Košarka

Zagreb i Đuro Đaković prošli prva veća iskušenja i ostali stopostotni

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 22.10.2012.
Zagreb i Đuro Đaković prošli prva veća iskušenja i ostali stopostotni
Foto: Martina Japundžić

Proteklog vikenda odigrano je i treće kolo košarkaškog A-1 prvenstva, nakon kojeg su status neporaženih momčadi i dalje zadržali Zagreb i Đuro Đaković, no ovog puta i oni su imali pravi ispit svojih vrijednosti. Vrijednu pobjedu uz odličnu igru ostvarili su i košarkaši Alkara, problema nije bilo ni za riječki Kvarner i Križevce koji su na domaćim parketima ipak pokazali kvalitetu više u odnosu na suparnike.

Zagreb i Đuro Đaković i nakon trećeg kola prvenstva predvode kolonu A-1 ligaša, odmah do pozicionirali su se Kvarner, Križevci i Alkar, dok će ostatak društva u narednim kolima imati imperativ rezultata, a posebno se to odnosi na Osječki sokol koji unatoč jakom sastavu "na papiru" i dalje ne zna na pobjedu.

Alkar - Osječki sokol 98:79

Alkar je u drugoj domaćoj utakmici u potpunosti nadigrao svoje goste iz Osijeka koji su ravnopravni bili tek nešto više od jedne četvrtine. Brzom tranzicijom i odličnom predstavom kompletne momčadi, a posebice se to odnosi na sinjske razigravače Rudolfa Juga i Antonija Bilića koji su odlično probijali zonu gostiju i tako kreirali otvorene pozicije za sinjske šutere, Alkar je još jednom potvrdio da će Sinj i dalje biti teško osvojiva tvrđava.

Osječani su se u uvodu bazirali na svoju unutarnju liniju koja je u odnosu na domaće imponirala visinom, no sjajan posao odradili su Matić, Župić, Šipić i Ivišić pod košem, stoga je strategija trenera gostiju Zorana Helbicha zarana pala u vodu, dok je u napadu raspoložen bio Gaurina (18 koševa). Alkar je u nastavku raznovrsnom igrom potpuno dominirao parketom, a od težeg poraza Osječane je spasio vrlo dobar šut iz vana, istaknuo se tek mladi i zaštićeni Radoš (za dva 2/2, za tri 4/5, 17 koševa).

Križevci PF - Zabok 72:63

Nakon dva gostovanja, od čega su u prvom kolu poraženi u Sinju, a u drugom svladali Dubrovnik, Križevci su odradili i premijeru na vlastitom parketu gdje im je u goste stigao Zabok koji je "igrački" poražen i više nego bi to konačnih plus devet moglo sugerirati. Pobjeda je domaće vinula na četvrto mjesto, jedni su od rijetkih koji imaju gostujući skalp, neovisno o tome što je ta pobjeda ostvarena u srazu s Dubrovnikom koji se nije baš iskazao u uvodu novog prvenstva.

Što se samog susreta tiče, Križevci su otvorili s 14:0, gosti su se na krilima Leža nekoliko puta pokušali vraćati, ali realne opasnosti do kraja nije bilo. Rembert je ponovno bio prvo ime kod domaćih (22 koša, šut 8/15), ali i tek jednom asistencijom, što će jasno reći da su Križevčani dobili one man show. Koliko će to funkcionirati u nastavku prvenstva, tek ostaje vidjeti.

Kvarner - Dubrovnik 96:61

Susret Kvarnera i Dubrovnika na kraju se pokazao kao tek malo jači trening za domaću momčad. Dubrovčani su tako nastavili praksu iz prošle sezone, vrlo tanak igrački kadar, serije teških poraza, prilična nezainteresiranost kod vodstva kluba, a to znači da su se oni već sada opredijelili za prošlogodišnju taktiku i kupovanje "kampanjaca" i spas u zadnji čas.

Sve dileme, ako ih je uopće i bilo, riješene su u prvoj četvrtini kada su Riječani pobjegli na ugodnih 24:9, zbog čega su ostatak utakmice praktički proveli uigravajući se za mnogo teže dvoboje koji ih čekaju u narednim kolima. Može se reći, odrađen posao, razigrana momčad, mala potrošnja energije, sve u svemu vikend kao stvoren za pumpanje samopouzdanja. Odličan je bio Škifić, zabio je 16 koševa, ali ništa manje vrijedan doprinos nije bio Radića, Širka i Kriveca. Jedini koji je donekle pružio dobru partiju kod gostiju bio je Najev s 14 ubačaja.

VROS Darda - Zagreb 73:78

Što se tiče domaćih, njima je ovo bio, može se reći, najlakši susret za odigrati. Konačan poraz nikoga nije previše razočarao, no sjajan otpor favoriziranim gostima iz Zagreba svakako ih može veseliti. Zagrebu je poslana poruka da se neće tek tako šetati A-1 ligaškim "dvorištem", jer mnogo je pretendenata na njihov "skalp", a svako opuštanje moglo bi ih koštati i bodova.

Zagreb je odmah na startu naišao na dobar otpor domaćih, a iako su nakon prvog perioda imali pet koševa prednosti domaći su do odlaska na odmor sve preokrenuli u svoju korist. Kobna po domaće je bila treća četvrtina, Zagreb je u tom periodu u dva navrata serijama od 10-0 i 8-0 prelomio i tako do bodova došao bez da su morali strahovati u samoj završnici. Mrave je ponovno predvodio James s 26 poena, pet skoka i četiri asistencije, dok je Hrvoje Perić uz 13 koševa uhvatio i 12 skokova, a kod poraženih najbolji je bio Perajica koji je ubacio 17.

Đuro Đaković - Jolly JBŠ 89:85 (*77:77)

Stopostotnost je zadržala i momčad Đure Đakovića, no tek su ih nijanse dijelile od poraza protiv raspoloženih Šibenčana. Mora se također reći da su Brođani tijekom tjedna odradili i gostovanje u okviru prvog kola Balkanske lige u Izraelu, što je dijelom i razlog nešto neuvjerljivije predstave, no to su njihove brige i njihovi razlozi koji ne mogu umanjiti i dobru predstavu Jollyja koji polako hvata formu iz prošle sezone.

Veći dio susreta momčadi su "držale na oku" jedna drugu, nije bilo većih odvajanja sve do pred završnih deset minuta kada su gosti ostvarili prednost od 51:58. Kada je domaćima voda došla do grla, ukazao se Sinjanin u njihovim redovima, Josip Blajić, koji prvo svojoj momčadi osigurava produžetak, da bi uz Massambu bio ključan čovjek i u dodatnih pet minuta koje su Brođani riješili u svoju korist. Najviše je za domaće ubacio Batina (24 koša), Massamba je dodao 20, dok je Blajić dodao 18. Standardno najbolji kod Jollyja bio je Ross s 24 koša, a odličnu partiju odigrao je i Butorac koji je zabio 19 koševa.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Kvarner 201096:61Dubrovnik
Vrijednosnice Osijek73:78Zagreb
Alkar98:79Osječki sokol
Križevci72:63Zabok
Slavonski Brod89:85 *Jolly JB
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2012. u 11:19
    kako sam i predviđao....zagreb i ĐĐ sigurno plove prema ligi za prvaka, a tamo će im se vrlo vj.pridružiti i kvarner te jolly. darda i alkar eventualno mogu iznenaditi ali sumnjam. dobro je što su ta 4 kluba iz 4 različita kraja hrvatske....zagreb, rijeka. sl.brod i šibenik. ako nam košarka nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik