Nogomet

Kießling donio četvrtu uzastopnu pobjedu Bayeru, nastavljena kriza Schalkea

Igor Šestak • subota, 01.12.2012.
Kießling donio četvrtu uzastopnu pobjedu Bayeru, nastavljena kriza Schalkea
Foto: EPA

Uoči velikog derbija Bayerna i Borussije iz Dortmunda odigrano je pet utakmica Bundeslige. Bayer je na svom stadionu pobijedio Nürnberg i nastavio svoj pobjednički niz, a niz je nastavio i Schalke, ali negativni. Momčad iz Gelsenkirchena remizirala je s Borussijom iz Mönchengladbacha, a za pobjedu ne zna već četiri kola. Mainz i Stuttgart upisali su pobjede iako su gotovo cijela druga poluvremena svojih utakmica igrali s igračem manje, dok su remizirali Augsburg i Freiburg. Za goste je na toj utakmici 66 minuta odigrao Ivan Santini.

Stefan Kießling pokvario jubilej Dietera Heckinga

Bayer Leverkusen nastavio je u 15. kolu svoju potjeru za odbjeglim Bayernom. Bavarci su u prvih 14 kola stvorili deset bodova prednosti, ali u kasnijem terminu igraju protiv Borussije Dortmund pa su se Apotekari imali pravo nadati smanjenju zaostatka. No, prvo su morali svladati 14. Nürnberg, koji je u posljednjih pet utakmica doživio tek jedan poraz. Gostujući trener Dieter Hecking proslavio je svoju 100. utakmicu na klupi Nürnberga.

Domaćini su u prvih deset minuta tri puta prisilili gostujućeg vratara Schäfera na paradu, ali sredinom poluvremena svoje su prilike dočekali i gosti. Najbliže pogotku bio je Polter u 30. minuti kada je glavom pogodio gredu domaćih vrata. Ipak, poveo je u 37. minuti Bayer pogotkom Stefana Kießlinga koji je ostao sam pred vratima Nürnberga, ali je vjerojatno bio i u zaleđu u trenutku kada mu je asistirao Schürrle. Udarac Bayerovog napadača bio je jak i precizan, a gostujući vratar Schäfer nemoćan.

Apotekari u ovoj sezoni nisu poraženi na svom terenu pa je pred nogometašima Nürnberga bio težak zadatak uoči drugih 45 minuta. Bayer u nastavku nije izgledao posebno dobro, a dobru je priliku za goste propustio Frantz u 50. minuti. Drugo poluvrijeme nije obilovalo prilikama, a Nürnbergov trener u završnici je ofenzivno krenuo na sve ili ništa.

Takav potez otvorio je dosta prostora Apotekarima. Priliku za 2:0 u 83. minuti imao je Friedrich, ali je Schäfer obranio njegov pokušaj glavom. Dvije minute kasnije stativu je pogodio Rolfes. Ipak, ostalo je 1:0 pa je Bayer ubilježio svoju četvrtu uzastopnu pobjedu i uoči derbija Bayerna i Borussije (D) došao na sedam bodova zaostatka za Bavarcima.

Borussia (M) produbila Schalkeovu krizu

Schalke Huuba Stevensa u posljednjih je pet utakmica osvojio samo četiri boda, što ga je srozalo s druge na četvrtu poziciju. Izlaz iz krize tražio je na svojoj Veltins Areni protiv Borussije iz Mönchengladbacha, devete momčadi lige. Nizozemski trener na klupi Rudara odlučio je za ovaj dvoboj promijeniti svog vratara. Nakon što je Unnerstall u posljednja tri kola primio šest golova, među vratnice je stao iskusni Hildebrand.

Ostatak momčadi nije doživio značajnije promjene, a već u trećoj minuti veliku je priliku propustio Holtby. Gosti su uzvratili kontranapadom četiri minute kasnije, ali ga Herrmann nije uspješno završio. Domaćini su tri dobre prilike imali u periodu od 18. do 21. minute, no nisu uspjeli svladati Ter Stegena na vratima Borussije. Vratar je goste spasio i u 30. minuti, a do poluvremena su još prijetili Höwedes i Draxler, ali neuspješno. Unatoč dominaciji Schalkea, na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka.

