Rukomet

Marić ugodno iznenadio, većina standardna, zabrinjava stara garda

Sportnet • ponedjeljak, 15.10.2012.
Marić ugodno iznenadio, većina standardna, zabrinjava stara garda
Foto: Kristijan Komarica

U tjednu za nama hrvatski su rukometaši mahom odrađivali dupli program, a od svih koji su znojem natapali parkete izdvojio se mladi Marino Marić, koji je Schaffhausenu zabio devet golova. I dok je većina ostalih reprezentativaca na standardnoj razini, brine forma u kojoj su najslavniji hrvatski rukometaši, Peru Metličića more brige za koje sam nije kriv, dok je Ivano Balić propustio susret Lige prvaka zbog ozljede…

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Ugodno iznenađenje

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Probudio se kružni napadač CO Zagreba! Fantastičnu utakmicu odigrao je Marino Marić u Schaffhausenu. Zabio devet pogodaka i nagovijestio što se sve od njega može očekivati u ovoj sezoni. Jer, iako ima 22 godine, što se tiče kvalitetnih europskih utakmica, jedan je od iskusnijih u ovoj ekipi. U Banja Luci, kod Borca u SEHA ligi postigao je dva gola, ali je podijelio minutažu s još mlađim Ilijom Brozovićem, koji je pokazao o kakvom se potencijalu radi. Pet puta je svladao protivničkog vratara, nije imao niti jedan promašaj, a za Brozovića su ove regionalne utakmice kao stvorene za brušenje njegova talenta.

Forma u usponu

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Srednji vanjski CO Zagreba polako ulazi u razdoblje gdje je njegova igra sve bolja, pogotovo napadački. Švicarskom predstavniku u Ligi prvaka zabio je pet pogodaka i da nije bilo nekoliko nesmotrenih reakcija u obrani, možda i nepotrebnih isključenja, mogao bi njegov nastup dobiti jako visoku ocjenu. U regionalnoj SEHA ligi, na gostovanju kod Borca, ponovno je bio jedan od efikasnijih u Golužinoj ekipi. Postigao je četiri gola, za što mu je trebalo šest pokušaja. Idući suparnik Zagrebaša je Barcelona, a upravo je mlađi Valčić bio jedan od junaka povijesne pobjede u Španjolskoj u veljači ove godine. Možda će se povijest ponoviti?

Ivan Čupić: (Kielce) Odličan je i uvjerljiv tjedan iza momčadi poljskog Kielcea koja je predvođena hrvatskim rukometašima nastavila s dobrim igrama kako u nacionalnom prvenstvu tako i u Ligi prvaka. U utorak su tako igrači Bogdana Wente s velikih 11 pogodaka razlike svladali ekipu Szczecina da bi u subotu u natjecanju za prvaka Europe trećim uzastopnim slavljem potvrdili svoju dominaciju u skupini C. Bolji su rukometaši Kielcea ovoga puta bili od slovenskog Gorenja Velenja sa šest pogodaka razlike. Trenutno treći strijelac Lige prvaka s 24 pogotka tjedan je otvorio s deset pogodaka u mreži Szczecina da bi potom Slovencima utrpao tri lopte.

Na standardnoj razini

Mirko Alilović (Veszprem): Mađarski prvak u proteklom je tjednu odradio dvije utakmice. Jednu u sklopu domaćeg prvenstva te u nedjelju treće kolo Lige prvaka protiv Atletica. Veszprém je susret protiv Gyöngyösa arhivirao rezultatom 36:19, a Alilović je u pobjedu ugradio šest obrana. Jednako toliko pravovremenih reakcija upisao je i u nedjelju na gostovanju kod španjolskog doprvaka. Atleticov vratar Magnus Dahl zaustavio je 11 lopti kao najuspješniji čuvar mreže u ovom susretu, no najvrjednija je bila ona Mirkova Lazarovu s linije sedam metara nakon koje je Nagy poentirao za minimalno slavlje i nova tri boda.

Denis Buntić (Kielce): Poljski prvak opet je imao dupli program, prvo je u utorak igrao domaće prvenstvo, a potom u subotu Ligu prvaka. U utakmici protiv Gaz-Systema Buntić je čuvao snagu i sa dva pogotka sudjelovao u pobjedi svoje momčadi od 39:28, da bi bolji učinak imao u pobjedi nad Gorenjem, a u 30 golova Kielcea ugradio je svoja tri gola iz pet šuteva.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U posljednjih sedam dana HSV je odigrao dvije utakmice. U domaćem prvenstvu slavio je na gostovanju kod Mindena s uvjerljivih 12 poena razlike, a Duvnjak je u toj utakmici zabio pet golova (šut iz igre 5/10). Rukometaši iz Hamburga uspješno su prošli i gostovanje u Ligi prvaka kod francuskog Montpelliera, a srednji vanjski hrvatske reprezentacije je u toj utakmici bio nešto precizniji u realizaciji. Zabio je četiri pogotka iz pet pokušaja i zaradio jedno isključenje.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Horvat je predvodio ekipu u Švicarskoj, bio je drugi strijelac sa sedam postignutih golova, siguran s linije sedam metara. Protiv Borca u nedjelju samo je mali dio utakmice proveo na parketu, zabio dva sedmerca, jednom iz igre te zasluženo predahnuo i prepustio mjesto na krilu Matuliću.

