Košarka

Vujošević: "Suci ne smiju biti važniji od igre, košarka se igra s emocijama"

S Gripa:Bernard Jurišić • nedjelja, 04.11.2012.
Vujošević: "Suci ne smiju biti važniji od igre, košarka se igra s emocijama"
Foto: Bruno Karadža

Partizan je tek druga momčad koja se može pohvaliti da je u posljednje dvije sezone ostvarila pobjedu na Gripama. Nakon Cibone Jasmina Repeše, Partizan Duška Vujoševića otišao je iz Splita s pobjedom. Trener srbijanskog Euroligaša prokomentirao je i suđenje...

Crvenoj zvezdi, Cedeviti i MZT-u ipak se nije priključio i Partizan mt:s. Beogradski klub prvi je ove sezone odnio gostujuću pobjedu sa splitskih Gripa i pokazao se kao najjači od četiri protivnika koji su dosad u ABA ligi gostovali u Splitu.

"Znali smo da nas u Splitu očekuje teška utakmica, dobili su sve tri utakmice kod kuće. Došli smo odigrati dobru utakmicu, odradili smo dobru obranu i zasluženo pobijedili. Svoj učinak ne bih komentirao, važno je da je momčad pobijedila", kazao je nakon susreta najbolji igrač beogradske momčadi Danilo Anđušić.

Splićani nisu previše žalili za izgubljenom utakmicom, svjesni da je Partizan ipak kvalitetnija momčad. Priznao je to 19-godišnji Domagoj Vuković, koji je počeo u petorci i solidno iskoristio vrijeme koje je dobio protiv uglednog protivnika:

"Vjerovali smo da se možemo nositi s Partizanom i to smo velikim dijelom utakmice i uspijevali. No, Partizan je Euroligaška momčad i to su večeras i pokazali."

Sličnog je razmišljanja nakon utakmice bio i trener Žutih Mladen Erjavec:

"Krenuli smo u utakmicu dosta čvrsto, ali smo trebali zabiti otvorene šuteve da bismo bili u igri. Njihov napadački skok i naš šut smo isticali i prije utakmice, nismo to uspjeli dobro odraditi. Moji momci su se borili i svaka im čast, mi moramo dobivati momčadi koje su u rangu s nama, nitko od nas ne može očekivati da moramo dobiti Partizan. Mislim da rastemo i da ćemo biti još bolji."

Splićanima je uz već kronični izostanak Tonija Katića iznimno nedostajao i Vedran Vukušić:

"Vukušić je jedan od ključnih igrača jer spaja unutarnju i vanjsku liniju, kad njega nema onda nam je puno teže."

Znalo se da će najzanimljiviji dio konferencije za medije nakon utakmice biti izlaganje Duška Vujoševića, koji nakon utakmica izgleda potpuno drugačije od onoga kako izgleda tijekom utakmica. Barem što se tiče utakmica koje njegova momčad pobijedi.

"Zadovoljan sam pobjedom, bili smo svjesni da je jako teško igrati ovdje i da Split nije slučajno na poziciji na kojoj jest. Znali smo da će biti ekstra motivirani i da će nakon Zvezde i Cedevite pokušati pobijediti i Partizan. Na njihovim licima se u početku vidjelo neko opterećenje da ovu utakmicu dobiju, ali Partizan je pobijedio jer je kvalitetniji i jer je tu kvalitetu pretočio na parket. Ova pobjeda nam je jako važna."

Toliko o Partizanu, splitski auditorij više su zanimala neka druga pitanja. Raspričao se Vujošević o svemu pomalo:

"Split je ove godine napravio dosta toga. Ima pravu momčad čija kvaliteta nije samo individualna, nego i momčadska. Nije slučajno što su dobili Zvezdu i Cedevitu i za nas je to bio signal za maksimalnu ozbiljnost i oprez. Drago mi je što se publika vratila na Gripe i što je grad Split odlučio pomoći, KK Split je oduvijek bio rasadnik talenata i on košarci treba."

Priznao je da ga za Split ne vežu lijepe sportske uspomene. Posebno iz onih godina krajem osamdesetih i početka devedesetih kad su se Jugoplastika i Partizan nadmetali za vrh jugoslavenske lige, tada najjače u Europi:

"Ja se u Splitu osjećam normalno, ali moram priznati da me ne vežu neke lijepe sportske uspomene, nisam tu često dobivao. Ovdje dolazim poslom, pa nemam vremena malo više upoznati grad, žao mi je što se ne mogu vidjeti više s nekim višegodišnjim prijateljima. Ne bih volio da Split napravi jaču momčad od Partizana, ali bih volio da se vrati u visine vrhunske košarke."

Potom je prokomentirao i borbu za Euroligu preko ABA lige i gubitak košarkaškog suvereniteta svih država koje participiraju u tom natjecanju:

"Smatram da nije dobro što se Euroliga boduje isključivo iz Eurolige, jer su ovako potpuno zanemarena nacionalna natjecanja, imala su puno veći značaj. Mislim da je bilo bolje kad je trećina bodova išla iz ABA lige, ostalo iz nacionalnih natjecanja. Mi imamo veliku želju osvojiti ovo natjecanje, ove sezone neće biti laganih utakmica."

Svoje su za kraj dobili i suci i novi kriterij suđenja koji mnogima nije "legao":

"Ne mislim da su suci večeras sudili u nečiju korist, ali nije mi jasan kriterij gdje suci postaju nedodirljivi i kad postaju važniji i od igrača i od trenera i od svih sudionika. Ni jednog jedinog incidenta večeras nije bilo ni na parketu ni na tribinama, a suđeno je mnoštvo tehničkih, namjernih i svega ostalog. Mislim da su pogrešno shvatili interpretaciju pravila, suci bi tu trebali biti u funkciji igre, a ne obratno. Za egzibicioniste su neki drugi prostori, a ne košakaški. Košarka se igra s emocijama, zar su suci tu da ukinu emocije kod igrača i trenera? Ne smiju suci biti važniji od igre."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Radnički84:71Krka
Široki Brijeg80:71Zadar
Crvena zvezda103:74Szolnoki Olaj
Budućnost VOLI60:64Cibona
Split72:79Partizan
Petrol Olimpija60:64MZT Skoplje Aerodrom
Cedevita78:76Igokea
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 12:56
    "Debeli" nema ni razloga da ide iz Beograda. U Partizanu,on je institucija,tu mu je dom,ima apsolutno odriješene ruke i nezavistan je u svom radu.Ima apsolutnu podršku u klubu,vole ga i brojni košarkaški navijači Partizana i ŠTO JE NAJVAŽNIJE...ZNA ZNANJE ! Sakupio je dragocjeno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • uvik_zedan05.11.2012. u 10:55
    dule moralizira a najveći je manipulator sucima u povijesti košarke
    uvik_zedan
  • Obrisan korisnik04.11.2012. u 23:19
    jest seljacina,ali ima ono nesto ..vidi se da je dobar covjek...nije trener za velike klubove ,ali zaovo sto radi u Partizanu ima moje postovanje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2012. u 23:16
    Sve stoji što je rekao za suce, samo mu netko treba objasnit da pod emocije ne spada ono što je radio protiv Zadra u prvom kolu, to je više divljaštvo, primitizam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2012. u 23:07
    samo se pitam zašto taj 'Gospodin' ne prolazi nigdje izvan beograda, vuk koji nekad obuce janjecu kozu
    Obrisan korisnik