Rukomet

Super Globe: Atletico sigurno do polufinala, Obrvan i Zagrebaši ponovno poraženi

Zvonka Keliš • utorak, 28.08.2012.
Super Globe: Atletico sigurno do polufinala, Obrvan i Zagrebaši ponovno poraženi

Turnir kontinentalnih klupskih prvaka stigao je i do svog drugog kola u kojem su u skupini A svoje mjesto u polufinalu izborili prošlogodišnji finalist Atletico de Madrid te afrički prvak Al-Zamalek koji je pomalo neočekivano izbacio domaćeg predstavnika Al Jaisha predvođenog Ivicom Obrvanom i nekolicinom Zagrebaša.

Svjetsko klupsko prvenstvo koje se ovih dana održava u Dohi stiglo je i do svog drugoga dana natjecanja po skupinama. Nakon zanimljivog prvog kola u ponedjeljak u kojem su u skupini A pobjede očekivano ostvarili prošlogodišnji finalist Super Globea Atletico de Madrid te egipatski predstavnik Al-Zamalek, kao i azijski prvak Mudhar te europski i svjetski klupski prvak Kiel u skupini B, ništa manje zanimljivo nije bilo u nastavku natjecanja.

Dan je u Kataru odlično otvoren brazilsko-španjolskim dvobojem Sao Bernarda i Atletico de Madrida u kojem je nakon izuzetno napetog prvoga dijela iskustvo Španjolaca presudilo u nastavku, dok je ogled za kraj ovog uzbudljivog rukometnog dana ponudio nanovo izjednačenu borbu Al Jaisha i Al-Zamaleka koja na koncu ipak završava sigurnom pobjedom domaćina.

Sao Bernardo - Atletico de Madrid 27:34 (16:16)

Španjolski viceprvak drugoga je dana natjecanja u Dohi ostao siguran na svom putu ka polufinalu turniru te osiguranim novim slavljem već može razmišljati o onome što ga očekuje nakon borbe po skupinama. Ponovno je momčad iz Madrida prvu polovicu susreta iskoristila kako bi podrobnije promotrila protivnika čime mu je dopustila da ogled drži u laganoj neizvjesnosti, no potom je trener Talant Dujšebajev promijenio taktiku, sve je više rotirao igrače te je doveo Atletico do druge pobjede na Super Globeu.

"Igrali smo mnogo bolje no u prvom susretu na turniru te se vidi kako se razvijamo korak po korak. Odličnu utakmicu odradio je danas Sao Bernardo te je pokazao veliki napredak. Za sam rukomet uopće dobro je to što momčadi poput ove brazilske mogu napredovati i steći iskustvo putem ovakvih turnira kao što je Super Globe", izjavio je nakon druge pobjede u Dohi trener Dujšebajev.

Iako je brazilska ekipa motivirano i čvrsto krenula u dvoboj na koncu ponovno nije imala snage da cijeli susret odigra u visokom ritmu što ju je koštalo pobjede kao i dan ranije u susretu s Al-Zamalekom. Izjednačeno je i napeto tako bilo sve do 19. minute kada se Španjolci pogocima Masachsa, Lazarova i Gojuna uspijevaju odvojiti po prvi puta na +2 (10:8), no Brazilci odmah poravnavaju rezultat koji takav ostaje sve do kraja prvoga dijela (16:16).

Nakon lagane prilagodbe Dujšebajev je kao i prvoga dana na poluvremenu ponovno posložio svoje trupe kojima su u nastavku bile potrebne tek tri minute kako bi se odvojili na tri pogotka prednosti (19:16) nakon čega njihovo vodstvo raste sve do +9 (30:21) desetak minuta prije kraja dvoboja. Tek pet puta uspio je brazilski napad probiti čvrstu madridsku obranu u dvadeset minuta nastavka, a iako do konca trener Atletica dosta rotira te daje priliku svojim mlađim snagama to nije ugrozilo drugo slavlje Španjolaca na turniru (34:27).