Igor Vori (HSV Hamburg): Hrvatski pivot i dalje je važna karika u igri HSV-a. Na gostovanju kod Mindena u sklopu osmog kola Bundeslige bio je vrlo racionalan u napadu. Prema suparničkim vratima je šutirao tri puta i sve svoje pokušaje pospremio iza leđa domaćeg vratara. U utakmici Lige prvaka u Areni Montpellier također je odradio vrlo dobar posao. Zabio je četiri pogotka (šut iz igre 4/6) i doprinio drugoj pobjedi svog kluba u elitnom europskom natjecanju. Na toj je utakmici zaradio i jedno isključenje.

Filip Ivić (Croatia osiguranje Zagreb): U susretu Lige prvaka proteklog četvrtka i porazu kod Schaffhausena, Filip Ivić nije imao svoj dan. Obranio je samo tri lopte te ga među vratnicama odlično u toj utakmici zamijenio iskusni Kelentrić. Ivić se vratio u Banja Luci, branio je dobro protiv Borca u regionalnoj ligi prvih 30 minuta, skinuo osam lopti te u drugom dijelu predahnuo i prepustio mjesto Stevanoviću. Oscilacije u igri mladih igrača, ali i čitave tek sastavljene ekipe CO Zagreba bit će nešto na što smo se već pripremili u početku sezone.

Željko Musa (Kielce): Na gostovanju u Szczecinu, gdje je Kielce slavilo s 39:28, Musa je upisao svega jedan pogodak, a na domaćem je parketu protiv svog bivšeg kluba, Gorenja, u Ligi prvaka, bio stopostotan s 3/3, uz jedno isključenje.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Berlinske Lisice u posljednjih su tjedan dana upisale pobjede i na domaćem i na europskom frontu. U Bundesligi su svladale Grosswallstadt s 25:18 i zadržale prvo mjesto na tablici, a Ninčević je u toj utakmici dvaput poentirao i istaknuo se jednim promašajem s linije sedam metara. Raspored Lige prvaka odveo je Füchse u mađarski Szeged, a Nijemci su slavili s 29:22. Najbolji strijelac momčadi bio je upravo Ninčević sa sedam pogodaka.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Aktualni europski klupski viceprvak u proteklom je tjednu ostvario polovičan uspjeh, naime, momčad Atletico de Madrida nastavila je pobjednički niz u Ligi Asobal te je gostujućim slavljem nad Alser Puerto Saguntom zadržala vrh ljestvice da bi potom u nedjelju u sklopu trećeg kola natjecanja za prvaka Europe pretrpjela poraz od mađarskog Veszprema. Jedan od glavnih konkurenata za samu završnicu Lige prvaka, točnije, Final Four u Kölnu, nakon zanimljivih je 60 minuta minimalno poražen od Mađara te je tako ostao na svega dva osvojena europska boda. Uz svoje standardne obrambene zadaće hrvatski reprezentativac s tri je pogotka sudjelovao u nedjeljnom porazu svoje ekipe, dok u susretu španjolskog prvenstva nije nastupio.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Hrvatski specijalist za obranu iza sebe ima uspješan tjedan. U utakmicama s Grosswallstadtom i Pick Szegedom Füchse Berlin je primio samo 40 golova, a velike zasluge za to idu i Hrvatu koji u fazi obrane odrađuje veliki dio posla. Ni ovoga se tjedna nije uspio upisati u strijelce, ali je u dvije utakmice zaradio tek jedno isključenje na dvije minute.

Manuel Štrlek: (Kielce) Sjajne predstave pružili su rukometaši poljskog Kielcea proteklog tjedna, naime, nakon što su u utorak u sklopu svoje PGNiG Superlige s velikih +11 svladali ekipu Szczecina u subotu su potvrdili svoje visoke ambicije i u Ligi prvaka gdje su sa šest pogodaka razlike bili bolji od slovenskog Gorenja Velenja. Bivše lijevo krilo CO Zagreba u ogledu domaćeg prvenstva sudjelovalo je s dva postignuta pogotka, dok se u Europi nekoliko dana kasnije tri puta upisao u strijelce.

