Liga prvaka, Natjecanje po skupinama, Skupina G, 4. kolo, 07.11.2012, 20:45 h, Celtic Park
Suci: Björn Kuipers, Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (svi Nizozemska)
Celtic
Celtic
Victor Wanyama 21'
Tony Watt 83'
2:1(1:0) Barcelona
Lionel Messi 90'+1'
Barcelona

Video: Pogocima Wanyame i Watta Celtic si za 125. rođendan poklonio pobjedu protiv Barcelone

Igor Šestak • srijeda, 07.11.2012.
Video: Pogocima Wanyame i Watta Celtic si za 125. rođendan poklonio pobjedu protiv Barcelone
Foto: EPA

Pravu senzaciju u četvrtom kolu Lige prvaka napravio je škotski Celtic. Golovima Wanyame i Watta Bhoysi su pobijedili Barcelonu i približili klub prolasku u drugi krug natjecanja. Barcelona je dominirala, ali i promašivala svoje prilike. Put do mreže pronašla je tek u sudačkoj nadoknadi kada je počasni pogodak postigao Messi.

Celtic
Barcelona
Celtic
Barcelona
1
Fraser Forster
2
Adam Matthews
4
Efe Ambrose
6
Kevin Wilson
21
Charlie Mulgrew
23
Mikael Lustig
(do 72')
15
Kris Commons
16
Joe Ledley
67
Victor Wanyama
7
Nicolas Fedor
9
Giorgos Samaras
(do 79')
Pričuvni igrači
32
Tony Watt
72'
33
Beram Kayal
79'
 
Trener
Neil Lennon
1
Victor Valdes
2
Daniel Alves
14
Javier Mascherano
15
Marc Bartra
(do 72')
18
Jordi Alba
6
Xavi Hernandez
8
Andres Iniesta
25
Alex Song
(do 71')
9
Alexis Sanchez
(do 66')
10
Lionel Messi
17
Pedro Rodriguez
Pričuvni igrači
 
David Villa
66'
4
Cesc Fabregas
71'
3
Gerard Pique
72'
Trener
Francesc Tito Vilanova

Škotski Celtic u utorak je proslavio svoj 125. rođendan, a teško da je mogao dobiti bolji poklon od gostovanja Barcelone na Celtic Parku. Igrači su se pak pobrinuli za odličnu igru i klubu za rođendan podarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti. Katalonci su po običaju dominirali, ali nisu pronašli lijek za sjajnu škotsku obranu. Celtic je zato znao iskoristiti svoje rijetke prilike i nanijeti Barceloni prvi poraz u ovogodišnjoj Ligi prvaka.

Momčad Niela Lennona Barcelonu je dočekala znatno oslabljena brojnim ozljedama. Igrati nisu mogli Izaguirre, Forrest i Hooper, a na dan utakmice je zbog virusa otpao i kapetan Scott Brown. Sasvim spreman nije bio ni Grk Samaras, strijelac pogotka na Nou Campu, ali je zaigrao od prve minute. Tito Vilanova za ovu utakmicu nije mogao računati na Puyola, Adriana, Thiaga Alcantaru i kartoniranog Busquetsa. Oporavljeni Pique ostao je na klupi, na stoperskim pozicijama zaigrali su Mascherano i 21-godišnji Bartra, a u napadačkoj liniji Alexis Sanchez, Pedro Rodriguez i Leo Messi.

Očekivano, Barcelona je od samog početka dominirala i plela mrežu oko Celticovog gola, dok su se Škoti orijentirali na kontre i prekide. Gosti su već u prvih deset minuta dvaput zaprijetili. Udarac Xavija obranio je Forster, a Messi je pucao preko vrata. U 21. minuti Celtic je zaradio korner i bio je to poziv skakačima da dođu u Barcelonin kazneni prostor. Loptu je na drugu vratnicu ubacio Mulgrew, a Kenijac Wanyama nadskočio je Jordija Albu i snažnim udarcem glavom pogodio mrežu Valdesa. Bila je to repriza događaja na utakmici igranoj prije dva tjedna. Tada su Škoti poveli u 18. minuti golom Samarasa, a asistent je također bio Mulgrew.

