Nogomet

Borba za drugo mjesto otvorena, Split veliki favorit u Zaprešiću, na Bosutu neizvjesno

Vedran Babić, Lovro Štrbinić, Damir Žbulj • petak, 30.11.2012.
Borba za drugo mjesto otvorena, Split veliki favorit u Zaprešiću, na Bosutu neizvjesno
Foto: Bruno Karadža

Ususret 18. kolu MAXtv Prve lige trojica Sportnetovih novinara dala su svoja mišljenja na četiri vrlo aktualne teme...

Osim Andreja Kramarića, koji bi nogometaši Lokomotive mogli biti dobitak za Dinamo da ovoga trenutka odjenu modri dres?

Vedran Babić: Po mome mišljenju, to bi u prvome redu bio Domagoj Antolić. U posljednjih nekoliko godina rijetko je dobivao priliku u Dinamu, posljednji put 2010. godine, no od onda se u Lokomotivi nametnuo kao jedan od udarnih igrača te bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se snašao u dresu Modrih kada bi mu se pružila prava šansa. Vjerujem da u Dinamu posebno i s velikim zanimanjem prate Marija Šituma, koji je također već igrao za njih, a svoj potencijal pokazuju i obrambeni igrači Karlo Bručić, Ivan Boras i Lamin Samateh.

Damir Žbulj: Dinamova igračka politika u njihovu svlačionicu 'nakrcala' je u svlačionicu 14 veznjaka, dok za četiri mjesta u posljednjoj liniji konkuriraju samo šestorica igrača. Otpisom Tonela, stopera iznadprosječne klase za hrvatske prilike, klub iz Maksimirske ostao je potpuno deficitaran na obrambenim pozicijama, oslanjajući se gotovo isključivo samo na Šimunića, Puljića, Vidu i Pivarića. U ovom trenutku, Tomislav Barbarić dobro bi došao Dinamovoj obrani, ali ne treba zanemariti niti ovosezonski doprinos 20-godišnjeg Samateha ili 21-godišnjeg Borasa Lokomotivinoj igri, koji bi se već sad mogli snaći u Modrim redovima. Kruno Jurčić, s druge strane, ako možda pronađe hrabrosti i vizije mogao bi na pripremama u zimskoj pauzi uigrati posljednju liniju samo s trojicom igrača. Jer, ako je Dinamo već toliko dominantan u MAXtv Prvoj ligi, što će im četvorica igrača otraga? Dinamo ne smije zaboraviti niti na Domagoja Antolića, 22-godišnjeg veznog igrača, koji jesenas dobro dirigira igrom Lokosa.

Lovro Štrbinić: Svojim nastupima u jesenskoj polusezoni Kramarić je zaista zasjenio dobar dio lige, odnosno gotovo sve suigrače iz Lokomotive bacio u drugi plan. Uz dužno poštovanje svima, tek se on u ovom trenutku možda može svrstati u rubriku "pojačanja" da obuče modri dres, mada i to treba ponovno potvrditi. Ipak, s obzirom na deficit Dinama s braničima, Mesarić i Barbarić sigurno ne bi loše došli Jurčiću, dok se od veznjaka ističu Antolić, koji je znao igrati i u boljoj formi te Mate Maleš, koji svojim izvedbama zadnjih sezonu i pol daje naslutiti da je zaista potencijal u skladu s očekivanjima koja su bila stavljena pred njega za vrijeme juniorskog staža. Također, da nije bilo problema s ozljedom i nešto manje minutaže, možda bi i Šitum još bolje prezentirao svoj neupitni talent.

Je li Jadranski derbi Hajduka i Rijeke na Poljudu ujedno i konačni obračun za drugo mjesto prije zimske stanke?

Vedran Babić: Bliži sam razmišljanju da nije. Rijeku i Hajduk dijeli samo jedan bod, no Lokomotiva ima jednaki broj bodova kao Hajduk, a Split i Slaven Belupo samo dva manje. Rijeci bi i bod na Poljudu bio velik pa pretpostavljam da će zaigrati nešto zatvorenije i čekati priliku iz kontranapada. Hajduk protiv takvih momčadi teško dolazi u čiste situacije za postizanje pogodaka. Iz tog razloga, smatram da će utakmica završiti neriješenim rezultatom, što će dodatno zakomplicirati borbu za drugo mjesto.

Damir Žbulj: Nema šanse. Dosadašnji dio sezone pokazao je ono što se moglo i očekivati, kako će se borba za drugu poziciju voditi između pet klubova. A tako će biti do kraja sezone. Od druge do šeste pozicije samo su tri boda razlike, a Rijeka, Hajduk, Lokomotiva, Split i Slaven Belupo su izrazito izjednačene ekipe. U ovom društvu svako svakog može pobijediti pa se ne treba čuditi ako na kraju sezone na drugoj poziciji završe Splitovci, a ne splitski Bili.

Lovro Štrbinić: Kako Rijeku i Hajduk na tablici dijelu jedan bod, a u posljednjem jesenskom kolu oba kluba imaju na rasporedu domaće oglede u kojima su veći ili manji favoriti, susret na Poljudu zapravo se može okarakterizirati konačnim u borbi za drugo mjesto. Naravno, za mjesto prvog pratitelja Dinama mogu se umiješati i Lokomotiva i ostali, no dojam je da Krstičević i Scoria u ovom trenutku imaju na raspolaganju najbolje posložene momčadi, uz relativno povoljan raspored, pogotovo za splitski klub.