Marko Kopljar (PSG Handball): Momčad PSG-a u petom je kolu LNH stigla do još jedne uvjerljive pobjede, ovoga puta svladavši Toulouse rezultatom 43:29. Hrvatski reprezentativac Marko Kopljar na protivnička je vrata pucao osam puta, od čega je put do mreže pronašlo pet šuteva. Napadačkom učinku treba dodati i tri izgubljene lopte te jedno isključenje. Nakon pet odigranih kola Kopljar se nalazi na 19. mjestu ukupnog poretka strijelaca.

Robert Markotić (Nexe): Sa svojim Nexeom Markotić iza sebe ima dva susreta s momčadi Ljube Vukića. U porazu 30:31 u EHF kupu Markotić je upisao svega dva pogotka, no bolje je izdanje imao u petom kolu Regionalne lige, u kojem je upisao pet golova, a našička momčad pobijedila s uvjerljivih 36:27.

Forma u padu

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Desni vanjski HSV-a iza sebe nema posebno dobar tjedan. Lackovićeva momčad je pobijedila u obje utakmice, ali on se nije istaknuo dobrim nastupima. U utakmici protiv Mindena u Bundesligi na protivnička vrata je šutirao sedam puta, ali je tek jednom uspio nadmudriti čuvara mreže. U tom je dvoboju jednom isključen na dvije minute. U utakmici Lige prvaka protiv Montpelliera donekle je popravio svoj učinak, ali šut iz igre 2/6 zasigurno nije najbolje što Blaženko može ponuditi.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Kod trenera Goluža u ovom trenutku dobiva tek manji dio minutaže. U Ligi prvaka nije u tom vremenu uspio svladati suparničkog vratara, dok je u regionalnoj SEHA ligi protiv Borca u Banja Luci ipak stigao i jednu loptu smjestiti u protivničku mrežu, iz jednog pokušaja. Strateg Zagrebaša ipak daje do znanja Batinoviću kako će i za njega biti prilike za dokazivanje.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Klub Vedrana Zrnića zapao je u rezultatsku krizu koja traje već četiri bundesligaška kola. Novi poraz doživio je na gostovanju kod Melsungena rezultatom 32:27, a veliki doprinos igri Gummersbacha nije dao ni Zrnić. Iskusni igrač s desnog se krila tek dvaput uspio upisati u strijelce, a zaradio je i jedno isključenje na dvije minute.

Petar Metličić (Montpellier): Sveukupna teška situacija u i oko francuskog prvaka ostavila je traga i na napadačkom učinku Petra Metličića. Mladi sastav Montpelliera nekadašnji kapetan Hrvatske vodi stalnim dijeljenjem savjeta, no momčad Patricea Canayera hitno treba Metličića s početka sezone. U dvije prošlotjedne utakmice desni vanjski MAHB-a niti jednom se nije upisao u listu strijelaca.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Šprem je i dalje važna Golužina karika u 5-1 obrambenom sustavu igre, no, u napadačkim akcijama više ne dolazi toliko u prilike za realizaciju, kao što je bilo na početku sezone. U Ligi prvaka Schaffhausenu nije zabio, dok se u Banja Luci kod Borca jednom upisao u listu strijelaca.

Goran Šprem (Gummersbach): Baš kao i Zrnić, ni Šprem nije uspio u većoj mjeri pomoći svojoj momčadi da izbjegne četvrti uzastopni poraz. Gummersbachu nikako da krene, a Šprem je na gostovanju kod Melsungena uspio postići tek dva pogotka.

Mate Šunjić (Nexe): U proteklih par napornih dana iza Nexea dogodila su se dva susreta s momčadi Meškova. U jednoj, onoj važnijoj, u EHF kupu, Nexe je poražen s 30:31, dok je u petom kolu SEHA lige, odigranom u ponedjeljak protiv istog protivnika, upisana uvjerljiva pobjeda od 36:27. No, ni u jednoj od te dvije utakmice vratar Šunjić nije briljirao, u jednoj je imao pet, a u drugoj svega jednu obranu.

Klupa, tribina, doktori

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Zbog ozljede koljena nije konkurirao za utakmicu protiv Neuhausena, koju je njegov klub dobio s 29:26. Povratak Vukovića na parket očekuje se za tjedan ili dva.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Najbolji rukometaš svih vremena prema izboru IHF-a u tjednu iza nas zbog problema s međurebrenim mišićem nije sudjelovao ni u novoj prvenstvenoj pobjedi svoje ekipe, kao ni u novom porazu u Ligi prvaka.

Damir Bičanić (Chambéry): Član francuskog doprvaka i dalje je u fazi oporavka i van konkurencije za nastup nakon ozljede gležnja na jednom treningu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!