Do kraja prvog poluvremena igrači Celtica gotovo da se i nisu približili gostujućim vratima. Slavljenički raspoloženi gledatelji mogli su vidjeti uobičajenu sliku na Barceloninim utakmicama. Beskrajna dodavanja oko kaznenog prostora iz kojih su se izrodile tri prave prilike. U 29. minuti Messi se oslobodio oko bijele točke i snažnim udarcem pogodio prečku, a osam minuta kasnije Alexis je dobro reagirao na ubačaj Danija Alvesa i glavom pogodio stativu. U 41. minuti ponovno je blizu pogotka bio Argentinac, ali Forster je sačuvao vrata.

Od Barcelone se u nastavku očekivala prava opsada Celticovog gola, ali Katalonci nakon odmora nisu bili posebno opasni. U 51. minuti je glavom preko gola pucao Pedro, a iduća prilika došla je tek deset minuta kasnije kada je Forster obranio dva udarca Alexisa. Na novu veliku obranu gosti su Forstera prisilili u 70. minuti kada je odlično pucao Messi, a Vilanova je minutu kasnije u igru poslao Piquea umjesto Bartre i Fabregasa umjesto Songa. Kamerunac je opasno živio do te izmjene jer je u 25. minuti zaradio žuti karton, a nakon toga napravio još nekoliko grubih prekršaja.

Barcelona je na sve načine pokušavala izjednačiti, ali obrana Celtica bila je neprobojna. U 83. minuti veliku je grešku napravio Xavi, a Celtic je došao do drugog pogotka. Kapetan Barcelone promašio je jednu dugačku loptu, prihvatio ju je Watt, igrač koji je ušao u igru u 72. minuti, i iskosa s desne strane preciznim udarcem matirao Valdesa za erupciju oduševljenja na Celtic Parku. Katalonci su u završnici stvorili još nekoliko sjajnih prilika i u prvoj minuti sudačke nadoknade napokon stigli do pogotka, ali samo počasnog. Celtic se ovom pobjedom približio osvajanju drugog mjesta u skupini, a Barcelona će još morati pričekati na potvrdu plasmana u drugi krug natjecanja.

Liga prvaka, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Benfica2:0Spartak Moskva
Celtic2:1Barcelona
1Barcelona 611:5+613
2Celtic 69:8+110
3Benfica 65:508
4Spartak Moskva 67:14-73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 13:26
    bolji poklon za rođendan nisu mogli poželjeti.svaka im čast,tako se igra protiv velikana.
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir08.11.2012. u 12:19
    Odlićna tekma, atmosfera fantastićna kao i uvijek. Zaslužena pobjeda Celtica, koji je još usput budi rečeno i teško oštećen(kao i u prvoj utakmici koja je produžena dok barca ne pobjedi). Ovaj puta čisti crveni karton mascherana. Trebalo je biti 3:0......Svaka čast Celticu i čestitke za 125god.
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 10:24
    da mi je bilo biti tamo sinoć, ajme koje veselje. Celtic se nikad ne predaje, pa to bi bila sramota. Nema kod njih "naš cilj je ispunjen" pa da stanu. Za Barcelonu kažu "mes que un club", to vrijedi i za Celtic, da neidem u politiku ljudi koji su vezani uz taj klub. Znam da zelenim bhoysima to jako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 10:21
    Svaka vam čast, igrači celtica-tako se bori za svoj klub! dokaz da se može pobijediti čak i jedna barca (u top 3 momčadi europe) iako dolaziš iz slabe lige kao što je škotska i s mladom momčadi! zanimljivo kako dinamo ne može niti gola zabiti, a ovi mogu 2 barci! PIČKE preplačene, beskrvne....to su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • matbaric08.11.2012. u 09:10
    Koja atmosfera i fantastično navijanje, bravo za Celtic tako se igra za svoj klub.
    matbaric