Košarka

Cedevita bez pobjede protiv Efesa, Top 16 ostaje san

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 29.11.2012.
Cedevita bez pobjede protiv Efesa, Top 16 ostaje san
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite nisu uspjeli u osmom kolu skupine C Eurolige upisati pobjedu u Domu Dražena Petrovića protiv Anadolu Efesa. Turci su bili bolji 81:73 u susretu u kojem se Cedevita vraćala iz visokog zaostatka, ali u završnici nije bilo dovoljno koncentracije za potpuni preokret...

Cedevita je poslije osmog kola svoje prve euroligaške sezone ostala s još manjim, sada samo teoretskim izgledima za prolazak u Top 16. Anadolu Efes je iz Doma Dražena Petrovića otišao s osam poena prednosti, 81:73, čime su osigurali drugi krug, a jedinu Cedevitinu šansu za ostanak u igri ostavili sa samo dvije opcije.

Momčad Ace Petrovića morat će dobiti preostale dvije utakmice u ovom društvu i čekati rezultate milanskog Emporio Armanija, koji će trebati izgubiti sve svoje tri. Milanezi sve mogu riješiti već večeras ukoliko u Vitoriji pobijede Caju Laboral.

No, bez obzira na teoriju koja je još živa, Aco Petrović je poslije svoje prve utakmice po povratku na Cedevitinu klupu rekao da u ostanak u Euroligi više ne vjeruje i da je vrijeme za potpuno okretanje ABA ligi.

U prvoj četvrtini Cedevita je držala prednost na svojoj strani, ponajprije zahvaljujući vrlo dobrom vanjskom šutu, uz dvije trice Gelabalea i po jednu Wrighta i Andrića, ali ni u jednom trenutku to vodstvo nije prelazilo šest razlike. Gosti iz Istanbula nisu dali zagrebačkim Crvenima da pobjegnu predaleko, a tricom Farmara pri kraju prve dionice, nakon 10 minuta na semaforu je stajalo 24:21 za momčad Ace Petrovića.

Cedevita je u drugoj četvrtini mogla biti relativno zadovoljna stanjem stvari do 15. minute, i dalje s malim vodstvom u rukama. No, zahvaljujući napadačkom učinku Jordana Farmara i Saše Vujačića, koji je u tom razdoblju zabio dvije trice, druga polovica druge dionice donijela je preokret gostiju. Poslije 35:35 tri i pol minute do poluvremena, gosti su povezali seriju od 9:0 i na predah otišli s devet poena prednosti (44:35).

Drugo poluvrijeme domaćima nije počelo ništa bolje. Tricama Vujačića i Shippa, Efes je zaokružio svoj niz na sveukupnih 15:0 i povisio na 50:35 u 22. minuti, a ubrzo potom, Aco Petrović pronašao je rješenje u zonskoj obrani koja je počela davati ploda. Poslije najvećih 53:37 za goste sedam minuta do kraja treće četvrtine, počelo je bolje Cedevitino razdoblje, s kojim su se do ulaska u završnih 10 minuta sasvim vratili u igru.

Sa sedam poena Braceyja Wrighta nakon što su gubili sa 16 razlike, Cedevitini igrači su poslije treće četvrtine smanjili zaostatak na samo 59:55, a iako su gosti rano u posljednjoj četvrtini u jednom trenutku pobjegli do 67:57, domaći su imali dovoljno energije za još jedan nalet. Serija od 7:0 približila ih je na 67:64 šest minuta do kraja utakmice.

Minutu i pol do kraja, Efes je povećanjem na 77:70 izborio priliku za lakši završetak posla, ali trica Ilievskog za smanjenje na 77:73 nekoliko sekundi kasnije vratila je Cedeviti nadu. No, šanse su propale nakon što u nekoliko situacija nisu uspjeli iskontrolirati skok u obrani, s pet gostujućih uhvaćenih lopti u napadu u završnici susreta, tri Erdenove, poslije kojih je istanbulska momčad zadržala prednost na svojoj strani.

Najefikasniji igrač Zagrepčana bio je Bracey Wright, s 24 poena, dok je Mickael Gelabale dodao 18 poena. Jordan Farmar završio je s 21 poenom i četiri asistencije za goste, a Saša Vujačić pridružio se sa 17 poena.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Cedevita73:81Anadolu Efes
Baskonia64:62Armani Milano
Žalgiris63:77Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho30.11.2012. u 11:16
    Šteta što je Bažda ozlijeđen, baš je falio jedan kvalitetan igrač u rotaciji za pobledu! Nije mi jasno gdje se je Car zagubio, od igrača koji je sam rješavao utakmice postao je prekobrojnik...
    Kracho
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 08:10
    Catalonija o kakvoj trubi ti govoriš ? Vratili su se ljudi sa ogromnog minusa i to ovoj preskupoj ekipi . Ekipi milijunskih ugovora.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2012. u 22:39
    a zašto bi bila truba?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2012. u 22:03
    ova cedevita je truba
    Obrisan korisnik