Schalke je u drugom poluvremenu nastavio tražiti pogodak, a onda je u 62. minuti uslijedio šok na Veltins Areni. Dubinskom loptom Igora De Camarga je pronašao Thorben Marx, a napadač Borussije je vrhom kopačke uputio udarac iskosa s desne strane. Nije to bio posebno dobar udarac, ali Hildebrand nije dobro reagirao i lopta je završila u mreži.

Schalke je odgovorio udarcem Draxlera, a gosti su odličnu priliku za 2:0 imali samo četiri minute nakon prvog gola. U prilici se našao Herrmann, ali je pucao preko gola. Nove prilike za Schalke uspjeli su u 70. i 72. minuti upropastiti Holtby i Jones, a zanimljiv je potez povukao Stevens. Kod negativnog rezultata iz igre je 20 minuta prije kraja povukao Huntelaara.

Jones je u 81. minuti promašio iz još jedne odlične prilike, ali su Rudari ipak došli do izjednačenja pet minuta kasnije. Nakon brze akcije po desnoj strani Pukki je asistirao Draxleru koji je iz blizine pogodio mrežu Ter Stegena. Schalke se tako u zadnji čas spasio od trećeg poraza u posljednje četiri utakmice, ali kriza je nastavljena. Za drugoplasiranim Bayerom sada zaostaje pet bodova. Borussia je osvojenim bodom preskočila HSV i Hannover, ali svakako može žaliti zbog propuštenog punog plijena u Gelsenkirchenu.

Mainz s igračem manje do pobjede nad Hannoverom

U Mainzu su se susreli sedmi i šesti klub na tablici Bundeslige. Istoimeni domaćin, s Ivanom Klasnićem na klupi za pričuve svih 90 minuta, ugostio je Hannover i već u desetoj minuti utakmice poveo pogotkom Nicolaija Müllera. Na vrata gostujućeg Zielera prvo je volejem pucao Parker, vršcima prstiju vratar je loptu skrenuo u vratnicu, a ona se odbila točno pred Müllera koji ju je gurnuo u praznu mrežu.

Gosti su nakon primljenog pogotka stvorili nekoliko obećavajućih situacija, a do izjednačenja su došli u 28. minuti nakon velike gužve u domaćem kaznenom prostoru. Loptu je uspio prihvatiti Stindl te ju proslijediti do strijelca Christiana Schulza. Samo dvije minute kasnije veliku je priliku za domaće imao Szalai, strijelac devet ovosezonskih pogodaka, ali nije uspio nadmudriti Hannoverovog vratara Zielera.

Na početku nastavka Mainz je ostao s igračem manje nakon nesporazuma vratara i braniča. Izvan svog kaznenog prostora rukom je igrao vratar Wetklo nakon što mu je loptu glavom pokušao vratiti Svensson. Tim je potezom vjerojatno spriječio pogodak, ali i zaradio crveni karton.

Na vrata je stao Karius i odmah se iskazao dobrim obranama. Tijekom drugog poluvremena bilo je mnogo prilika na obje strane, a na kraju su se radovali domaći navijači. Igrala se 89. minuta kada je Polanski ubacio s lijeve strane, a loptu u gol vrlo lijepim udarcem glavom poslao Szalai.

Osim što je Mainzu donio tri boda, Szalai je ovim golom zasjeo na čelo ljestvice strijelaca ispred Mandžukića i Lewandowskog, koji će svoj učinak imati priliku popraviti nešto kasnije. Sedmom ovosezonskom pobjedom Mainz se probio na šesto mjesto prvenstvene ljestvice.

Santiniju 66 minuta u remiju Freiburga, pobjeda Stuttgarta

Augsburg, posljednji klub Bundeslige sa samo sedam osvojenih bodova u prvih 14. kola, ugostio je Freiburg. Christian Streich, trener gostiju nije mogao računati na suspendiranog Caligiurija, strijelca tri ovosezonska pogotka, a hrvatskog napadača Ivana Santinija ostavio je na klupi za pričuve.

