Košarka

Petrović: "U pojedinim fazama igre imao sam dojam da su s druge strane Lakersi"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 29.11.2012.
Petrović: "U pojedinim fazama igre imao sam dojam da su s druge strane Lakersi"
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite doživjeli su šesti ovosezonski poraz u Euroligi, drugi u Zagrebu, a nakon što je iz Doma Dražena Petrovića s pobjedom otišao istanbulski Anadolu Efes, šanse hrvatskih predstavnika za prolazak u Top 16 najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja postale su bitno manje. Poslije poraza milanskog Emporio Armanija u Vitoriji, još uvijek postoje, ali Aleksandar Petrović već je najavio da je vrijeme za usmjeravanje sve pozornosti na ABA ligu...

Cedevita se još uvijek nije oprostila od svih izgleda za prolazak u euroligaških Top 16, no s 81:73 u korist gostujućeg Anadolu Efesa u četvrtak predvečer, šanse momčadi Aleksandra Petrovića nisu velike. Cedevitin trener to je i priznao nakon utakmice, govoreći da će sada u prvom planu biti ABA liga.

"Kada igrate protiv vrhunskih momčadi morate biti svih 40 minuta u utakmici. Mi smo imali dvije rupe od po tri minute, krajem prvog i na početku drugog poluvremena, previše smo pomagali s pozicija Vujačića i Farmara i to je u jednom trenutku bilo nemoguće braniti jer su bili šuterski raspoloženi", opisao je Cedevitin trener poslije svojeg prvog susreta po povratku na klupu zagrebačkog kluba.

Bracey Wright: "Najvažnija stvar koja nas je koštala bili su njihovi napadački skokovi i naše izgubljene lopte. Obrambeno smo i čovjeka i zonu igrali dosta dobro, sa zonom smo se vratili, smanjili na četiri-pet razlike, ali njihovi skokovi u napadu skupo su nas stajali".

"Što se borbenosti tiče, bila je to prava utakmica, u ranijima smo bili spori i stagnantni, kao da nismo svi išli u istom smjeru".

"U trećoj četvrtini odlučili smo se za zonu koja je dala strahovito puno rezultata, ali u tome smo se i jako puno potrošili", nastavio je Aco: "Čestitke Efesu, ali čestitke i mojim igračima jer su dali sve što su mogli da bi se držali u utakmici."

"U pojedinim fazama igre imao sam dojam da igram protiv Lakersa s obzirom na Farmara i Vujačića", zaključio je Petrović priču o suparnicima i njihovim glavnim adutima, prije nego se okrenuo svojoj momčadi.

"Nismo imali dubinu na ovoj utakmici, nismo spuštali loptu unutra, kad smo imali šansu tri-četiri puta nismo poentirali i tu smo izgubili samopouzdanje za dubinsku igru. No, Efes po kvaliteti ipak ne možemo staviti u rang suparnika u regionalnoj ligi, kada ćemo i mi nešto zabiti unutra", dodao je Cedevitin trener, najavljujući da će sada u prvom planu biti ABA liga - i da mu ne bi teško palo ni da Armani već u četvrtak osigura Top 16, što se koji sat kasnije ipak nije dogodilo.

"Žao mi je što smo se previše potrošili, pogotovo Braceyja i Gelabalea, nadam se da ćemo se uspjeti regenerirati do Krke u nedjelju u pet sati. Nadam se da će igrači koji su danas u drugom poluvremenu igrali manje, Green i Tomas, psihički biti na razini za igru u toj utakmici", istaknuo je Petrović.

Stanko Barać: "Ovo je bila iznimno važna utakmica za nas, pobjedom smo se kvalificirali u Top 16. Nakon dosta uspona i padova na početku, ovo je dobar rezultat za našu momčad."

"Mjesec i pol dana sam bio van pogona, sada se polako vraćam, ide na bolje", dodao je Barać o svojoj ozljedi lakta, zbog koje je prisilno pauzirao.

Oktay Mahmuti, trener gostiju iz Istanbula, bio je zadovoljan kako je njegova momčad reagirala nakon što su zagrebački Crveni u prvoj četvrtini krenuli bolje. "Cedevita je dobro šuterski otvorila utakmicu, pogodili su sve šuteve u prvoj četvrtini, a među tim šutevima bilo je i teških", opisao je Mahmuti: "U drugoj četvrtini to smo stavili pod kontrolu i stvorili prednost, u trećoj to i povećali, ali potom smo na njihovu zonu usporili ritam i otvorili im šansu da se vrate."

Ipak, do potpunog Cedevitinog povratka nije išlo. "Ostvarili smo vrlo značajnu pobjedu, ovo nam znači odlazak u Top 16 dva kola prije kraja, nama je to veliki luksuz jer ćemo imati dvije utakmice u kojima možemo obratiti pažnju na sebe i svoju igru, a ne na protivnika", nastavio je Efesov trener: "Očekivali smo nadahnutu igru Cedevite, bili smo spremni tome parirati, nismo se uspaničili kada su rano pogodili sve šuteve jer smo znali da to neće moći trajati cijelu utakmicu."

Spominjući pripremu za susret, s riječima Ace Petrovića da će Cedevita Efesu zbog trenerske promjene biti veća nepoznanica nego obratno, Mahmuti se prvo našalio ("Aco je vjerojatno mislio da ćemo mi igrati rukomet"), pa dodao i koju riječ ozbiljnije: "Naravno da smo imali znakove pitanja jer su promijenili trenera, nismo znali koje će akcije igrati, ali znali smo da će se fokusirati dosta na Wrighta u napadu. No, nismo previše razmišljali što će se dogoditi s njima nego smo se više fokusirali na sebe."

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Cedevita73:81Anadolu Efes
Baskonia64:62Armani Milano
Žalgiris63:77Olympiakos
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben30.11.2012. u 12:02
    Presudilo je predugo držanje Wrighta u prvom poluvremenu (umorio se), te uvođenje Baždarića na poziciju 4, u posljednjoj četvrtini.
    litleben
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 08:13
    Ma kakvo tankiranje Eurolige !!! Igraju najprestižnije takmičenje u Evropi i ima da igraju 100 posto do zadnje sekunde zadnje utakmice. Aco je več počeo petljati i kalkulirati.
    Obrisan korisnik
  • zelembać30.11.2012. u 08:10
    šteta, ali, nije toliko bitno, ovu sezonu im je bitnija ABA liga, da osiguraju euroligu i narednu sezonu, bilo bi tužno da nakon toliko godina nemamo ni jedan klub u euroligi. U svojoj prvoj euroligaškoj sezoni, nisu se osramotili... Samo naprijed...uspješan klub se ne stvara preko noći...
    zelembać
  • Obrisan korisnik29.11.2012. u 23:17
    Šteta, presudio je napadački skok u zadnjoj četvrtini i kvaliteta Efesa u završnici utakmice. Šteta i što ovakva partija Wrighta nije okrunjena pobjedom, mišljenja sam da je mogao uzeti i koji šut više.
    Obrisan korisnik