Nogomet

Ferenčina: "Nešto smo naučili u Bilbau, a sportski je željeti pobjedu"

Iz Koprivnice:Ivana Strahija • subota, 04.08.2012.
Ferenčina: "Nešto smo naučili u Bilbau, a sportski je željeti pobjedu"
Foto: Ivana Strahija

Vratili su se Koprivničani u svoj grad nakon Bilbaa, uzeli čiste dresove i - krenuli u Split, gdje ih u nedjelju čeka novi prvenstveni ogled. Trener Roy Ferenčina našao je ipak vremena za novinare te je odgovorio na pitanja o Athleticu, uzvratu, utakmici u Parku mladeži...

Nema sumnje, iza Farmaceuta je izuzetno uzbudljiv, ali i naporan tjedan. U nedjelju su svladali Istru, u utorak krenuli u Španjolsku, u četvrtak zabili finalistu Europske lige gol i časno izgubili s 1:3, a već su danas na putu za Split. Umor, iako je prisutan, nije se vidio na trenerovom licu: "Vjerujte, umoran sam pošteno. Nikako se ne mogu naspavati", priznao je Roy Ferenčina.

Athletic privukao pažnju

U prvom danu prodaje, u petak, prodano je 500 ulaznica za četvrtak i susret Slaven Belupa i Athletica. Karte koštaju 70 i 90 kuna, a u Slavenu očekuju da će sve biti rasprodane prije četvrtka. Svi koji to žele, mogu ulaznice kupiti u marketinškom odjelu Kluba, svaki radni dan od 8 do 15 sati, a oni najvjerniji, s godišnjim ulaznicama, na stadion će i u četvrtak s tim iskaznicama. K tome, uz svaku kupljenu ulaznicu Slaven dijeli i majicu.

Osim kod gledatelja, Athletic je izazvao pomamu i kod novinara, pa su u Klub počeli pristizati zahtjevi za akreditacijama, a redakcije zahtijevaju i po pet mjesta u press loži. To dakako neće biti moguće, a iz Kluba poručuju da će svaki medij dobiti po jednu akreditaciju, s tim da će prvo biti namireni oni koji i inače redovito prate Slaven Belupo. Zanimljivo, na konferenciji za novinare pred polazak u Split bilo je svega tri novinara, no sigurno će ih u srijedu pred okršaj s Athleticom biti višestruko više...

Kako i ne bi kad put u Bilbao nikako nije bio samo izlet, Koprivničani su se predstavili u odličnom svjetlu onima koji su mogli pogledati utakmicu, a Ferenčina je nakon susreta kazao kako su njegovi izabranici mogli i do boljeg rezultata. U subotu je to pojasnio: "Naravno,moramo priznati da su oni kvalitetnija ekipa od nas, dokazuju to iz godine u godinu, no mi smo otišli u Španjolsku sa željom da nešto napravimo, nismo se povukli na svoju polovicu i čekali kraj. Zabili smo gol, a u zadnjih pet minuta imali smo dvije fantastične prilike, Glavica se sam našao oči u oči s golmanom a Rak je imao priliku iz prekida."

Koliko je Slaven Belupu pomogao manjkav sastav domaćina, Marcelo Bielsa je pred utakmicu kazao kako mora startati bez šestorice svojih prvotimaca? "Kasnije je uveo Llorentea, dakle bio je bez petorice. Pa što, bio sam i ja bez Vugrinca kao i Gregurine koji mi je standardni igrač, a njegova priča o tome da je bio bez igrača je smiješna. On ima 24 igrača vrhunske kvalitete, pa nije uopće usporedivo moj prvi i njegov 24. se ne mogu usporediti, a kamoli ostatak."

Na San Mamesu bilo je 28 tisuća ljudi. Je li takvo mnoštvo impresioniralo igrače Slavena, je li se osjećao pritisak? "Lijepo je bilo, super da je bio pun stadion. Mlađi igrači su sigurno bili impresionirani, pred par mjeseci su igrali u seoskim ligama, a sad dođu pred 28 tisuća navijača. Mislim da smo zbog toga radili greške koje inače ne radimo, posebno u obrani gdje smo primili tri gola", kazao je Ferenčina.

U drugom je dijelu susreta Ferenčina iz igre izvadio Delića i Bušića, a uveo Glavicu i Šabana. Izmjenu objašnjava: "To je bila naša strategija, da napadači maksimalno trče 50, 60 minuta, a da onda uvedem dva svježa igrača i nastavim pritisak. Ispalo je dobro, mogao je Glavica zabiti gol."

Što se uzvrata tiče, Ferenčina se nada da neće pred domaćom publikom biti ponavljanja pogrešaka: "Bila nam je to škola, a u autobusu prema Splitu pogledat ćemo snimku i poraditi na analizi."

Za uzvrat u Koprivnici Ferenčina već ima planove: "Nešto ćemo promijeniti, a sportski se nadati pobjedi. Je li to realno ili ne, pokazat ćemo na travnjaku. Pokušat ćemo stisnuti Athletic od prve minute, koliko je to moguće, napraviti nešto u prvih 15-20 minuta. Naravno, Bilbao ostaje favorit, ne samo zbog rezultata nego zbog velike individualne kvalitete igrača."

U Split po nastavak dobre igre

No, prije velike utakmice u četvrtak, Ferenčina i njegovi momci moraju odraditi utakmicu u Parku mladeži protiv Splita. "Ekipa Splita je dobra i iskusna, Splićani su sigurno u vrhu hrvatskog nogometa. Bit će to za nas težak susret, umorni smo."

Split je priključio Henryja Bellea: "On je sigurno dobar igrač, no još nije spreman i nije u vrhunskoj formi. Ima prodornost i opasan je."

I dalje je koprivnički strateg bez Gregurine i Vugrinca, koji su ozlijeđeni: "Vugrinca muči list, ne znamo kad će biti spreman za igru, ne zna ni on sam. Vjerujemo da će biti van terena još najviše 15 dana", kaže Ferenčina.

Je li poraz u Bilbau označio prekid dobrog niza? "Ma ne, mi prije toga pet mjeseci nismo izgubili, od Maksimira u ožujku. Nije nas Athletico ništa poremetio, znali smo da su kvalitetniji i nismo mi sad u depresiji. Nema razloga da protiv Splita ne odigramo dobro i ne upišemo dobar rezultat."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 280404.08.2012. u 13:45
    Evo, napokon, nakon dva dana i komentar za Slaven Belupo. Bravoooooooo!!!!!!
    2804