Cibalia je smijenila trenera pa izbacila Osijek u Kupu, Zagreb je svladao Dinamo. Tko je bliži pobjedi u Vinkovcima?

Vedran Babić: Istina, i Cibalia i Zagreb u međusobni dvoboj ulaze preporođeni. I jedni i drugi bore se za ostanak, a trenutno Cibalia ima tri boda više. 11 od svojih 15 bodova Vinkovčani su osvojili na svom terenu, dok Zagreb nema ni jednu pobjedu na osam ovosezonskih gostovanja. Pjesnici su postigli samo dva pogotka, a primili 19. Zato bih prednost dao domaćinu, koji je slavio u tri od posljednje četiri utakmice na Bosutu.

Damir Žbulj: Nitko. Cibalia i Zagreb dvije su ekipe koje će se do završetka sezone boriti za prvoligaški opstanak, a iako bi i jednima i drugima pobjeda u ovom trenutku bila od presudne važnosti, mislim kako u Vinkovcima neće biti pobjednika. Obje ekipe krenut će oprezno, hladnoća, ali i kiša i eventualni snijeg u Slavoniji za vikend imat će velikog utjecaja na uvjete za igru i travnjak. Neće u subotu biti nekog spektakularnog nogometa, bez obzira na posljednje rezultate ovih momčadi te bi vrlo vjerojatno moglo završiti podjelom bodova.

Lovro Štrbinić: Tek će prvenstveni nastupi vinkovačke momčadi pokazati je li pobjeda u Kupu bili iznimka ili će novi trener zaista donijeti pozitivni zaokret. Zagreb je, pak, i prije slavlja nad liderom prvenstva pokazivao napredak u igri pod palicom Miroslava Blaževića, a s obzirom na i nešto kvalitetniji igrački kadar Pjesnicima dajem blagu prednost, unatoč tome što ih čeka gostovanje. Ćiro će znati iskoristiti veliku prošlotjednu pobjedu za podizanje samopouzdanja i voljnog momenta igrača Zagreba, upravo onoga što im je u dobrom dijelu sezone nedostajalo.

Kako će Inter nadoknaditi izostanak čak petorice suspendiranih igrača protiv Splita?

Vedran Babić: Teško, vrlo teško. Radi se o petorici standardnih prvotimaca (Bagarić, Budimir, Čeliković, Herceg, Milardović) i s takvim bi se hendikepom teško nosile i momčadi s puno širom i kvalitetnijom klupom. Split je, s druge strane, u naletu i igra sve bolje na gostovanjima, iako je utakmice u Koprivnici i Vinkovcima završavao s jednim ili dva igrača manje. "Crveni" napad predvođen brzim Rebićem i Belleom trebao bi biti previše za desetkovane Žute.

Damir Žbulj: Neće. Kadar zaprešićkog sastava ionako je tanak, a nakon brojnih izostanaka, što zbog kartona, što zbog ozljeda, Split bi trebao imati olakšan put do bodova u petak. Bolja, iskusnija i kompletnija ekipa u nogometu ne pobjeđuje uvijek, ali Crveni bi mogli ovo bez ikakvih problema riješiti u svoju korist, ponovno se aktivno uključiti u borbu za drugu poziciju pred zimsku stanku i u miru pogledati nedjeljni 'jadranski derbi' na Poljudu.

Lovro Štrbinić: Zaprešićane je zaista pogodilo odjedanput te će, uz nekoliko izostanaka zbog ozljeda, protiv Splita istrčati bez većine svoje udarne postave, a po svemu sudeći i oni standardni prvotimci bi mogli zauzeti pozicije na kojima dosad nisu često igrali. Perković će zbog osobite nestašice braniča morati veznjake vraćati u posljednju liniju, krilne igrače na bok obrane. Teško je za očekivati da će uz nekoliko juniora to funkcionirati točno onako kako trener zamisli i Splitovci uz svoj puni angažman i zanemarivanje problema suparnika imaju priliku za novi gostujući bodovni ulov.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 18:44
    Ivek ti si se malo pogubio!Dobro je on napisao ali ti nisi shvatio!Mislio je da dinamo može igrati 3-5-2,što u biti je 5-3-2 defanzivno ali je 3-5-2 ofenzivno,nešto kao ćirina formacija 98.godine!A u biti trojica iza su dovoljna za hnl zašto bi se krila uopće vračala !A da te razuvjerim da to nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 15:43
    A ako igra sa 3 u zadnjoj liniji gdje su 2 bekovi, jedan libero a defanzivni vezni služe kao osigurač ispred libera i kojiput uskoče kao drugi centralni branič, to je i dalje 5-3-2?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 15:31
    Majko Božja Bistrička, ko nama pise nogometne članke, Damir Žbulj ovako nešto napista pa to je strasno, kaže da bi Jurcic trebao uigrat Dinamo s trojicom u zadnjoj liniji jer mu ne trebaju cetvorica da je to previse!!!!!!!! Majstore ako igras s tri igraca u zadnjoj liniji ova krila ti se vracaju pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 15:03
    Čak razmišljam da se zaletim do klade. Dinamo dobiva, oba daju gol, Kramarić zabija. Malo riskantno ali zvuči solidno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 15:01
    Lokosi danas, nažalost, ziher gube. Nisu ludi da ugrizu ruku koja ih hrani.
    Obrisan korisnik