Nogomet

Video: Džokeri s klupe glavni akteri najuzbudljivijih predstava

Pripremio:Josip Tolić • srijeda, 04.07.2012.
Video: Džokeri s klupe glavni akteri najuzbudljivijih predstava
Foto: EPA

Dojmovi s netom završenog Eura polako poprimaju završni oblik prije nego ih spremimo u "ladice" našeg pamćenja i sa sjetom ih se prisjećamo u budućnosti. U mnogo su utakmica viđene fantastične izvedbe na travnjacima stadiona u Poljskoj i Ukrajini, a mi smo odabrali pet najzanimljivijih, najkvalitetnijih i najboljih okršaja.

Od 31 odigrane utakmice na ovom turniru trebalo je izabrati onih pet koji su ponudili najatraktivniju igru na obje strane, preokrete, dramatične završnice i neočekivane rasplete. Teško je bilo napraviti izbor u kojem nije bilo mjesta za, primjerice, sjajnu predstavu Portugala protiv Nizozemske, švedsku lekciju Francuzima ili Španjolsku "u konopcima" protiv Hrvatske. Međutim, nesumnjivo je da je ovih pet ogleda praćeno s užitkom neutralnih promatrača i da će se o njima još dugo, dugo pričati.

Englezi "provozali" i Šveđane i sebe u kijevskom okršaju

Reprezentacije željne iskupljenja iz blijedih nastupa u prvom kolu odigrale su utakmicu koju se, sudeći po zbivanjima u prvih 45 minuta, nikako ne bi moglo svrstati u red nezaboravnih. Engleska je u laganom tempu došla do vodstva zahvaljujući glavi Andyja Carrolla, no zato se drugih 45 minuta pratilo u jednom dahu.

Pravi rollercoaster započeo je samo nekoliko minuta nakon početka nastavka, Zlatan Ibrahimović atraktivno je uposlio Olofa Mellberga koji je s(p)retno pogodio za izjednačenje (uz malu "pomoć" Johnsona), a pravi šok za Gordi Albion uslijedio je deset minuta potom. Kombinacija Larsson-Mellberg, nakon koje je švedski branič nečuvan glavom po drugi put matirao Harta, nagovijestila je da će Englezi "kući plačući". No, s tim se nije složio Theo Walcott koji je, samo nekoliko minuta nakon ulaska u igru, prvo volejem iz daljine poravnao rezultat, a potom nakon lijepog prodora uposlio Welbecka čiji će potez petom ući u anale. I Engleskoj otvoriti vrata prolaska skupine.

Furia uzela sve u nezaboravnom finalu

Ovo je možda i jedina izabrana utakmica u kojoj je igrala "samo jedna momčad". Europski i svjetski prvaci cijelo su natjecanje ostali dužni svojim navijačima, ali i svekolikoj javnosti pružiti ono zbog čega su protivnike bacali na koljena. Posebice se to vidjelo u fazi po skupinama kada je Furia umalo ostala bez nokaut-faze. No, naplata je došla u najvažnijoj utakmici - finalu.

Talijane se smatralo idealnim protivnikom koji će stati na kraj sretnoj seriji Del Bosqueova "antinogometa", no nisu odgovorili na taj izazov. Pokraj ovakve La Roje nisu ni mogli - zabili su po dva pogotka u svakom poluvremenu, no što je još važnije - igrali su kao pravi prvaci, pružili užitak svima koji su na bilo koji način pratili kijevsko finale i osigurali si još jedno poglavlje u knjigama nogometne povijesti.

Varela Portugalcima donio spas u zadnji čas

Autori najvećeg šoka u utakmicama prvog kola, Danci, bili su na rubu preokreta protiv Portugala koji je išao na sve ili ništa nakon uvodnog poraza protiv Njemačke. Pepe glavom i Hélder Postiga nogom ostavili su nemoćnog Stephana Andersena na vratima crvenih i činilo se kako se Dancima sprema prava katastrofa. No, jedan je pogodak Bendtnera malo prije predaha vratio neizvjesnost u utakmicu.

Ona je u drugom poluvremenu postala potpuna novim golom Arsenalova napadača u samoj završnici. Danska je izgledala spremno uzeti sva tri boda u ovom ogledu, no ponovno je presudio igrač s klupe. Fantastičan volej Silvestrea Varele dao je pravi šlag na tortu vrlo uzbudljivog dvoboja u Lavovu.

Njemački rezervisti konačno slomili uporne Grke

Najavljivalo se da će Njemačka s pola gasa proći Grke u četvrtfinalu Europskog prvenstva i tako im konačno stati na put, no u Gdansku to nije tako izgledalo, barem ne dobar dio utakmice. Brz protok lopte, nadmoć u posjedu i dobra kombinatorika urodile su plodom za Elf pred sam kraj prvog poluvremena kada je Philipp Lahm potegao s ruba kaznenog prostora i krasno pronašao daljnji kut vrata Michalisa Sifakisa.

Löwov je sastav početkom nastavka imao priliku dokrajčiti protivnika, no pustio mu je da se vrati u utakmicu. Kontra Salpingidisa i Samarasa šokirala je sve na stadionu i pred malim ekranima, no svu raskoš artiljerije Nijemci su pokazali postigavši do kraja dvoboja još tri pogotka. Zamjene Miroslav Klose i Marco Reus pokazali su da Gómez nije nezamjenjiv.

Furiozan start Rusije uz fantastičnog Džagojeva

"Po jutru se dan poznaje" poslovica je koja za Zbornaju definitivno nije vrijedila na ovom Euru. U prvoj utakmici protiv Češke Rusi su pokazali izuzetnu napadačku moć i činilo se kako će bez problema proći izuzetno izjednačenu skupinu A, no forma im je postupno padala i četvrtfinale nisu vidjeli.

Sve je počelo torpediranjem Čeha u Wroclawu i sjajnoj izvedbi Alana Džagojeva. Napadač moskosvskog CSKA u 16. je minuti doveo svoju ekipu u vodstvo, a već osam minuta potom Širokov je udvostručio prednost. Usprkos primljenom pogotku početkom drugog dijela, Rusija je držala inicijativu, a ponovno je ključan bio trenerski potez - uvođenje Romana Pavljučenka koji je pogotkom i asistencijom nagovijestio velike stvari za Ruse na ovom Euru, no sve je ipak ostalo samo na tome.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 18:44
    Najbolji Euro turnir do sada.Puno neizvjesnosti i puno preokreta s klupe.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 16:18
    Meni se stranica sama od sebe osvježava samo kad sam u Google Chromeu. Kad sam u Internet Exploreru ili na mobitelu onda nemam tih problema.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 14:38
    ja bih još istaknuo utakmicu otvaranja poljska-grčka, to mi je bila jedna od najboljih.
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo904.07.2012. u 14:12
    jel se to samo meni događa ili svima? da se stranica osvježava sama od sebe i to tak vec nekoliko dana? koji k? bilo je još dobrih utakmica, ali nemam ništa protiv ovog izbora
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 14:09
    po mom mišljenju ode bi tribali bit i mi i španjolci. do samog kraja smo osvajače naslova držali u neizvjesnoti od ispadanja, odavno se nije vidjelo zabrinuto lice španjolskih navijača, kako grizu nokte i hvataju se za glavu i što je najbolje cijelo 2. pol smo se nadigravali s njim i bili unajmanju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik