Košarka

Gelabale: "Nije bilo lako, iza nas je nekoliko teških dana"

Ivor Krapac • petak, 23.11.2012.
Gelabale: "Nije bilo lako, iza nas je nekoliko teških dana"
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cedevite su porazom u Milanu u sedmom kolu euroligaške skupine C znatno umanjili nadu u prolazak u Top 16, koju su oživjeli domaćim pobjedama nad Cajom Laboral i Žalgirisom u protekla dva kola. Dva dana poslije obavijesti Božidara Maljkovića da napušta klub, igrače i privremenog glavnog trenera Jakšu Vulića nije čekao jednostavan posao, a sva vjera u pobjedu nestala je s velikim padom u trećoj četvrtini...

S vodstvom od 37:36 na poluvremenu, stvari su za Cedevitu izgledale obećavajuće uoči preostale dvije četvrtine protiv Emporio Armanija u Milanu, ali poslije treće dionice koju je domaća momčad dobila s 25:9, za preokret na 15 poena prednosti, Armanijevi igrači stekli su vrijedni kapital koji nisu ispustili u preostalih 10 minuta. Završilo je sa 75:60 za Milaneze, koji su time došli do važne prednosti pred hrvatskim predstavnicima u borbi za drugi krug.

Vlado Ilievski: "Kao da smo se uplašili da dobijemo utakmicu, čini mi se. Onako malo neshvatljivo dogodio nam se raspad sistema u trećoj i četvrtoj četvrtini. Jest da su oni pogodili mnogo vanjskih šuteva, tako se odlijepili i dobili na samopouzdanju, a onda je više teško parirati i stići taj rezultat. Definitivno su zasluženo dobili utakmicu."

"Mi smo stvarno dobro ušli u utakmicu i imali smo želju da dobijemo i budemo što bliže Topu 16, ali jednostavno trebamo učiti iz ovog poraza i već u Beogradu s Partizanom to mora biti puno, puno bolje ako hoćemo napraviti dobar rezultat."

Osim što ima pobjedu više, s omjerom 3-4 u odnosu na Cedevitinih 2-5, Armani se može osloniti i na 2-0 u međusobnim susretima.

"Prije svega, čestitam Milanu", osvrnuo se Jakša Vulić poslije poraza, a prenosi službena stranica Eurolige: "Igrali smo dobro, ali upali smo u poteškoće nakon što su u trećoj četvrtini počeli igrati agresivnu obranu i preuzeli kontrolu u utakmici."

"Poslije toga se nismo uspjeli vratiti, zaslužili su pobjedu", zaključio je Vulić.

Iza utakmice, privremeni Cedevitin trener žalio je što prvo poluvrijeme nije završilo s više od +1 za njegovu momčad, kako je prenijela službena klupska web-stranica: "Zadovoljan sam načinom kako smo igrali prvo poluvrijeme. Kontrolirali smo igru i rezultat i mislim da smo možda u tom prvom poluvremenu propustili priliku da na odmor odemo i s većom razlikom."

"Dosta smo loše šutirali slobodna bacanja, pogotovo naši visoki igrači. I to ne samo u prve dvije četvrtine, nego i u nastavku utakmice je to bilo na veoma, veoma lošoj razini i s takvim slobodnim bacanjima teško je očekivati da možemo napraviti neki kvalitetniji rezultat u gostima", nastavio je Vulić.

Rok Stipčević: "Bio je jedan veliki pritisak na nama. Stvorila se zadnjih dana jedna neugodna atmosfera jer je u ovoj utakmici bilo biti ili ne biti. Nekako se dogodio taj klik krajem treće i početkom četvrte četvrtine kad smo se jednostavno otvorili, opustili i počeli igrati. Eto, na kraju smo, izgleda, lako utakmicu priveli k pobjedi, ali nije bilo baš tako lako."

"Na poluvremenu smo korigirali neke sitnice što se tiče obrane i to je to. Imali smo još 20 minuta za biti ili ne biti. Nitko ne odlučuje o nama nego mi sami i još uvijek je tako. Jednostavno smo skupili glave i momčadski odigrali."

U trećoj četvrtini nije išlo baš ništa: "Nismo mogli pogoditi ni one čiste pozicije, dok je s druge strane Milano ušao u seriju šuteva. U toj četvrtini mislim da su zabili pet trica i zapravo su u toj trećoj četvrtini riješili utakmicu. Zadnja četvrtina bila je samo odrađivanje posla i čekanje kraja utakmice."

Komentirajući poraz, Mickael Gelabale spomenuo je turbulencije izazvane neočekivanim odlaskom Božidara Maljkovića. "Nije nam bilo lako u ovoj utakmici, iza nas je nekoliko teških dana zbog toga što nas je napustio trener", osvrnuo se Francuz u Cedevitinom dresu.

"Sada nas čeka dodatni posao kako bismo razumijeli ideje novog trenera. Morat ćemo i dalje vjerovati u naše šanse za prolazak u Top 16 i raditi na tome da ostvarimo taj cilj", dodao je Gelabale.

Sergio Scariolo bio je zadovoljan pobjedom svoje momčadi, ali i izdanjem Armanijevih igrača. "Napravili smo veliki korak prema Topu 16, ali i pomak u našoj igri", komentirao je Scariolo: "Odigrali smo puno bolje i želim čestitati svojim igračima jer im ponekad nije lako s mojim zahtjevima. Počeli smo se kretati u pravom smjeru, ali moramo tako nastaviti i ne posustati s puno rada na našoj obrani."

Iskusni Gianluca Basile istaknuo je koliko je ova utakmica Milanezima bila važna: "Ovo je bilo prvo od četiri finala za našu momčad, napravili smo veliki korak unaprijed na putu prema prolasku u Top 16. Dobro smo branili njihov pick&roll, ali moramo još puno toga popraviti na oba kraja parketa. Trebat ćemo nastaviti putem kojim smo krenuli."

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Armani Milano75:60Cedevita
Olympiakos75:53Anadolu Efes
Žalgiris82:45Baskonia
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben23.11.2012. u 10:17
    Igrači su u drugo poluvrijeme krenuli svaki za sebe. Bez imalo discipline u igri. Vulić se potpuno izgubio. Niti timeouta, niti izmjene, niti galame s klupe. istina teško je galamiti, kada neznaš kakav ti je status i hoćeš li ih voditi iduću utakmicu, kao prvi trener ili kao dodavač ručnika.
    litleben
  • Obrisan korisnik23.11.2012. u 08:57
    U onom raspadu sistema koji je trajao 3-4 minute Vulić nije uopće reagirao. Šteta. Ako je do sada Gelabale bio najpouzdaniji igrač trebalo je od početka utakmice igrati na njega.
    Obrisan korisnik