Nogomet

Video: Livaja zabio u pobjedi Intera, Pranjićev Sporting iznenađujuće deklasiran u Mađarskoj

Ivan Dominik • četvrtak, 04.10.2012.
Video: Livaja zabio u pobjedi Intera, Pranjićev Sporting iznenađujuće deklasiran u Mađarskoj
Foto: EPA

Drugo kolo Europske lige u skupinama G, H i I bilo je i više nego uzbudljivo. Hrvatski reprezentativci, bivši ili sadašnji, ostvarili su polovične rezultate odigravši cijele utakmice, međutim, najveća je hrvatska zvijezda bio mladi Marko Livaja, koji je odigrao cijeli susret za Inter protiv Neftčija te je pritom i zabio. Pranjićev je Sporting iznenađujuće stradao u Mađarskoj, dok je Lovren sa svojim Lavovima u Izraelu proživio pravu dramu...

Skupina G

Basel - Genk 2:2 (0:2)
(Streller (pen.) 71', 84'/ De Ceulaer 10', Vossen 38')

Švicarskom Baselu došao je u goste motivirani i jaki Genk koji je u velikom naletu i u sjajnoj formi od četiri pobijeđene utakmice zaredom. Igrači Basela nisu s dovoljno opreza i respekta gledali na goste pa su ih Belgijci kaznili već nakon deset minuta igre, kada je prvi put na susretu zatresena mreža domaćina. Zabio je Benjamin De Ceulaer, a do kraja prvih 45 minuta Genk zabija još jednom.

Jelle Vossen bio je egzekutor za 2:0 Genka, na dodavanje strijelca prvog gola, odnosno za prednost koju su gosti odnijeli sa sobom u svlačionicu. U nastavku se Basel dugo tražio, ali je igrao mnogo bolje te je u završnici susreta našao rješenje za igru Genka. Junak utakmice za domaće bio je Švicarac Marco Streller, koji je s dva pogotka, prvim iz penala i drugim iz igre, donio bod svojoj ekipi.


Videoton - Sporting 3:0 (3:0)
(Paulo Vinicius 15', Filipe Oliveira 21', Nikolić 35')

Fenomenalan početak i ulazak u utakmicu imao je mađarski Videoton protiv Sportinga, za koji je bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, počeo na lijevom beku od prve minute. Stoper Paulo Vinicius zabio je za rano vodstvo domaćih već nakon 15 minuta igre, a pratio ga je Filipe Oliveira, koji je udvostručio domaće vodstvo šest minuta kasnije. Do kraja poluvremena domaći su izgradili ogromnu prednost od 3:0, koju je postavio najistureniji napadač Videotona, Nemanja Nikolić.

Nakon odmora Portugalci se "bude" i otvaraju prema naprijed ponukani velikim deficitom u kojem su se našli poslije nešto više od pola sata igre. Međutim, unatoč svim pokušajima, a najviše najaktivnijeg napadača Rickyja Van Wolfswinkela, Sporting ne uspijeva zabiti ni približiti se sjajnim domaćinima, koji su se do kraja dvoboja odlično branili, iskontrolirali susret i na kraju slavili. Danijel Pranjić odigrao je čitav susret za lisabonski klub.

Skupina H

Neftči Baku - Inter 1:3 (0:3)
(Canales 53'/ Coutinho 10', Obi 30', Livaja 42')

Inter je u azerbejdžansku prijestolnicu Baku doputovao u statusu velikog favorita, unatoč slabijim predstavama u posljednje vrijeme te teškom gostovanju na samom istoku Europe. Tu je ulogu vrlo brzo počeo opravdavati te je do poluvremena sagradio veliku prednost od 3:0. Nakon deset minuta igre "pipu je otvorio" Brazilac Coutinho, a 20 minuta zatim je vodstvo Nerazzurra udvostručio Joel Obi, dok je za oba pogotka asistirao Fredy Guarin.

Pred sam kraj prvog dijela, u 42. minuti, za Inter vrlo lucidnom i spretnom reakcijom pred golom poentira i mladi hrvatski napadač Marko Livaja. Bivši igrač Hajduka počeo je u prvih 11 gostiju, s Coutinhom u napadačkom paru 3-5-2 postave Andree Stramaccionija, te opravdao trenerovo povjerenje zabivši pogodak za konačan ishod poluvremena. U nastavku je Neftči smanjio na 3:1 preko Nicolasa Canalesa, svog najisturenijeg napadača, međutim, nije mogao ništa više pa su bodovi otišli put Giuseppe Meazze. Livaja je dobro odigrao čitav susret imajući još nekoliko dobrih prilika za gol u drugom poluvremenu, ali je ostao na jednom postignutom.


