Košarka

Cedevita želi prvu pobjedu na mjestu gdje je stradao Olympiakos

Piše:Branimir Korać • petak, 26.10.2012.
Cedevita želi prvu pobjedu na mjestu gdje je stradao Olympiakos
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cedevite u trećem kolu Eurolige gostuju u Istanbulu kod Anadolu Efesa. U ovom trenutku teško bilo je pronaći težeg protivnika u skupini, Turci dočekuju hrvatskog predstavnika na krilima dvije vrlo visoke pobjede, jedne protiv europskog prvaka Olympiakosa, a druge u turskom prvenstvu...

Prva dva kola za Cedevitu nisu bila sretna, upisana su dva uvjerljiva poraza i momčad Bože Maljkovića još uvijek čeka na prvu pobjedu u svojoj euroligaškoj povijesti. Novu priliku tražit će na gostovanju u Istanbulu gdje će igrati protiv Anadolu Efesa, odlično posložene ekipe protiv koje se vrlo teško vaditi.

Turci u posljednje vrijeme igraju jako dobro, čini se da je Oktay Mahmuti posložio momčad po svom ukusu i vrlo ih je teško iznenaditi. Snagu su pokazali u prošlom kolu kada su u Istanbulu ugostili aktualnog prvaka Europe Olympiakosa i svladali ga s vrlo visokih 98:72. Činjenica je da su Grci još uvijek daleko od prave forme s obzirom da su zadnji počeli s odigravanjem službenih utakmica i nisu imali pravih provjera, međutim niti Efesu prvenstvo ne traje dugo, oni su također krenuli nešto kasnije, ali su jednostavno bolje posloženi.

Oktay Mahmuti, trener Efesa: "Igramo protiv dobre momčadi čiji igrači imaju euroligaškog iskustva. Cedevita igra jako dobru košarku i na svakom dijelu terena zna što želi i što joj je činiti. Ipak, igramo pred svojim navijačima i želimo pobjedu."

U tom susretu Mahmutijeva momčad je pokazala svu lepezu svoje kvalitete. Igrali su izuzetno dobro na obje strane terena, brzom tranzicijom su uništili Olympiakos, šuterski su bili raspoloženi, a kada ih šut služi na pravi način, postaju za sve momčadi visoka prepreka.

U svom sastavu imaju niz vrsnih šutera od Jordana Farmara, Jamona Lucasa i Saše Vujačića, pod košem imaju iskustvo i kvalitetu u Semihu Erdenu, Dušku Savanoviću i Keremu Gonlumu i sve to pokazuje kako je riječ o vrlo jakoj momčadi.

Realno, Efes je dosta jača momčad od Cedevite, ali isto tako i Cedevita ima kvalitetu, niz dobrih šutera koji u dobrom danu mogu svakome zakomplicirati posao.

Na vanjskim pozicijama Cedevita će imati priličnih problema. Jordan Farmar je velika prijetnja i ključ će biti limitirati ga na što manji broj poena. Amerikanac zasad igra sjajno, pravi je all-round igrač koji je izuzetno težak za čuvanje prvenstveno zbog svoje raznovrsnosti, energije i brzine.

Velika borba vodit će se i pod koševima gdje Cedevita zasad nije dobivala bitku. Očekuje se pravo izdanje Lukše Andrića koji zasad ne pokazuje ono što se od njega očekuje, a pomoć će mu pružati Miro Bilan i Predrag Šuput. Efes je skakački vrlo jak, ima redom agresivne igrače na skoku što Cedeviti baš i ne ide u prilog jer niti Andrić, a niti Bilan nisu oni klasični gospodari reketa.

Dogus Balbay, bek Efesa: "Cedevita je jak protivnik i mi se za ovu utakmicu pripremamo vrlo ozbiljno, kao i za svaku utakmicu u Euroligi. Kao i protiv Olympiakosa, ponovno igramo pred svojim navijačima i želimo dobrom igrom od početka susreta doći do nove pobjede."

Najbolji igrač Cedevite u prva dva susreta je bio Mickael Gelabale, igrač velikog euroligaškog iskustva za kojeg ne treba sumnjati da će i u ovom susretu dati veliki doprinos. Gelabale je nositelj igre i u obrani i u napadu, ali ne može sam i trebat će pomoć. Francuz nije tip igrača koji poput Braceya Wrighta primjerice može nositi svoju momčad iz utakmice u utakmicu, nikada nije niti bio. No u Cedeviti se prometnuo u glavnog igrača i kada izostane pomoć suigrača, Cedevita je u problemima. A upravo Wright je igrač čija se eksplozija očekuje, prvenstveno napadačka i on je onaj koji bi mogao biti "x faktor" u nastavku Cedevitine sezone. Zasad je Wright u toplo-hladno izdanjima, ali riječ je o paklenom šuteru koji je sposoban sam riješiti utakmicu u nekoliko minuta.

Cedevitin trener svjestan je što ga očekuje u Istanbulu. "Što reći o jednom Saši Vujačiću, Baraću, Lucasu… Ono što su pokazali u Zagrebu protiv Cibone nema veze jer su igrali potpuno van gasa. Oni njeguju agresivnu igru i samo s igrom na rubu faula možete dobiti Olympiacos s 30-ak razlike. Igra iz Ljubljane ne bi bila dovoljna za pobjedu. Moramo igrati bolje. Ako ćemo igrati kao u Ljubljani izgubit ćemo 15-20 razlike. Trebamo igrati čvršće jedan na jedan, a nisam siguran da je moja ekipa spremna za to svih 40 minuta."

Bez obzira na sve u Cedeviti se ne predaju. Niti jedna momčad u Euroligi nije slučajno i nije bez šanse za pobjedu. Svi sudionici u ovom natjecanju posjeduju kvalitetu, Cedevita ne može pričati o neiskustvu jer je tu podosta igrača koji imaju dosta sezona na svojim leđima u elitnom rangu natjecanja, no da bi uspjela slaviti u Istanbulu morat će napraviti ono u što Maljković ne vjeruje. Odigrati 40 minuta izuzetno čvrsto i koncentrirano. Par labavijih minuta će označiti kraj, Efes je predobra ekipa da ne bi mogla nanjušiti takvu situaciju i kazniti protivnika.

Susret u Istanbulu započinje u 19:45.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Armani Milano85:95Baskonia
Olympiakos61:79Žalgiris
Anadolu Efes85:66Cedevita
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Armani Milano85:95Baskonia
Olympiakos61:79Žalgiris
Anadolu Efes85:66Cedevita
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 15:14
    Božo ne zna da barać ne igra, svašta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 13:40
    naje...t će k'o žuti nažalost! s igrom koju prezentiraju do sada (mekano u obrani, puno naivnih faulova, divlje u napadu) ne gine im poraz od 20 razlike.ne vjerujem da će ponoviti ciboninih 0-10.mislim da će imati 2-8 ili čak 3-7. doma će u drugom dijelu sezone uspjeti dobiti nekoga....caju, Oly... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 12:02
    Rekao bih da im ovo nije realna prilika za pobjedu, ali im je prilika da odigraju borbeno i dobro, namuče Efes i tako dignu samopouzdanje za sljedeću utakmicu, s Olympiacosom, u kojoj imaju puno veću šansu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 09:53
    Cedevita definitivno nije imala sreće sa ždrijebom. Da je u bilo kojoj drugoj skupini sigurno bi skupili 3-4 pobjede, ako ne i koju više.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2012. u 09:39
    Nažalost, deja vu Cibona će vjerojatno biti i 0-10, ali se nadam da će ipak Cedevita osvojiti koju pobjedu.
    Obrisan korisnik