Olimpijske igre, završnica, četvrtfinale, 04.08.2012, 18:00 h
Brazil
Brazil 3:2 Honduras
Honduras

Leandro Damiao i Neymar režirali preokret Brazila protiv Hondurasa

Igor Šestak • subota, 04.08.2012.
Leandro Damiao i Neymar režirali preokret Brazila protiv Hondurasa
Foto: EPA

Vrlo zanimljivo i puno preokreta bilo je četvrtfinale Olimpijskih igara održano na St. James Parku između Brazila i Hondurasa. Brazilci, koji su u ovom dvoboju slovili za velike favorite, čak su se dvaput našli u rezultatskom zaostatku, ali su ipak uspjeli stići do pobjede i izboriti prolazak u polufinale. Preokret su režirali Leandro Damiao s dva pogotka i izborenim kaznenim udarcem te Neymar s pogotkom i asistencijom, a valja istaknuti da je Honduras od 33. minute na terenu imao igrača manje.

Pogocima Leandra Damiaoa i Neymara, nogometaši Brazila su izborili polufinale olimpijskog turnira, gdje ih čeka dvoboj protiv pobjednika dvoboja između Velike Britanije i Južne Koreje. Suprotno očekivanjima, Honduras je Brazilu uspio zagorčati život. Igrači Luisa Suareza su dvaput vodili, ali su ih skupo stajale pogreške u obrani i nesmotrenost Wilmera Crisanta, koji je već nakon pola sata igre morao napustiti teren zbog drugog žutog kartona.

Prvih deset minuta utakmice je pripalo Brazilcima. Čim se krenulo s centra u velikoj se prilici našao Leandro Damiao, ali je u situaciji jedan na jedan s vratarom Mendozom pucao pored vrata. U petoj minuti je dobru situaciju imao Oscar, ali je pucao u blok, a uspješniji nije bio ni Neymar koju minutu kasnije.

Brazilske promašaje kaznio je Mario Martinez u 12. minuti. Napad Hondurasa je išao po lijevoj strani, a nakon nekoliko odbijanja lopta je došla do Martineza koji je iz prve volejem pogodio suprotni kut vratara Gabriela.

U idućih dvadesetak minuta nije bilo mnogo uzbuđenja na terenu, a vrlo važan trenutak za utakmicu dogodio se u 33. minuti, kada je njemački sudac Felix Brych pokazao drugi žuti karton Crisantu, malo prestrogo, činilo se.

Brazilcima je trebalo pet minuta za poravnanje rezultata. Nakon Hulkovog ubačaja s desne strane, braniči Hondurasa su oklijevali s izbacivanjem lopte, a Leandro Damiao je klizećim startom ugurao loptu u mrežu. Do odmora je još iz daljine dobro potegao Marcelo, ali je Mendoza bio spreman.

U nastavku se očekivao lak posao za Brazilce, ali za novi šok se pobrinuo Espinoza u 48. minuti. Nakon solo akcije po desnoj strani Espinoza se s dvadesetak metara odlučio na udarac lijevom nogom i pogodio suprotni donji kut vratara Gabriela za drugo vodstvo Hondurasa na utakmici.

No, ono je trajalo tek dvije minute. Braniči Hondurasa su još jednom bili neoprezni u 50. minuti, kada im je u kaznenom prostoru loptu ukrao Leandro Damiao i prisilio Velasqueza na prekršaj za najstrožu kaznu. Precizan s bijele točke bio je Neymar, a isti je igrač odradio i veliki dio posla kod trećeg pogotka Brazila. U 60. minuti je povukao loptu prema suparničkim vratima i u srcu kaznenog prostora uposlio Leandra, koji se lakoćom oslobodio svog čuvara i pogodio za 3:2.

Reprezentativci Hondurasa su veliku priliku za izjednačenje imali pet minuta kasnije, ali nakon kornera i velike gužve pred brazilskim vratima, nisu uspjeli ugurati loptu u Gabrielovu mrežu. U 90. minuti "pocrvenio" je i strijelac drugog pogotka Espinoza pa je Honduras susret završio s devetoricom igrača.

U posljednjih dvadesetak minuta Brazilci su uspješno čuvali loptu, obranili teško stečenu prednost te u konačnici uz dosta poteškoća izborili nastup u polufinalu koje je na rasporedu u utorak 7. kolovoza.

Olimpijske igre, završnica

četvrtfinale

Japan3:0Egipat
Meksiko4:2 *Senegal
Brazil3:2Honduras
Velika Britanija4:5 **Južna Koreja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!