Nogomet

Sraz fenjeraša pod imperativom pobjede, Rijeka na iskupljenju kod Cibalije

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 29.09.2012.
Sraz fenjeraša pod imperativom pobjede, Rijeka na iskupljenju kod Cibalije
Foto: Bruno Karadža

Uz veliki derbi Dinama i Hajduka, još će osam hrvatski prvoligaša u subotu na terene, a od posebne će važnosti deseto kolo biti Zadru i Zagrebu, koji u međusobnom okršaju traže bijeg s dna...

Istra je u dvobojima sa zagrebačkim momčadima u posljednja dva kola uzela samo jedan bod, te je pala na osmo mjesto na tablici i pokvarila dosadašnji dobar učinak. Ove subote na Aldo Drosinu dolazi Osijek koji ima dva boda više, te će Puljani tražiti pobjedu kako bi preskočili svoje sljedeće protivnike.

Zeleno-žuti su sredinom tjedna odradili obveze u Hrvatskom kupu. Igor Pamić je u Višnjevcu poslao na teren nešto izmijenjenu ekipu, no uspjeli su svladati solidnog domaćina. Upravo će protiv Osijeka Istra igrati u osmini finala, te će subotnji dvoboj poslužiti i kao priprema za Kup. Alen Pamić neće moći nastupiti zbog kartona, a neće biti niti Siniše Linića koji se lagano ozlijedio, a i trener mu je uputio dosta oštre kritike na račun posljednjih igara.

"Očekuje nas težak posao. Morat ćemo biti puno agresivniji i koncentriraniji. Osijek je puno opasniji od Intera i Zagreba, jako su brzi i jako brzo se otvaraju. Sigurno neće srljati pa ćemo ih morati kontrolirano napadati. Bit će to zahtjevna utakmica, ali želimo tri boda", rekao je strateg pulskog sastava.

Nedostaju: Linić (ozljeda), Pamić (kartoni)

Nogometaši Osijeka nakon uspješnog gostovanja u Kupu na Pagu kod Novalje nisu se niti vraćali u Slavoniju, nego su produžili prema Puli, gdje ih očekuje susret s Istrom 1961. Pobjeda u slavonskom derbiju protekle subote protiv velikog rivala dala im je dodatni poticaj za nastavak sezone.

Obrana Osječana uvjerljivo je najbolja u čitavoj MAXtv Prvoj ligi sa samo četiri primljena pogotka. Osim odličnog stoperskog dvojca, iskazao se i vratar Ivan Vargić, koji je na početku sezone trpio brojne kritike i bio osporavan: "Puljani su opasan protivnik, a igraju sličnim stilom kao i mi. Čvrsto, zatvoreno i na protunapade. Idemo po pobjedu pa što bude, ali često su to bile utakmice u kojima je samo jedan pogodak odlučivao."

U utakmici u kojoj se očekuje mali broj pogodaka, svaka pa i najmanja pogreška možda će odlučiti utakmicu, a Bijelo-plavi su kroz dosadašnjih devet odigranih kola, a pogotovo protiv Hajduka i Dinama, pokazali kako mogu odigrati na rezultat. Iz njihovih redova najavljuje se pohod na sva tri boda, ali vjerojatno bi i bodom bili zadovoljni.

Nedostaju: Aleksić, Perošević (kartoni), Šorša, Jugović, Pušić, Petrović, Zubak (ozljeda)

Cibalia se nakon "izleta" u Novi Vinodolski i korektno odrađenog posla pobjedom u šesnaestini finala Hrvatskog nogometnog kupa protiv Vinodola (0:2) vratila u Vinkovce, gdje je očekuje sraz protiv posrnule Rijeke. Vinkovčani ne bi imali ništa protiv ponavljanja ishoda posljednjeg međusobnog dvoboja u travnju, kada su slavili 2:0 pogocima Koledića i Mazalovića.

