Nogomet

Gradski derbi Zagreba i Lokomotive na otvaranju

Damir Žbulj, Maj Gašparac • petak, 20.07.2012.
Gradski derbi Zagreba i Lokomotive na otvaranju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometašima Zagreba i Lokomotive pripast će čast da otvore novu sezonu MAXtv Prve lige. Gradski derbi u Kranjčevićevoj ulici trebao bi opravdati to ime jer u dvoboj ulaze dva ravnopravna suparnika, koji su i prošlu sezonu zaključili samo na jedan bod razlike.

Još je jedan sezona pred igračima Zagreba u kojoj će vjerojatno morati balansirati između borbe za opstanak i europskih ambicija, jer prvenstvo će sigurno biti i više nego izjednačeno i mala će razlika biti između vrha i dna poretka.

U takvoj sezoni novog smanjenja broja sudionika MAXtv Prve lige svaki će bod biti bitan, a posebno će biti potrebno stizati do bodova na domaćem terenu protiv ekipa koje su u vašem kvalitativnom rangu. Na taj način razmišlja i trener Zagreba Dražen Besek, koji je klub iz Kranjčevićeve preuzeo u završnom dijelu prošle sezone i odlično ih izdignuo prema gornjoj polovici poretka.

Na njemu je da nastavi taj posao i gotovo s identičnom ekipom, koja je sada godinu dana iskusnija i već je prihvatila njegovu nogometnu filozofiju, napravi i ove sezone sličan uspjeh, potajno se nadajući europskom iskoraku.

"Lokomotiva je protivnik po mjeri, vjerujem da oni slično razmišljaju i o nama. Susret će nam ponuditi odgovore na mnoga pitanja, bit će nagovještaj naših želja i ciljeva pa prognoziram izuzetno zanimljiv ogled," kazao je pred dvoboj s gradskim rivalom trener Pjesnika.

Zagreb je kroz pripreme odigrao velik broj testnih dvoboja, posljednju provjeru odradili su protiv solidnog drugoligaša Gorice, gdje su golovima Medića i Štroka stigli do pobjede, no prvenstvo je ipak nešto drugo, a zna to i Besek: "Bili smo dobri kroz pripreme, ali ovakve utakmice jedini su pokazatelj kako smo radili i dokle smo stigli. Želim da ova ekipa odbaci 'gubitnički' mentalitet. Moramo vjerovati u sebe, kriteriji nisu postavljeni visoko nego su to normalni kriteriji kojima želimo biti zanimljivi tržištu i prije svega gledateljima. Igrači su ti koji moraju svojim predstavama na terenu skrenuti pozornost na sebe, a ja sam zu da im pomognem."

Poziv navijačima i simpatizerima

Legenda Kranjčevićeve i kapetan Hrvoje Štrok pozvao je navijače i simpatizere kluba da se na otvaranju sezone pojave u što većem broju: "Neka dođe što više gledatelja, a ja mogu jamčiti kako ćemo im se odužiti dobrim igrama. Jedva čekam da počne nova sezona."

Sastav Zagreba gotovo da je identičan onome iz prošle sezone, svlačionicu su napustili Trebotić i Maleš, nisu stigla neka pojačanja, a na ostatku družine je da podigne razinu svoje igre kako bi ispunili trenerove zahtjeve. Iako imaju problema s lakšim ozljedama Oršulić i Šovšić mogli bi zauzeti svoje mjesto u sastavu, Vidaković je siguran na vratima, dok bi se u početnih 11 trebali naći još i Jurendić, Pavlović, Štiglec, Pelaić, Štrok, Abdurahimi, Mitrović i Medić.

Glavni cilj Beseka i Zagrebovih nogometaša je osvajanje neke od pozicija u prvih šest mjesta na ljestvici. Bit će to teška zadaća u izjednačenom prvenstvu, no, prema najavama, uz potragu za željenim rezulatatom, u Kranjčevićevoj bi se ove sezone mogao gledati zanimljiv, napadački nogometa, koji bi trebao biti mamac za publiku. Što će od tih najava donijeti stvarnost, pokazat će već prvo kolo i dvoboj s Lokomotivom.

Nogometaše Lokomotive prvi izazov u novoj sezoni MAXtv Prve lige očekuje na gostovanju u Kranjčevićevoj kod Zagreba. Momčad Tomislava Ivkovića odradila je dobre pripreme, te s mnogo optimizma kreće u novi ciklus. "Cilj nam je popraviti se u odnosu na prošlu sezonu barem za jedno mjesto", izjavio je za službenu klupsku stranicu trener Lokosa koji vjeruje u dobar rezultat u prvom kolu protiv Pjesnika.

"Zagreb je za nas tradicionalno neugodan protivnik i utakmice su uvijek nabijene dodatnim emocijama. Adrenalin će pojačati činjenica da se radi o susretu u prvom kolu", prokomentirao je Ivković te se osvrnuo na protivničku ekipu: "Zagreb je vrlo dobra momčad. Trener Besek je dokazao da radi odličan posao."

"Utakmica će biti borbena i neizvjesna. Vjerujem u pobjedu svoje ekipe i tako ću igrače tražiti da pristupe ovom derbiju", istaknuo je Ivković koji ne dvoji oko sastava za susret s Pjesnicima: "Nema nikakvih tajni. Igrači koji će zaigrati protiv Zagreba su Picak, Boras, Barbarić, Mesarić, Musa, Maleš, Zakarić, Antolić, Brozović, Bručić i Kramarić"

Utakmica između Zagreba i Lokomotive na rasporedu je u petak u 20 sati.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 18:09
    Ajmo Lokosi!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 13:01
    haha derbi i to gradski haha. zna li uopće itko u gradu da se to igra
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 12:39
    Zgodno bi bilo da je to derbi... No, za takvo što treba proći cca 20 godina, uz uvjet da jedni i drugi nekako uspiju privuči navijače. Dakle, ne gledatelje, nego navijače... Za Zagreb još ima šanse, jer su oni (mi, jer se ubrajam u malobrojne navijače NK Zagreba) svojevrsna opozcija Dinamo, no ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ian wright20.07.2012. u 10:57
    otkad je to derbi??? Jel znate vi sto znaci rijec derbi? Tekma Zagreb-Dinamo jedva spada u tu kategoriju, a kamoli ovo... sve Balegina skola... po njemu u svakom kolu HNL ima bar sest derbija...
    ian wright
  • cimbo20.07.2012. u 10:46
    X ko kuca, 0:0 ili 1:1.
    cimbo