Košarka

Za Cedevitu nema izbora, protiv Efesa igra isključivo pobjeda

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 29.11.2012.
Za Cedevitu nema izbora, protiv Efesa igra isključivo pobjeda
Foto: Davor Sajko

Pred Cedevitom je izuzetno važna euroligaška utakmica protiv Anadolu Efesa. Na klupu se vraća Aco Petrović koji mora krenuti pobjedom jer bi poraz za Cedevitu vrlo vjerojatno i značio oproštaj od nade za hvatanjem Topa 16...

Osmo kolo u skupini C Cedeviti donosi možda i najneugodnijeg protivnika, Anadolu Efes. Efes je već u prvom susretu u Istanbulu lakoćom stigao do pobjede 85:66, riječ je o momčadi koja profilom igrača baš i nije najidealniji protivnik za ovu Cedevitu, međutim u Zagrebu se nadaju kako mogu do pobjede i ostanka u igri za prolaz.

U susret s Efesom Cedevita ulazi s novim trenerom, Aco Petrović se vratio na klupu i pokušat će nametnuti određene ideje koje bi pomogle prije svega u napadačkom dijelu Cedevitine igre.

Filozofija košarke Ace Petrovića i Božidara Maljkovića nije baš identična i zasigurno će biti određenih promjena u igri. Petrović je trener koji je sposoban motivirati igrače, može kreirati dobar napadački sustav, međutim obrana mu nije forte, jednako kao i dobrom dijelu igrača u rosteru hrvatskog predstavnika. Upravo iz tog razloga je Efes još neugodniji jer ima na svim pozicijama vrlo neugodne napadače koji mogu biti uspješni u serijama i tako riješiti pitanje pobjednika.

Posebno opasni Turci su na vanjskim pozicijama gdje imaju Jordana Farmara i Sašu Vujačića, dvojicu igrača sposobnih samostalno riješiti utakmicu. Ne treba zaboraviti niti Jamona Lucasa, polivalentnog igrača koji odrađuje onaj nevidljivi dio posla, odličan je obrambeni igrač, a u napadu vrlo neugodan za čuvanje.

U reketu također prijeti opasnost, posebno otkako se vratio Stanko Barać. Njegovim dolaskom Efes je dodatno dobio na visini, tu je i odlični Semih Erden, a u Dušku Savanoviću i Keremu Gonlumu Turci imaju i pokretljive i borbene igrače koji donose dodatnu agresiju u skoku.

Marino Baždarić: "Efes je vrhunska ekipa, složeni su za velike stvari, s minimalno dva odlična igrača na svim pozicijama, a cilj im je doći najmanje u Top 16. Znamo kakve su naše šanse da se domognemo drugog kruga, ali treba odraditi posao maksimalno korektno i dok god postoje šanse, boriti se za prolazak dalje. Utakmica koja nas čeka neće biti lagana, ali nadam se da novom domaćom pobjedom možemo nastaviti niz koji smo započeli protiv Caje i Žalgirisa."

Obzirom na Cedevitin profil igrača, jasno je kako neće biti nimalo lako. U momčadi Ace Petrovića niz je kvalitetnih napadača, no u utakmici protiv Efesa bit će potrebna i čvrsta i dobra obrana, a to je ono što je kod Cedevite u podosta utakmica ove sezone nedostajalo. Malo će značiti kvalitetan napad ako se razigraju Vujačić, Farmer i društvo, tada će biti vrlo teško okrenuti utakmicu na svoju stranu.

Najbolje su to spoznali igrači Olympiakosa kada su u Istanbulu uletjeli u žrvanj Efesa. Domaćin se raspucao, igrači su dodatno dobili na samopouzdanju i branitelj naslova je ubilježio težak poraz. To se nikako ne smije dogoditi u ovom susretu.

Poraz će značajno umanjiti Cedevitine šanse za prolazak skupine, a ukoliko se tako poklope pojedini rezultati, mogao bi značiti i Cedevitin oproštaj od nadanja u Top 16. Stoga je iznimno važno upisati pobjedu kako bi nada u prolazak ostala živa. Bilo bi idealno kada bi osim Cedevitine pobjede uslijedio i poraz Armanija kod Caje Laboral što ne bi bilo nikakvo čudo.

"Kada sam prošli put bio u klubu, sjećamo se da smo u Eurokupu dvaput bili u fazi teorije i oba puta prošli dalje. I ovog puta je teorija živa, a dok god teorija živi, napravit ćemo sve da prođemo", najavio je Aco Petrović.

Jasno je da to neće biti lako, uostalom, Cedevita u cijeloj priči niti ne ovisi sama o sebi, no stoga treba ići polako, korak po korak, a za početak mora svladati Efesa.

U dvoboju protiv turske momčadi možda neće biti Gorana Sutona i Marka Tomasa koji imaju lakših problema s ozljedama i Petrović najavljuje kako neće forsirati ukoliko ne budu potpuno spremni.

Oktay Mahmuti može računati na sve igrače i najavljuje dolazak u Zagreb po pobjedu. "Ovo je Cedeviti prva utakmica nakon promjene trenera i očekujem neke promjene u njezinoj igri. Kako sam naglasio i prije prve utakmice, Cedevita je dobra momčad s nizom igrača koji iza sebe imaju već dosta europskog iskustva. Moramo ih natjerati da igraju našu igru i onda ćemo doći do pobjede", najavio je turski trener.

Hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo u četvrtak od 18 sati i 30 minuta.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Cedevita73:81Anadolu Efes
Baskonia64:62Armani Milano
Žalgiris63:77Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!