"Imali su briljantan rezultat u Prvoj ligi, sad su sigurno malo poljuljani nakon kup-utakmice. Hoće li to djelovati na njih, nije naša briga. Na nama je da budemo izvrsni, da nastavimo u ritmu dobrih igara, za pobjedu trebamo odigrati utakmicu sezone, sve ispod toga neće ići", najavio je utakmicu strateg Vinkovčana Željko Kopić.

U kadru Nebeskoplavih u odnosu na kup-susret protiv Vinodola neće biti velikih promjena, tek će suspendiranog Tomislava Mazalovića u veznom redu zamijeniti Marko Čulić. Samouvjeren je, pak, bio branič Matej Mitrović. "Očekujem pobjedu, dobar pristup i igru, dižemo se zadnjih nekoliko utakmica i ne očekujem ništa drugo nego pobjedu", rekao je.

Nedostaju: Mazalović (kartoni), Jonjić (ozljeda), Matković (kondicija)

Nakon pobjeda protiv Hajduka, Slaven Belupa i Dinama činilo se kako Rijekinom sjajnom nizu neće biti kraja. Ipak, igrači Elvisa Scorije opustili su se i bili kažnjeni u Nedelišću, gdje su od istoimenog domaćina ispali već u šesnaestini finala Hrvatskog kupa. Atmosfera je malo uzburkana, ali vremena za žaljenje nema, jer u desetom kolu Riječane put odvodi prema Vinkovcima u goste Cibaliji.

"Za ovaj poraz nema opravdanja. Nismo dali sve od sebe na terenu i to nam se na kraju vratilo. Sada moramo pustiti Nedelišće iza sebe i okrenuti se Cibaliji, prilika je to za kakvo-takvo iskupljenje našim navijačima. Svjesni smo kvalitete koju posjedujemo nakon tri velike ligaške pobjede, ali bitno je ponoviti taj pristup i u Vinkovcima", rekao je nakon poraza u Nedelišću veznjak Rijeke Damir Kreilach.

Napad Riječana u Vinkovcima predvodit će Cesarec i Benko, tragičar susreta u Nedelišću. U vezni red nakon izostanka protiv Dinama vraća se Josip Brezovec, a Elvis Scoria i dalje ne može računati na Lukasza Mierzejewskog, koji se nije u potpunosti oporavio od ozljede zadobivene još u četvrtom kolu protiv Lokomotive.

Nedostaju: Mierzejewski (ozljeda)

U desetom kolu domaćeg nogometnog prvenstva Inter nastavlja s domaćinstvima protiv bolje plasiranih klubova. U šestom kolu su ugostili Rijeku i slavili s 2:0, dva kola kasnije su remizirali s Hajdukom 1:1, a taj pozitivni niz na domaćem terenu pokušat će nastaviti u subotu, kada u zagrebačkom predgrađu gostuje koprivnički Slaven Belupo.

Inter je u posljednja četiri prvenstvena kola osvojio sedam bodova i to je učinak koji može veseliti stručni stožer Intera na čelu s Borimirom Perkovićem. Osim bodovima, Perković se prošlog tjedna mogao veseliti i sjajnoj igri u Zadru te uvjerljivoj pobjedi s visokih 5:1 uz hat-trick Ante Budimira. No, raspoloženje je pokvario neočekivani poraz u Kupu od drugoligaša Gorice. Strateg Intera je pokušao sačuvati Šarića, Oršića i Budimira, no njihove zamjene zajedno s ostatkom momčadi nisu opravdale povjerenje i Inter je stradao s visokih 3:0.

Priliku za iskupljenje Inter ima u dvoboju sa snažnim Slavenom, u kojem će pokušati doći do novih bodova i na tablici zadržati barem minimalnu prednost ispred vinkovačke Cibalije.

Nedostaju: nitko

Iako im statistika ne ide na ruku što se pobjeda u Zaprešiću tiče, Farmaceuti k Interu idu osokoljeni pobjedom u Kupu, spremni ponovno početi pobjednički niz. No, zbog okrutnog tempa u kojem su praktički od sredine ljeta zbog europskih utakmica, Koprivničani u svojim redovima imaju pregršt izostanaka.

