Nogomet

Štimac: "Pokazat ću da su vrata reprezentacije otvorena svima, nećemo diskriminirati"

S Kantride:Antonija Pavlić • srijeda, 14.11.2012.
Štimac: "Pokazat ću da su vrata reprezentacije otvorena svima, nećemo diskriminirati"
Foto: Kristijan Komarica

Na konferenciji za medije poslije prijateljske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije i selekcije MAXtv Prve lige javnosti su se obratili s jedne strane Elvis Scoria i Roy Ferenčina, a s druge Igor Štimac.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac bio je, kao i obično, vrlo rječit na konferenciji za medije poslije više revijalne no prijateljske utakmice izabrane vrste Lijepe naše i najbolje momčadi MAXtv Prve lige. Mnogo manje prostora, pak, dobio je izbornički dvojac koji je "zapovijedao" potencijalnim kockastima.

"Momci koji igraju u Prvoj ligi dobro su se predstavili i to je najvažnije. Bilo je vidljivo da su motivirani, igralo se korektno, a u određenim segmentima čak smo uspjeli parirati reprezentaciji. Kod njih je bila vidljiva posebna kvaliteta kod nekih igrača, ali ipak smatram kako je najbitnije da je ova utakmica ispunila svrhu, a to je jačanje lige i ideje igrača koji su bili praćeni i pozvani da u ovakvom lijepom svjetlu predstavljaju ligu", kazao je riječki strateg Elvis Scoria, istaknuvši i kako bi volio da ovakvi susreti ne budu iznimka, već pravilo.

Trener Slavena Belupa Roy Ferenčina također je kazao kako na kraju dana s riječke Kantride svi mogu otići zadovoljni. "Bilo je prigoda s obje strane, možda smo tek mi bili malo motiviraniji. Primijetio sam i grč kod svojih igrača, nervozu, jer ipak su prvi put igrali ovako veliku utakmicu. Reprezentacija je možda imala više prilika, na koncu smo imali i nešto sreće, no ipak smatram da je ova utakmica bila dobar potez te kako su se pojedini igrači nametnuli izborniku Štimcu."

U istome tonu nastavio je i "pravi" izbornik. "Prezadovoljan sam onim što smo u ova dva dana uspjeli postići. Mislim da smo pametno iskoristili termin koji smo imali na raspolaganju", započeo je te odmah malčice skrenuo u druge, možda malo manje bitne teme.

"Stalno inzistirate kako je potrebno pomoći ligi i klubovima. Ima li veće pomoći od ovakve? Da odigramo s onim što je u ligi najbolje, što dolazi iz gotovo svih hrvatskih klubova? Mogli smo vidjeti koliko opravdano neke igrače preporučuju njihovi treneri te koliko su blizu ostvariti san svakog hrvatskog nogometaša i odjenuti dres hrvatske reprezentacije."

Otkrio je i jednu napose zanimljivu ideju, želju: "Želio bih da iz ovakvog susreta stvorimo tradiciju, tradicionalno nadmetanje. Po meni bi idealan termin bio konac sezone - ovakvom jednom utakmicom zaključiti sezonu i sve lijepo što nosi hrvatski nogomet. Bez obzira na to koliko ga mnogi žele podcjenjivati, on je jako dobar i igrači su vrlo dobri. Često se omalovažava i rad u hrvatskim klubovima, a ti isti klubovi već dvadeset godina reprezentaciji, na koju smo toliko ponosni, daju igrače."

"Žao mi je što nije bilo više golova, ali selekciji lige moram čestitati jer su pokazali da su se opravdano našli u našim bilježnicama, da su i ovdje večeras bili zasluženo. Možda je bilo i još nekih koji su tu mogli naći svoje mjesto, ali broj je nažalost bio ograničen i imat će prilike u budućnosti."

Pod riječkim stijenama nije se sakupio prevelik broj gledatelja. Ispada da puk više zanimaju utakmice HNK Rijeke, nego najboljih hrvatskih nogometaša. "Nisam razmišljao o broju gledatelja, već smo da se netko ne ozlijedi. No, moram reći da nakon onakvog izrežiranog projekta HRT-a i gadosti koje su plasirane isključivo s ciljem da se obezvrijedi važnost ove utakmice i sve nas se ponovno vrati u atmosferu linča, teško je bilo i očekivati pun stadion", zaključio je Štimac.