Gosti su vjerojatno očekivali tri boda s gostovanja kod fenjeraša, ali utakmica nije počela u skladu s njihovim željama. Igrala se deveta minuta kada je Tobias Werner pravovremeno utrčao na loptu u prostor Callsen-Brackera, izbjegao zaleđe pa bio brži i spretniji od istrčalog gostujućeg vratara Baumanna i zabio svoj treći ovosezonski pogodak za vodstvo Augsburga.

Santini je priliku dobio prije nego se i sam nadao. U 24. minuti ozlijedio se Freis, a Streich je na teren poslao hrvatskog napadača. Samo četiri minute kasnije Freiburg je izjednačio. Nakon dobre akcije pucao je Rosenthal, domaći vratar Amsif obranio je njegov udarac, ali na odbijenu loptu natrčao je Jonathan Schmid i pogodio za izjednačenje. Na odmor se otišlo s izjednačenim rezultatom, a u posljednjoj minuti prvog dijela žuti je karton zaradio Santini. U kaznenom prostoru domaćih jednu je loptu pokušao zahvatiti škaricama, ali je kopačkom u glavu udario Vogta.

U prvih 20 minuta nastavka nije bilo uzbuđenja, a onda su u samo dvije minute dobre prilike propustili realizirati Werner za domaće i Kruse za goste. U 73. minuti dobru je priliku imao i Santini, ali je za koji centimetar zakasnio na centaršut Schmida. Po gostujuća vrata najopasniji je u završnici bio Bance. Rezultat se ipak više nije mijenjao, a s obzirom na prikazano vjerojatno je i najrealniji ishod. Augsburgu bod nije donio mnogo, ali se barem maknuo s dna Bundeslige, dok je Freiburg i dalje u sigurnoj zoni sredine tablice.

Pretposljednji Greuther Fürth najslabiji je domaćin Bundeslige sa samo dva osvojena boda u sedam utakmica na svom stadionu. U 15. kolu u goste mu je stigao Stuttgart i nastavio crnu seriju domaćina. Bila je to prva utakmica ovih klubova u Bundesligi.

Mreže su mirovale sve do posljednje minute prvog dijela, a gosti su uspjeli povesti iz doslovno posljednje akcije u prvom poluvremenu. Vedad Ibišević izborio je kazneni udarac, a onda ga i sam odlučio izvesti. Učinio je to loše. Pucao je točno po sredini vrata gdje je ostao domaći vratar Hesl. Na nesreću vratara, lopta se odbila natrag u polje, a glavom ju je u mrežu pospremio Japanac Shinji Okazaki.

Nakon sedam minuta igre u nastavku Stuttgart je ostao s igračem manje. Tasci je poveo loptu pa izgubio kontrolu nad njom i žestoko startao na Crnogorca Pekovića, a sudac Kinhöfer iz džepa je izvukao crveni karton. Igrači su se nakon toga raspričali oko suca koji je pokazao još tri žuta kartona.

Najbliže izjednačenju domaćini su došli u 79. minuti kada je gredu iz slobodnog udarca pogodio Prib, ali do pogotka nisu uspjeli doći čak ni s igračem više. Nakon ovog poraza pali su na posljednje mjesto u ligi, dok je Stuttgart šestom pobjedom skočio na sedmu poziciju.

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Fortuna Düsseldorf4:0Eintracht Frankfurt
Mainz 052:1Hannover 96
Augsburg1:1Freiburg
Greuther Fürth0:1Stuttgart
Schalke 041:1Borussia M.
Bayer Leverkusen1:0Nürnberg
Bayern1:1Borussia D.
Hoffenheim1:4Werder Bremen
Wolfsburg1:1Hamburger SV
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • snoopy01.12.2012. u 20:12
    bravo apotekari
    snoopy
  • arsenalcro01.12.2012. u 18:45
    Leverkusen gazi sve!
    arsenalcro

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Fortuna Düsseldorf4:0Eintracht Frankfurt
Mainz 052:1Hannover 96
Augsburg1:1Freiburg
Greuther Fürth0:1Stuttgart
Schalke 041:1Borussia M.
Bayer Leverkusen1:0Nürnberg
Bayern1:1Borussia D.
Hoffenheim1:4Werder Bremen
Wolfsburg1:1Hamburger SV
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421