Nogomet

Zašto će pobijediti Bayern/Borussia Dortmund?

Borna Rupnik, Damir Žbulj • subota, 01.12.2012.
Zašto će pobijediti Bayern/Borussia Dortmund?
Foto: EPA

Iako je nemoguće čitavu sezonu sabiti u samo jednu jedinu utakmicu, dvoboj Bayerna i Borussije mogao bi odrediti i usmjeriti rasplet u njemačkoj nogometnoj Bundesligi, a tek je početak prosinca. Igra se utakmica svih utakmica, koju s pravom u Njemačkoj uspoređuju s El Clasicom...

Zašto će pobijediti Bayern?

Iako ove sezone u Njemačkoj odličan nogomet igraju i Schalke i Bayer iz Leverkusena, koji je trenutno i prvi pratitelj vodećem Bayernu i jedina ekipa koja im je nanijela poraz, zna se koji je dvoboj trenutno najveći derbi njemačkog nogometa. Okršaj Bavaraca s dortmundskom Borussijom definitivno je ono najbolje što njemački nogomet može pružiti, a nakon slavlja u kolovozu u Superkupu, vrijeme je za novu pobjedu Bayerna, kojom će se potvrditi povratak privremeno izgubljene dominacije u posljednje dvije godine.

Glad za uspjehom, ali i revanšom sigurno je jedan je od glavnih pokretača i motivatora u sportu. Ukoliko u određenom vremenskom periodu očekivani rezultat izostane, želja za pobjedom postaje sve veća i veća, dok konačno ne stigne vrijeme za slavlje.

A takvo vrijeme je stiglo za bavarski moćni nogometni stroj, koji ove sezone jednostavno gazi sve pred sobom te će se potruditi da na svim frontovima gdje su gubili bitke posljednjih godina s kamatama uzvrate udarac.

Utakmica u kolovozu na Allianz Areni, gdje je Bayern došao do prvog ovosezonskog trofeja može biti izvrstan pokazatelj kako je Jupp Heynckes ipak pronašao dobitnu kombinaciju protiv ekipe Jürgena Kloppa i kako je pravo vrijeme da krene jedna nove serija, nakon pet uzastopnih slavlja Borussije, u kojoj će u međusobnim obračunima na travnjaku dominirati Bavarci.

Bayern ima odličnu ekipu, koja je u odličnoj formi. U najvažnijem trenutku sezone vratio im se oporavljeni Mario Gomez, svoju drugu mladost proživljava Claudio Pizarro. Obrana je ponovno stabilna, dominantna, sigurna i daleko najbolja u Bundesligi. Neuer je kapitulirao samo pet puta, dok je napad daleko najubojitiji, a predvodi ga Hrvat, Mario Mandžukić s devet postignutih pogodaka pogodaka. Riberyju, Kroosu i Mülleru u veznom redu pridružit će se oporavljeni Schweinsteiger, no, što je još važnije, Bayern neće moći računati na Nizozemca Robbena, što je mnogim navijačima bavarskog sastava olakotna okolnost, nakon njegovih blijedih posljednjih partija protiv Borussije, promašenog kaznenog udarca...

I dok su se u Münchenu tješili kako je 2011. godina samo još jedna iznimka, poput onih sezona kada su naslove osvajali Wolfsburg, Stuttgart ili Werder te kako će uskoro povratiti svoju krunu, ova godina dodatno je uzdrmala, ali i mobilizirala Bayern. Šamaranje u Kupu i prvenstvu i to u onim odlučujućim, ključnim međusobnim dvobojima još je svježe, na sve se nadovezao poraz u domaćem finalu Lige prvaka i Bavarci ipak neće propustiti da baš u pravom, njemačkom stilu već ove subote uzvrate, naplate za sva razočaranja posljednjih godina, ali i ugase svaku nadu velikom suparniku za ponovno osvajanje titule. Prošle sezone osam bodova prednosti nije bilo dovoljno, no, ove bi eventualnih 14, nakon izravnog okršaja, bilo sigurno presudni.

Pjevat će se münchenskim ulicama u subotu Mia san mia! Zašto će pobijediti Borussia Dortmund?

Aktualni njemački prvak ove je sezone uspio nagomilati 11 bodova zaostatka za Bayernom u prvih 14 kola. Takvom se uvodu sigurno nisu nadali u Dortmundu, no govora o predaji nema. Štoviše, žuto-crni tabor svjestan je da bi pobjeda na Allianz Areni vrijedila znatno više od tri boda i da bi mogla uzdrmati Bavarce te Borussiji dati toliko potrebna krila. Aduta za pobjedu svakako ima...

Golemo samopouzdanje zbog niza dobrih rezultata u međusobnim ogledima bio je veliki forte Borussije iz Dortmunda sve do kolovoza, kada je Bayern napokon uspio svladati Kloppovu momčad, no Borussia prema svemu pokazanome u dvije protekle pobjedničke godine nipošto nije momčad kojoj nedostaje karaktera i kojoj će jedan poraz od Bayerna biti preveliko psihičko opterećenje.