Rubin Kazan - Partizan 2:0 (1:0)
(Karadeniz 44', Rjazancev 48')

Ruski bogataš Rubin iz Kazana prekinuo je pobjedničku seriju od osam trijumfalnih utakmica zaredom beogradskog Partizana. Na svom travnjaku su Srbi dugo odlijevali napadima domaćih, ali su pokleknuli u samoj završnici prvog dijela kada je Vladimira Stojkovića svladao Gökdeniz Karadeniz za minimalno vodstvo Rubina na poluvremenu. Početkom nastavka vodstvo domaćih poduplava Rjazancev i odvodi domaće na veliku razliku.

Kako se kasnije pokazalo, bila je to prevelika i nedostižna prednost za Partizan, koji je svladan s 2:0 u svom drugom nastupu u ovogodišnjoj Europskoj ligi. Imali su i Beograđani svoje prilike, no inicijator prvog, a asistent za drugi pogodak, Roman Jeremenko, bio je prevelik zalogaj za njihovu obranu pa je uz dva pogotka u prvom dijelu Rubin odnio laku pobjedu u prilično jednosmjernom ogledu.

Skupina I

Hapoel Kiryat Shmona - Lyon 3:4 (1:3)
(Abihazira 7', 66' (pen.), Levi 51'/ Fofana 16', 90', Monzon 22', Reveillere 31')

Prava je golijada viđena u Izraelu gdje je Hapoel Kiryat Shmona ugostio Lavove iz Lyona, velikana francuskog i europskog nogometa. Odličnu utakmicu pogotkom otvara domaći napadač Abihazira, no, Lyon okreće rezultat na 3:1 još do odmora preko Fofane, Monzona i naposljetku braniča Reveillerea. No, u nastavku se domaći vraćaju brzim pogocima u egal zahvaljujući Leviju i penalu Abihazire, koji zabija drugi put na utakmici u mrežu Vercoutrea.

Gosti koji su u Izrael praktički došli u drugoj postavi i za koje je Hrvat Dejan Lovren odigrao cijelu utakmicu, do kraja su ogleda ipak smogli snage za još jedan preokret. U posljednjoj minuti susreta legendarni je Steed Malbranque, koji je u susret ušao s klupe, ubacio iz kornera nakon kojeg svojim drugim golom utakmice Gueida Fofana donosi 4:3 pobjedu Lyonu, zabivši pobjednički zgoditak glavom.


Sparta Prag - Athletic Bilbao 3:1 (2:0)
(Zapotocny 25', Balaj 40', Husbauer (pen.) 56'/ De Marcos 73')

Praška Sparta napravila je još jedno, možda i najveće, iznenađenje ovog kola. U domaćoj utakmici slavila je nad Athleticom, koji je katastrofalno ušao u dvoboj s Česima. U prvom dijelu Zapotocny i Balaj zabijaju za usmjeravanje utakmice i veliku prednost Sparte na poluvremenu.

Iz penala Husbauer diže vodstvo na za momčad Marcela Bielse nedostižnih 3:0, potom čileanski trener baca sve karte u napad uvodeći u igru ofenzivce od kojih se najviše ističe ime Fernanda Llorentea. Međutim, to mu se nije isplatilo u ovom dvoboju, iako je ulaskom u završnicu Oscar De Marcos na dodavanje Ikera Muniaina smanjio prednost domaćih. No, to je bilo sve što su Baski uspjeli učiniti u Pragu jer su vrhunskom igrom nogometaši Sparte osigurali pobjedu na Generali Areni.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Basel2:2Genk
MOL Fehervar3:0Sporting
1Genk 69:4+512
2Basel 67:4+39
3MOL Fehervar 66:8-26
4Sporting 64:10-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.10.2012. u 07:56
    Ima dosta dobrih utakmica u EL, čak mi se čini i boljih od LP, bar u početnoj fazi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2012. u 02:46
    Steed Malbranque! Valjda najbolji igrač koji nikada nije dobio fer šansu u repki. Možda je problem što je bijel...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2012. u 02:18
    A što se Livaje tiče, nek mali trpa, nije bitno protiv koga i kako. U pitanju je budućnost HR nogometa, ne prepucavanja sjever-jug, mada sam i sam par puta bocnuo zbog slučaja Livaja. Jel purger il tovar, žut il zelen: koga briga ako danas-sutra imamo vrhunskog centarfora.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2012. u 02:17
    Oprosti brale. Prvo, najveći Hajdukov igrač je Baka, ne Bajdo. Drugo, Prosinečki i Šuker su bolji od obojice. Što se vidi i po klubovima u kojima su igrali tokom karijere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2012. u 00:43
    Neznan zašto vi purgeri nama uvik nabijate na nos šta smo škartali neke kasnije vrhunske igrače dok su bili mlađi,a najbolji hrvatski igrač je purger koji je ostvaria karijeru u Hajduka...
    Obrisan korisnik