Nogomet

Zadarska "vrućina" za Dinamo, riječka prijetnja čistoj osječkoj mreži

Sportnet • subota, 18.08.2012.
Zadarska "vrućina" za Dinamo, riječka prijetnja čistoj osječkoj mreži
Foto: Antonio Pejić

Nakon petog poraza Zagreba, MAXtv Prva liga nastavlja se s četiri subotnje utakmice, uz gostovanje prvaka na Stanovima te Rijeke u Gradskom vrtu...

Prvenstveni raspored donio je Zadranima u ovom dijelu sezone oglede s tri vrlo snažna protivnika, redom pretendenta na pozicije u vrhu ljestvice. Nakon Hajduka i Slaven Belupa, slijedi domaći ispit protiv aktualnog prvaka Dinama, kluba s kojim posljednjih godina igrači pod vodstvom Dalibora Zebića imaju više nego zadovoljavajući učinak.

Ovaj put u ogled protiv zagrebačkog sastava ulaze nakon dva uzastopna poraza, s ukupno dva osvojena boda, svjesni kako za protivnika imaju najjaču momčad MAXtv Prve lige. Osvojeni bod stoga bi značio puno, a i postavljena taktika bit će bliža onoj za gostujuće utakmice, nešto zatvorenija formacija usmjerena na kontranapade.

Zebić s mnogo problema dočekuje Dinamovce i na travnjak će morati poslati i neke igrače koji nisu u optimalnoj formi. Surać će unatoč poteškoćama s ozljedom vjerojatno "u vatru" od prve minute, dok za nastup konkuriraju i povratnik Dragan Župan te Antonio Mršić, nedovoljno spremni veznjak izuzetno bitan za igru zadarskog kluba.

Nedostaju: Ježina (ozljeda)

Četiri uzastopne utakmice bez pobjede i jedini poraz u prošlom prvenstvu svakako nije statistika kojom će se Dinamovci ohrabrivati uoči gostovanja u Stanovima. Od 20 međusobnh ogleda u Zadru, Dinamo je slavio devet puta, sedam puta odigrao neriješeno, a četiri je puta poražen. Iako gubitak bodova ne bi koban u ovoj fazi natjecanja, pozitivan rezultat svakako bi odgovarao radi atmosfere uoči utakmice s Mariborom.

"Čeka nas momčad koja protiv Dinama nema što izgubiti, imaju veliku podršku gledatelja i bit će to prava nogometna, 'vruća' atmosfera. Od svoje momčadi očekujem da pokaže 'petlju'", najavio je trener Dinama Ante Čačić, inače bivši trener Zadra koji nikad nije pobijedio u Stanovima.

Mateo Kovačić i Ivan Krstanović uključili su se u rad momčadi, ali još nisu spremni za igru. Za utakmicu neće konkurirati ni Milan Badelj koji će se odmarati za Maribor i Ivan Tomečak koji ima upalu pubične kosti. Sammir kreće od početka.

Nedostaju: Badelj (odmor), Kovačić, Krstanović, Tomečak (ozljede)

Nakon četiri odigrana kola nogometaši Osijeka nalaze se na četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice, zadovoljni rezultatom kojeg su ostvarili na otvaranju sezone. Prikupljeni su bodovi na gostovanjima kod Intera, Zadra i Lokomotive, na domaćem terenu svladan je ove sezone iznimno loš Zagreb pa će protiv dvoboj protiv Rijeke na domaćem terenu Gradskog vrta biti pravi pokazatelj vrijednosti i dosega ove ekipe, kako obrambeno, tako i napadački.

Osijek je jedina ekipa koja u dosad odigranim susretima nije primila pogodak: "Četiri utakmice bez primljenog gola i pet osvojenih bodova na gostovanjima, to je rezultat za uvažavanje. Rijeka je vrlo organizirana i iskusna momčad, svi znaju koliko je uloženo ove sezone, no dosadašnji nam rezultati pomažu. Očekujem i podršku s tribina te se nadam da će mreža ostati netaknuta, ali i da ćemo nastaviti niz nepobjedivosti," kazao je osječki strateg Stanko Mršić.