Borussia je pod Kloppom momčad koja igra svoju igru neovisno o protivniku i isto će se tako postaviti ove subote na Allianz Areni, što podrazumijeva strahovit pritisak na igrače Bayerna u svakom duelu, s čime se oni ne susreću uvijek. Bez obzira na trenerov izbor prve postave, niti jednom igraču neće "zadrhtati noga" zbog važnosti utakmice. Klopp je u svoje nogometaše ugradio dovoljno ubojitosti da bi psihički teret sputao njihove sposobnosti.

Pritom Borussia može pobijediti na dva različita načina. Nametne li se Bayern, ofenzivci poput Götzea, Reusa, Blaszczykowskog te Grosskreutza ili Perišića, uz Lewandowskog u napadu, itekako dobro znaju odigrati brzu akciju s malo dodira za koje obrana Bayerna - pojedinačno slabiji dio münchenske momčadi - neće uvijek imati rješenja. Nametne li se Borussia u posjedu lopte, zna širiti igru na izvrsne bekove Piszczeka i Schmelzera i ima odličnog centarfora te igrače iz drugog plana za povratne lopte, a zna i sjajnom kombinatorikom tražiti i pronaći put kroz sredinu. Osim toga, tu su i prekidi u kojima će opasnost po Neuera predstavljati i stoperi Hummels i Subotić.

Kapetana Sebastiana Kehla, koji zbog ozljede neće nastupiti, kvalitetno mogu zamijeniti Bender i Gündogan.

Obrana će odraditi svoj posao zahvaljujući izvrsnoj pokretljivosti i neumornoj trkačkoj pomoći veznog reda, tim više što je Bayernove udarne igle lako identificirati. Snažni stoperi mogu se nositi s isturenim napadačem Bavaraca, tko god to bude, a Hummels istovremeno vrlo dobro počinje tranziciju prema naprijed.

Važan čimbenik bit će i sam trener Klopp, koji je razvio prisne odnose s igračima te im u ovako zahtjevnoj situaciji sigurno predstavlja veliku podršku, a ujedno će ih znati i odlično motivirati. Kolovoški poraz, s obzirom na dosadašnji Kloppov učinak u Dortmundu, nesumnjivo je poslužio kao lekcija iz koje je nešto naučeno o igri Bayerna, tako da nije isključeno ni poneko taktičko iznenađenje iz Borussijine "kuhinje". Klopp je ipak moderniji i inventivniji trener od Heynckesa.

Užarena atmosfera Allianz Arene ne predstavlja problem za Borussiju, koja se dobro snalazi na gostovanjima. Izgubila je samo jednu od 21 posljednje utakmice izvan svog stadiona, a dodatno iskustvo igranja s vrhunskim europskim momčadima stečeno je i ovosezonskim (uspješnim) nastupima u Ligi prvaka.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3177:22+5581
2Bayern 3189:38+5169
3Stuttgart 3170:38+3264
4RB Leipzig 3173:35+3862
5Borussia D. 3159:39+2057
6Eintracht Frankfurt 3147:42+545
7Freiburg 3143:55-1240
8Augsburg 3148:52-439
9Hoffenheim 3155:63-839
10Heidenheim 3144:52-837
11Werder Bremen 3141:50-937
12Wolfsburg 3137:51-1434
13Borussia M. 3153:60-732
14Union Berlin 3126:50-2430
15Bochum 3137:62-2530
16Mainz 05 3132:49-1728
17Köln 3124:54-3023
18Darmstadt 3130:73-4317

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2012. u 14:48
    Hahahahahaha pardon to što smo vas usred Dortmunda zgazili i rezultatski,a i stalno vas gazimo u navijanje. Samo čekaj dok odu Reus Gotze Lewandovski i možda Humels vraćate se vi tamo di ste bili uvijek 2005,2006,2007,2008 između 7,8 mjesta i 14 ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 15:58
    posljdnja Dortmundova prilika da nešto više učine u Bubndes ligi.Ako ne ostvare rezultat mogu se slobodno okrenuti idućoj sezoni
    Obrisan korisnik
  • nido01.12.2012. u 13:22
    Jedino od Van Buytena je sigurno bolji a od Badstubera, Dantea i Boatenga, tesko je reci, svi su oni tu negdje!
    nido
  • danchy01.12.2012. u 13:16
    od nekoga tko ima alias: schalke04 reći da mrzi dortmund je melem za moje uši... to je samo još jedan dokaz komplekasa koji su vam tijekom godina nabijeni, ali opet ne kužim što ćeš na ovoj temi... danas igraju prvaci... NIE DEUTSCHER MEISTER
    danchy
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 13:04
    je je..iza svih mogucih derbija u engleskoj ;) ma nek lupaju minuse,Hummels je bolji stoper no Badstuber,Dante i van Buyten skupa :)
    Obrisan korisnik