"Na stranu sve to, što samo pokazuje tko je kakav u cijeloj priči kada su u pitanju dobre želje za hrvatski nogomet. Sve to ide na čast onima koji sudjeluju u rušenju onoga što je reprezentacija, onima koji pod svaku cijenu žele obezvrijediti i uništiti mukotrpan rad svih hrvatskih trenera i onih koji sudjeluju u stvaranju konačnog projekta, a to je hrvatski reprezentativac. Neka se malo zapitaju oni koji su godinama hrvatskom nogometu naplaćivali usluge, a sada po njemu pljuju. Neka preispitaju sami sebe i jednom zauvijek zašute, a hrvatsku reprezentaciju ostave da nastavi ostvarivati uspjehe kakve je i dosad ostvarivala", dodao je.

Što je zapravo dobio ovakvom jednom utakmicom? "Dobio sam bolji uvid u širi kadar. Od početka znam nešto u što su mnogi skeptični - da imamo mnogo širi kadar nego što se to godinama željelo predstavljati, jer je nedostajalo povjerenja. Nismo vjerovali vlastitoj djeci, na domaćim ih stadionima omalovažavamo i ismijavamo te činimo sve kako ne bi bili što prije i na što konkretniji način uspješni. Kad se pojavi talentirani klinac od njega u petnaestoj radimo Maradonu, a u sedamnaestoj pišemo o njegovim opijanjima."

"Postoji jedan normalan tijek razvoja karijere, u kojem su prisutne i određene turbulentne, tinejdžerske godine, sve ono što mlad čovjek mora preživjeti. Nitko za to nema sluha. Hrvatska ima itekako širok kadar i svima ću to dokazati", ispalio je Štimac.

"Vrata ove reprezentacije bit će otvorena svakome, bez obzira na godine, ako pokaže da se zna ponašati i igra dobar nogomet. Dosad smo to već pokazali i toga ćemo se držati. Nema nezamjenjivih i bogomdanih i samo će kvaliteta njihova nogometa reći kada će zaigrati u hrvatskoj reprezentaciji. Nećemo se baviti pitanjima diskriminacije, omalovažavanja i neuvažavanja nekoga tko je u stanju igrati za izabranu vrstu."

Mnogi su preispitivali odluku da se termin za odigravanje prijateljskog susreta iskoristi za ogled sa selekcijom Prve lige. "Da smo imali utakmicu s nekom reprezentacijom iz Top 20, oni bi došli dan ranije, odradili lakši trening i 90 minuta čuvali svoje noge. To je, nažalost, tako u današnjem korporativnom nogometu, igrači su skupo plaćeni u klubovima i ne drže do prijateljskih susreta. Što bismo mi imali od takve utakmice?"

"Protiv sebe smo imali vrlo angažiranog protivnika, najbolju vrstu Prve lige, koja uopće nije bila neodlučna u ulasku u duel i koja je pružila maksimalni otpor, stoga sam ja ovime dobio mnogo više no s nekim protivnikom koji je u Top 20 reprezentacija. Kada ste zadnji put vidjeli prijateljsku utakmicu u kojoj su frcale iskre i gdje nije bilo čuvanja i kalkulacija?"

Prijateljska utakmica

14.11.2012.
Hrvatska1:1Selekcija MAXtv Prve lige

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 01:33
    kad daješ svima šansu ne daješ šansu nikome
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 01:22
    sarkazam, dylandog, sarkazam ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 00:05
    Da idemo sasd staviti sve strance u reprezentaciju koji igraju u hnlu iako ima puno boljih domaćih igrača od svih tih igrača koje si ti naveo te mi je teško shvatiti uopće ozbiljno tvoj komentar chago, ibanez i reprezenatacija lol.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 00:05
    Slažem se, Belle je tu također. Ili da prođemo Copacabanom s kombijem pa da ubacujemo, malo promjenimo himnu i dresove, i eto nam reprezentacije sjajne !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.11.2012. u 23:56
    tako je igore,ne smimo gledati diskriminirati ljude samo zato što imaju drukčiju boju kože ili što su iz druge države,volio bih u budćnosti viditi u dresu repke malog ibaneza ili potetnog sametha iz lokse,a također bi htio na popisu vidjeti i pomalo zaboravljenog mathiasa chaga...
    Obrisan korisnik