Odlična obrana na čelu s Vargićem ponovno će imati na raspolaganju kapetana Smoju i Leškovića, koji se vraćaju nakon suspenzije, no, zbog problema s ozljedama igrača, sastav bi protiv Rijeke trebao izgledati: Vargić - Lešković (Ibriks), Smoje, Vrgoč, Aleksić - Jugović, Novaković, Kurtović, J. Mišić - Perošević, Zulim.

Nedostaju: Šorša, Pušić, Miličević (ozljeda); Kvržić, Ibriks (upitni)

Rijeka nakon pobjede u Kranjčevićevoj protiv Zagreba i domaćeg remija s Lokomotivom ide na noge Osijeku, momčadi koja u prva četiri kola ne zna za poraz, ali i za primljen pogodak. Čvrsta momčad u Gradskom vrtu zasigurno će biti neugodan protivnik Rijeci, koja još uvijek muku muči s uigravanjem svoje nove ekipe.

Elvis Scoria će u dvoboju s Osijekom morati napraviti neke preinake, jer je zbog ozljede zadobivene u prošlom kolu Mierzejewski izvan stroja mjesec dana. Poljaku je pukla jagodična kost u jednom zračnom dvoboju, a umjesto njega trebao bi zaigrati mladi Mato Miloš. Goran Mujanović mogao bi dobiti više minuta u ovom susretu, nakon što je kratko ušao u utakmici protiv Lokomotive.

Leon Benko je napokon zabio u prvenstvu, što daje velike nade Scoriji i momčadi Rijeke da će im napokon krenuti. Vesele i odlični nastupi Ivora Weitzera, ovosezonskog pojačanja iz Pomorca, koji je pokazao da je došao igrati nogomet i dati sve od sebe za momčad s Kantride, koja će zasigurno igrati na pobjedu u Gradskom vrtu.

Nedostaju: Mierzejewski (ozljeda)

Proteklog vikenda Split je bio nadomak velike pobjede na Maksimiru protiv Dinama. Na poluvrijeme je otišao s prednošću 2:0, da bi utakmicu završio s porazom 4:2. Tako se nastavio toplo-hladni ritam Bašićeve momčadi, koja poslije četiri kola ima dvije pobjede i dva poraza.

"Mogli smo i bolje, ali zadovoljni smo jer imali smo težak ciklus. Najviše mi je žao Dinama. Za tu utakmicu pripremali smo se dugo i bili smo na dobrom putu. Sada nam je najvažnija Cibalia. Oni imaju dosta kvalitetnih igrača, imaju tek jedan bod i pokušat će popraviti dojam. Mi smo izraziti favoriti i napravit ćemo sve da dođemo do sva tri boda", kaže Bašić.

U sastavu Crvenih i dalje nema ozlijeđenog Ivice Križanca, no cilj je jasan - pobjeda. Split sada ulazi u seriju relativno lakših utakmica. Nakon Cibalije gostuju u Puli te potom na Parku mladeži dočekuju Inter i Zadar. Eventualna tri boda protiv Vinkovčana došla bi idealno kao uvertira u te dvoboje.

Nedostaju: Križanac, Babić, Pirić, Serdarušić (ozljede), Radeljić (administracija)

Dvostruki domaći program Cibaliji nije donio željene rezultate nakon što je klupu preuzeo Željko Kopić, a sljedeći je ispit gostovanje na Parku mladeži. Kopić je svjestan težine izazova u gradu pod Marjanom, no zahtijeva da njegovi izabranici "poginu" na terenu. "Split je dobra momčad, posebno na svojem terenu, ali očekujem da damo sve od sebe kako bismo ostvarili pozitivan rezultat. Želim da odigramo utakmicu s puno više trke, agresivnosti i taktičke discipline nego što je to prije bio slučaj", izjavio je strateg Vinkovčana.