Trener Roy Ferenčina na raspolaganju nema čak sedmoricu igrača koji su konkurenti za prvu postavu, no to neće koristiti kao alibi. Stručni stožer naime smatra da u utakmice ekipa mora ulaziti hrabrije no do sada, da je bilo dosta ganjanja negativnog rezultata i da treba razmišljati o konkurentima za prva tri mjesta tablice, koji su se opasno približili.

U vrhu napada najavljen je Bušić, a pomoćni trener Pavo Crnac je o napadaču kazao: "Jako mi je drago da nam se Bušić vratio s golom u Splitu i s dva protiv Ivančice. Takvog ga trebamo, vraća nam povjerenje ukazano minutažom, nadajmo se da će nastaviti u tom ritmu"

Nedostaju: Delić, Purić, Rak, Vugrinec, Šaban (ozljede), Kokalović, Maras (kartoni)

Nemirni su dani iza nogometaša Zadra, koje je nakon visokog domaćeg poraza od Intera napustio dosadašnji trener Dalibor Zebić. Pod tjednom je, doduše, pogocima Ćurjurića i Mršića apsolvirana prepreka u Hrvatskom kupu, momčad Konavljanina, no prvenstvena realnost podsjeća da igrači koje zasad vode Milin i pomoćnik mu Jurić moraju hitno tražiti bijeg s dna.

S obzirom na jednako nezavidnu poziciju Zagreba, pobjeda u derbiju začelja nameće se kao imperativ, a tri boda pomogla bi u hvatanju priključka s Cibalijom i Interom, koji "balansiraju" na rubu zone ispadanja. "Ne bojim se. Mislim da će Zagreb pasti u Zadru", ipak je optimističan Milin uoči utakmice.

Zadar će prema najavama nastupiti u sastavu Gluić, Jerbić, Prahić, Sarić, Bilaver, Banović, Surać, Heister, Župan, Begonja i Ivančić, a pravo nastupa zbog žutih kartona nema Ivan-Anton Vasilj. "Svi se igrači moraju podrediti momčadi te dati i posljednji atom snage za nju", naglasio je trener Zadrana.

Nedostaju: Vasilj (kartoni)

Po dolasku Luke Bonačića na kormilo Pjesnika iz Kranjčevićeve počeli su stizati i prvi bodovi na njihov konto, a na gostovanju u Zadru traži se nastavak tog pozitivnog niza, tim više što se igra protiv momčadi koja se profilirala kao jedan od glavnih kandidata za ispadanja. Stoga si Zagreb ne smije dopustiti loš rezultat na Stanovima.

"U Zadru u subotu možemo mnogo dobiti, ali se isto tako možemo učvrstiti tamo gdje smo već bili. Tek smo provirili glavom malo iznad vode i do sigurne plićine čeka nas još dosta iskušenja", slikovito se izrazio Bonačić uoči puta, a dobro je raspoloženje donijela i pobjeda u Kupu protiv Zrinskog. U Tordincima je bilo 4:0.

Na teren bi Zagreb trebao istrčati u sastavu Livaković, Jurendić, Pavlović, Nadarević, Štiglec, Oršulić, Štrok, Šovšić, Mitrović, Abdurahimi i Medić, jer se napadač na vrijeme oporavio, a na klupi će sjediti Vidaković, Barišić, Bevab, Handžić, Trepšić, Djengoue i Vojtuš. Zbog ozljede će izostati Pelaić, a Dedića je zaustavila bolest.

Nedostaju: Pelaić (ozljeda), Dedić (bolest)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5529.09.2012. u 12:28
    Ajmo Slaven!!
    Assassin55
  • LazialZD29.09.2012. u 10:38
    Za Zadar je danas sad ili nikad ! Ajmo momci po prva 3boda vrime je...
    LazialZD
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 10:29
    ajde Osječeeee zabijaj golove do nove pobjede!!
    Obrisan korisnik
  • ttt200829.09.2012. u 09:42
    Ideme žuti!
    ttt2008
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 09:07
    Ajmo Cibaliooooooo
    Obrisan korisnik