Odličan je u redovima pobjednika bio Mariusz Jurkiewicz sa šest postignutih pogodaka, po pet su dodali David Davis i Josep Masachs, dok se bivši Zagrebaš Jakov Gojun dva puta upisao u strijelce. Kod Sao Bernarda se, pak, istaknuo Carlos Castillo također sa šest golova. Prvi vratar susreta ponovno je bio Jose Hombrados s deset obrana, dok su brazilski golmani zajedno zaustavili sedam lopti.

Al Jaish - Al-Zamalek 24:27 (12:12)

Na kraju zanimljivog rukometnog dana u dvorani Al Gharafa na teren su izašle ekipe katarskog Al Jaisha i egipatskog Al-Zamaleka. Nakon što je afrička momčad prvoga dana bila bolja od Brazilaca potrebna joj je bila još jedna pobjeda kako bi se promaknula u sigurnog polufinalistu Super Globea, dok bi igrači Ivice Obrvana slavljem malo začinili borbu za nastavak natjecanja u skupini A, no to se nije dogodilo.

Skupina A

Ljestvica:
1. Atletico de Madrid 4 boda
2. Al-Zamalek 4 boda
3. Al Jaish 0 bodova
4. Sao Bernardo 0 bodova

U prvom dijelu ogleda napeto je bilo od samoga starta u kojemu je zablistao kapetan hrvatskog prvaka CO Zagreba, Zlatko Horvat, s pet postignutih pogodaka čime je svoju ekipu držao u rezultatskom egalu do isteka 30. minute (12:12). Međutim, nastavak je bio koban za domaćeg predstavnika pojačanog Zagrebovim snagama, naime, Al-Zamalek se prvotno odvaja na 14:12, a nakon što Manojlović i Šprem ponovno vraćaju utakmicu na početak (14:14) do same završnice Egipćani stižu na +4 (23:19). Očuvao je potom afrički predstavnik svoju prednost do kraja dvoboja te je svojim drugim slavljem na turniru (27:24) priredio pravu malu senzaciju izbacivši domaćeg predstavnika iz borbe za polufinale te je tako sebi tamo osigurao svoje mjesto.

U redovima pobjednika najefikasniji su bili Hussein Zaki i Mohamed Sanad s po šest postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Al Jaisha bio Zlatko Horvat sa sedam golova. Odličan je bio i Lovro Šprem koji se pet puta upisao u strijelce, dok su David Špiler i Bojan Skoko tri puta bili uspješni. Katarskoj ekipi na koncu nije pomogao ni raspoloženi Darko Stanić koji je uspio obraniti 17 lopti.

Nakon poraza njegove momčadi, drugoga na ovome turniru, nimalo zadovoljan nije bio trener Obrvan: "Ljut sam ishodom susreta, ali i cijelim njegovim tijekom. Zamalek je bio fizički jača momčad te je bio bolje taktički posložen. Naš su problem ponovno bili strani igrači koji su nam naknadno stigli i koji se nisu uspjeli uigrati da djeluju kao jedno. To je sve što se može reći na naš rezultat."

Nakon što su Atletico de Madrid i Al-Zamalek osigurali svoja mjesta u polufinalu već nakon dva dana natjecanja, onaj treći slijedi tek kao borba za prestiž i tu jednu pobjedu dvije do sada poražene ekipe, dok će pobjednici zaigrati za sam vrh skupine A. Prvi će na teren trećega dana natjecanja Atletico de Madrid i Al-Zamalek, a nakon njih snage će odmjeriti Al Jaish i Sao Bernardo.

IHF Super Globe, Katar:

2. kolo:
Sao Bernardo - Atletico de Madrid 27:34
Al Jaish - Al-Zamalek 24:27

3. kolo, raspored:
Atletico de Madrid - Al-Zamalek
Al Jaish - Sao Bernardo

(foto: Página Oficial Balonmano Atlético de Madrid, Facebook)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!