U proteklih sedam dana bilo je prometno i u rubrici "odlasci/dolasci". Iskusni napadač Dino Kresinger preselio je u novoosnovanog australskog prvoligaša Western Sydney Wanderers, dok se u istoj liniji momčad pojačala bivšim igračem Varaždina Nikom Tokićem.

"Nema plakanja, u Splitu moramo odigrati kvalitetnu utakmicu. Potreban nam je maksimalan angažman svih kako bismo opstali i učinit ćemo sve da izvučemo što više možemo", istaknuo je novi kormilar vinkovačkog broda koji će, prema najavama, napraviti tek jednu promjenu u prvih 11 u odnosu na postavu koja je istrčala protiv Puljana. Umjesto Tomislava Pavličića u napadu će zaigrati Ivan Koledić.

Nedostaju: Gegić (kartoni)

Puljani su u četvrtom kolu uspjeli doći do prve ovosezonske pobjede u domaćem prvenstvu. Na gostovanju su minimalno svladali Cibaliju, a sada ta tri boda žele potvrditi slavljem pred svojim navijačima protiv zaprešićkog Intera. Bit će to prilika sastavu Igora Pamića da pobjegne iz opasne zone.

Na stadionu Aldo Drosina rijetko kad gostujuća momčad odnosi bodove, Dinamo je prekinuo niz neporaženosti Istre 1961 od deset utakmica, a tome će se nadati i igrači Borimira Perkovića. Istrane su u zadnje vrijeme često pogađale ozljede bitnih igrača, a to se nastavilo i uoči petog kola. Iz kadra je ispao Igor Čagalj koji se ozlijedio u Vinkovcima, ali polako se punim treninzima vraćaju Alen Pamić, Siniša Linić i Tomislav Havojić.

Zeleno-žuti su i prije ovog kola odigrali jednu prijateljsku utakmicu u kojoj je Pamić tražio rješenja za rupe nastale brojnim izostancima. U Rovinju je pobijeđena istoimena momčad rezultatom 2:1, a pogotke su postigli Goran Roce i Krešimir Prgomet. Protiv Zaprešićana je otvoreno mjesto stopera, a za tu poziciju će konkurirati Ivan Zgrablić, Fausto Budicin i Denis Ljubović.

Nedostaju: Čagalj, Anđelković, Stranatić (ozljede)

Sastav Borimira Perkovića u Pulu putuje s nadom kako će uzeti prvu pobjedu u novoj sezoni MAXtv Prve lige. Zaprešićani su u uvodna četiri kola uspjeli uzeti samo dva boda, a u posljednjem susretu Osijek ih je "naprašio" s 3:0. Slavlje na Aldo Drosini čini se teškim zadatkom.

Inter ima određenih problema s realizacijom. U dosadašnjih 360 minuta igre njegovi su nogometaši uspjeli samo dva puta pronaći put do suparničke mreže, dok je s druge strane obrana primila šest pogodaka. Perković će morati bolje posložiti stvari u oba segmenta igre ukoliko iz Istre misli otići neporažen, što je osnovni cilj.

Dokaz neučinkovitoj igri je i rezultat u prijateljskom susretu protiv Lekenika koji je prošle sezone igrao u 4. HNL. Div iz predgrađa je izvukao remi 1:1, a Lekenik može žaliti što nije iskoristio još nekoliko dobrih prilika. Trener Žutih isprobao je većinu igrača, a jedini strijelac bio je Tomi Jurić s bijele točke. U Puli bi za Inter mogao debitirati Josip Milardović koji je nedavno pristupio klubu, a igra na poziciji zadnjeg veznog.

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2012. u 10:02
    pobjede Dinama,Splita i Istre,neriješeno u Osijeku.....haha sve sam pogodio
    Obrisan korisnik
  • Tizzou18.08.2012. u 22:01
    Inter opet pregažen nakon što su pokazali znakove života...
    Tizzou
  • ttt200818.08.2012. u 19:55
    Ajmo žuto plavi:-)
    ttt2008
  • Obrisan korisnik18.08.2012. u 18:34
    Ima negdje stream za rijeku?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.08.2012. u 16:09
    glatka pobjeda zadra
    Obrisan korisnik