "U finalu nas je dočekala jaka momčad, a mi nismo bili sto posto spremni. Bili smo vrlo umorni od prethodnih utakmica. Uoči finala smo bili sigurni da ih možemo pobijediti, ali nismo u tome uspjeli."

Giorgio Chiellini je igru morao napustiti već u 21. minuti zbog ozljede i ostatak teškog poraza promatrati s klupe. Nakon utakmice bilo mu je teško prihvatiti takav rasplet: "Jako nam je žao jer smo željeli završiti turnir na drukčiji način. Svi su jako tužni, ali ovaj poraz ne može prebrisati sve dobro što smo napravili na turniru. Igrali smo dobro i sanjali titulu s milijunima Talijana. Mislim da će ovaj turnir biti dobar temelj za našu budućnost."

Chiellini je također istaknuo veliki umor koji je zadesio Talijane nakon utakmica s Engleskom i Njemačkom: "Bili smo umorni, vrlo umorni i naše ozljede to pokazuju. Neki igrači su jedva hodali po terenu. Na kraju, moramo čestitati Španjolcima jer su večeras bili bolji od nas i zaslužili su pobjedu."

Leonardo Bonucci smatra kako je Italiji nedostajalo i malo sreće: "Da smo uspjeli odigrati onako kako najbolje znamo i kako smo činili do finala, možda bismo se mogli nadati drukčijem ishodu. Mislim da smo večeras u svemu imali puno nesreće. I kod golova i s ozljedama naših igrača. Bila je to negativna večer. Ipak, trebamo iskoristiti iskustvo stečeno na ovom turniru, koji je za nas bio pozitivan jer smo težili igri."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!